1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun yliopiston emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle tieteen akateemikon arvonimi

Paimiolainen Häkkinen on tunnettu erityisesti etymologisista ja sanahistoriallisista tutkimuksistaan.

Turku
Tohtorinhattuja rivissä Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa.
Kotimaisia tieteen akateemikkoja on tällä hetkellä 14. Arkistokuva.Laura Kosonen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi perjantaina kahdelle ansioituneelle tutkijalle tieteen akateemikon arvonimen. Kyseessä ovat emeritaprofessori Kaisa Häkkinen ja emeritusprofessori Kari Alitalo.

Kaisa Häkkinen on toiminut Åbo Akademin suomen kielen ja kirjallisuuden vt. professorina ja professorina 1993–1999 sekä Turun yliopiston suomen kielen professorina 1999–2015. Häkkinen toimi myös Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaanina 2004–2009.

Häkkisen keskeisimpiä tutkimusaloja ovat suomen kielen historia ja kehitys, äänne- ja muotorakenne, suomen kielen sanahistoria, etymologia ja kielentutkimuksen oppihistoria.

Häkkinen on tunnettu erityisesti etymologisista ja sanahistoriallisista tutkimuksistaan. 2000-luvulla hän on perehtynyt erityisesti vanhaan kirjakieleen ja Agricolan kielen tutkimukseen.

Akatemiaprofessori, tutkimusjohtaja Kari Alitalo on johtanut Helsingin yliopiston syöpäbiologian ja -lääketieteen tutkimusohjelmaa vuodesta 1999 alkaen. Hän työskenteli myös muun muassa Turun yliopiston lääketieteellisen biokemian professorina 1986–1987.

Alitalon keskeisiä tutkimuskohteita ovat syövän syntymekanismit ja erityisesti imusuoniston merkitys syöpäkasvaimen leviämisessä.

Kotimaisia tieteen akateemikkoja on tällä hetkellä 14. Tieteen akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla. Edellisen kerran arvonimiä myönnettiin vuonna 2017.

Kuuntele tästä uusimmat radiouutiset Varsinais-Suomesta.

Lue seuraavaksi