1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Seitsemän uutta koronatartuntaa Essoten alueella – Juvalla ja Kangasniemellä paljon altistuneita

Essoten alueella aloitetaan noin 50 hengen massatestaus uuden tartuntaketjun selvittämiseksi.

koronavirus
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Juvalla ja Kangasniemellä järjestetään koronatestauksia myös tulevana viikonloppuna.Silja Viitala / Yle

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on löytynyt seitsemän uutta koronatartuntaa.

Kaksi sairastunutta löytyi Juvalta, joista yhden tartuntaketju on uusi. Kaksi tartuntaa on ilmennyt karanteeniin asetettujen joukosta Mikkelistä ja kolme sairastunutta Kangasniemeltä.

Yhden tartuntaketjun jäljitys on edelleen käynnissä ja sen suhteen on päädytty tekemään massatestausta. Noin 50 henkilöä massatestataan eri puolilla Essoten aluetta ja karanteeniin asetetaan yhteensä noin sata henkilöä.

– Tilanne on nyt huolestuttava Kangasniemellä ja Juvalla. Vaikka olemme yhä perusvaiheessa koronatartuntojen suhteen, on viitteitä siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Tätä silmällä pitäen tiukennamme ohjeistuksia sekä alueen väestölle että henkilöstöllemme, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Yksi Juvan tartunnoista on Paatelan kyläkoululla, jonka sisältä ja ympäriltä on asetettu karanteeniin noin 50 henkilöä. Koulu siirtyy etäopetukseen Juvan kunnan päätöksillä.

Tilanteen selvittämiseksi Essote on suositellut Juvan joulukauden avauksen perumista. Uusia tapauksia voi vielä ilmetä massatestauksessa.

Kolme samaan tartuntaketjuun kuuluvaa tapausta löytyi Kangasnimeltä. Yksi tartunnoista on Essoten Kangasniemen jaksohoidon yksikön työntekijällä, jonka johdosta jaksohoidon asiakkaat ja henkilöstö on asetettu karanteeniin 5.12. saakka ja yksikkö vierailukieltoon. Jaksohoito tarkoittaa ikäihmisten lyhytaikaista hoitoa, kun tarve hoitopaikkaan ei ole pysyvä.

Essote testaa jaksohoidon asiakkaita ja henkilöstöä ja siirtää hoitohenkilökuntaa kuntayhtymän muista toimipisteistä toiminnan turvaamiseksi. Vanhus- ja vammaispalvelujen päivätoimintaa ei toistaiseksi järjestetä ja asiakkaille pyritään järjestämään vastaavia palveluja kotiin.

– Juvalla ja Kangasniemellä järjestetään koronatestauksia myös tulevana viikonloppuna, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Lähialueiden huono tilanne voi levitä Etelä-Savoon nopeasti

Essoten alue on edelleen perusvaiheessa korontartuntojen suhteen. Työssäkäyntialueista Uusimaa ja Päijät-Häme ovat jo leviämisvaiheessa ja Jyväskylä kiihtymisvaiheen kynnyksellä.

Essoten mukaan on todennäköistä, että lähialueiden tilanne huonontaa myös Etelä-Savon tilannetta, mahdollisesti nopeastikin. Tartuntoja tulee nyt varsinkin yksityistilaisuuksista ja työpaikoilta.

Essote suosittelee korona leviämisalueilta tulevia henkilöitä välttämään yleisötapahtumia ja tarpeettomia perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja. Lisäksi suositellaan käyttämään kasvomaskia aina kodin ulkopuolella liikuttaessa 10 vuorokautta alueilta paluun jälkeen.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan harkitsemaan niin yksityisiin kuin julkisiin tilaisuuksiin osallistumisia.

Yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä kehotetaan edelleen myös varmistamaan terveysturvallisuus työtehtävissä ja perheen ulkopuolisissa kontakteissa. Tämä tarkoittaa erityisesti turvavälejä, käsihygieniaa ja maskien käyttöä.

Lue seuraavaksi