1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuun sote huolissaan erikoissairaanhoidon riittävyydestä, koronan leviämisvaihe 3–4 viikon päässä

Leviämisvaihe tarkoittaa, että jo nyt muista syistä kuormittunut erikoissairaanhoidon paineistuminen aiheuttaa toimenpiteitä.

koronavirus
Sirpa Röntynen
Mikäli tartunnat jatkavat Kainuussa kasvuaan ja kiihtymisvaiheesta ei oteta tiukkaa otetta, matka leviämisvaiheeseen on 3–4 viikkoa. Kuvituskuva.Sami Takkinen / Yle

Koronavirusepidemia on siirtynyt Kainuussa kiihtymisvaiheeseen. Kainuun palveluesimies Raija Riekki koronanjäljitysyksiköstä kertoo, että Kainuussa on 72 000 asukasta, joten jo 11 koronatapausta kahden viikon sisällä on vienyt maakunnan epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Kahden viimeisen viikon aikana Kainuussa on löytynyt useita eri tartuntaketjuja, eri puolilla maakuntaa. Viimeksi torstaina Kajaanissa todettiin kolme uutta tartuntaa eri lähteistä.

Riekki toivoo, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi pikkujoulukausi vetää ihmisiä yhteen, joka ei ole koronan kiihtymisvaiheessa hyvä asia. Kainuussa suositellaan muun muassa enintään 10 henkilön kokoontumisia ja kasvosuojainten käyttöä, mikäli turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

– Tällä hetkellä turvaväleissä tapahtuu laiminlyöntejä, niistä huolehtiminen on ykkösasia, sanoo Riekki.

Mikäli tartunnat jatkavat Kainuussa kasvuaan ja kiihtymisvaiheesta ei oteta tiukkaa otetta, matka leviämisvaiheeseen on 3–4 viikkoa. Lähestyvät juhlapyhät ovat jäljitysyksikössä huolen aihe.

– Pitää huolehtia maskin käytöstä, ei tavata ikäihmisiä, kokoonnutaan vain pienissä ryhmissä ja mennä pienenkin oireen myötä testeihin.

Leviämisvaihe voi tarkoittaa Riekin mukaan sitä, että jo muista syistä kuormittunut erikoissairaanhoito paineistuu entisestään, ja se aiheuttaa toimenpiteitä.

– Me pystymme vielä hoitamaan potilaat, mutta mikäli potilaiden määrä nousee, joudumme sulkemaan joitakin toimintoja, että pystymme huolehtimaan akuutin hoidon.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi