1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääkaupunkiseutu veti koronatoimet melkein maksimiin – katso, missä vaiheessa oma sairaanhoitopiirisi on

Koronan leviämisvaiheessa olevalla pääkaupunkiseudulla otetaan ensi maanantaista alkaen käyttöön muuta maata tiukemmat koronatoimet.

koronavirus
Kuvassa kasvomaskia käyttävä nainen astuu ulos junasta Helsingissä lokakuussa 2020.
Pääkaupunkiseutu ottaa käyttöön kovennetut koronatoimet.Silja Viitala / Yle

Helsinki, Espoo ja Vantaa kieltävät kolmeksi viikoksi kaikki yleisötilaisuudet, siirtävät toisen asteen koulutuksen etäopetukseen ja sulkevat kaikki kaupunkien palvelutilat, kuten uimahallit ja kirjastot.

Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentillä perutaan eikä kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa järjestetä. Myös yleisötilaisuudet kielletään, mutta korkeintaan kymmenen henkilön kokoukset sallitaan edellyttäen, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa

Auki jäävät vain välttämättömien palvelujen ja asioinnin tilat. Välttämättömät opetustilat pidetään auki, samaten peruskoulut ja päiväkodit.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina, että myös Päijät-Hämeessa kielletään yli kymmenen hengen suuruiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä ulko- että sisätiloissa. Kokoontumiskielto koskee esimerkiksi markkinoita, konsertteja, teatteriesityksiä ja urheilutapahtumia.

STM kehottaa tiukentamaan kuria muuallakin

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa, että myös muualla maassa koronan leviämisvaiheen uhan alla olevilla alueilla kunnat harkitsisivat korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan.

Näitä tiloja ovat erityisesti kuntosalit ja ryhmäliikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat, uimahallien ja kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat.

Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja ryhmäharrastustoimintaa esitetään keskeytettäväksi. Ministeriö suosittelee, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kiihtymisvaiheita koskevat monet alueelliset suositukset. (siirryt toiseen palveluun) Kiihtymisvaiheessa ovat nyt Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Lisäksi sairaanhoitopiirit ovat koonneet tautitilanteesta riippumatta paikallisia suosituksia omille sivuilleen. Paikoin niiden alla annetaan myös erillisiä suosituksia myös kunta- tai kaupunkikohtaisesti. Löydät oman alueesi suositukset allaolevasta listasta.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta – Jatkuvasti päivittyvään artikkeliin kootaan koronauutiset Suomesta ja maailmalta

THL:n Mika Salminen: "On hieman harhaa ajatella, että epidemiatilanne olisi vakava vain Etelä-Suomessa"

Menikö päivän koronainfo ohi? Lue täältä, mitä uusia rajoituksia ja suosituksia pääkaupunkiseudulle tuli voimaan

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Kanta-Häme voi olla leviämisvaiheessa jo viikonloppuna – toisen asteen oppilaitokset varautuvat täysimääräiseen etäopetukseen

Näin pääkaupunkiseudun uudet koronarajoitukset vaikuttavat urheiluun – harrastustoiminta jäihin, lasten ulkoliikunta jatkuu, huippu-urheilijoille helpottava uutinen

Lue seuraavaksi