Kanta-Häme voi olla leviämisvaiheessa jo viikonloppuna – toisen asteen oppilaitokset varautuvat täysimääräiseen etäopetukseen

Maakunnan pandemiaryhmä antoi kymmenen uutta suositusta alueelle.

Tiukoilla suosituksilla halutaan estää koronatautitilanteen paheneminen Kanta-Hämeessä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kanta-Hämeessä otetaan käyttöön kymmenen uutta suositusta koronatilanteen hillitsemikseksi. Muun muassa yli 10 hengen tilaisuuksia ei tule järjestää.

Turvatoimet koronaa vastaan kiristyvät Kanta-Hämeen kouluissa ja oppilaitoksissa. Opetustoimessa otetaan käyttöön useita eri suosituksia, jotta koronaepidemia saadaan takaisin perustasolle.

Toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen niiltä osin kuin se on mahdollista.

– Täysimääräiseen etäopetukseen varaudutan siirtymään seuraavan viikon tai kahden aikana, jos nyt todellakin astutaan leviämisvaiheen rajan yli. Se voi tapahtua jo tulevan viikonlopun aikana, sairaanhoitopiirin ylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä ja maakunnan kuntajohtajat käsittelivät koronavirustilannetta torstaina. Maakunnan koronaepidemiatilanne on muuttunut nopeasti heikoksi. Taudin esiintymisluvun ja muiden kriteerien perusteella maakunta on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta siirtymässä todennäköisesti jo ensi viikolla leviämisvaiheeseen.

Kanta-Hämeen kunnat sitoutuvat suosituksiin. Kuntajohtajat vetoavat jokaiseen kantahämäläiseen, jotta epidemian pysäyttämisessä onnistuttaisiin.

– Kunnat ja sairaanhoitopiiri tekevät parhaansa, mutta yksilön valinnoilla ja vastuulla on nyt merkittävin rooli siinä, että pääsemme palaamaan perustasolle ja purkamaan rajoituksia, muistuttaa Sally Järvelä.

Maakunnan pandemiaryhmän uudet suositukset

  • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi tai osallistuttavaksi.
  • Yleisötilaisuuksien osalta suositellaan niin ikään pidättäydyttävän yli 10 henkilön tilaisuuksista. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.
  • Kantahämäläisille suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle.
  • Opetustoimen osalta mahdolliset juhlallisuudet kuten yo-juhlat järjestetään ilman yleisöä ja huolellisesti turvatoimista (maskit, turvavälit, käsihygienia) huolehtien. Lisäksi juhlallisuudet järjestetään ”hiljaisesti” eli ilman kuorolaulua tai puhallinsoitin- tai lauluorkesterien esiintymistä. Koulujen juhlat järjestetään vain omassa luokassa tai ryhmässä tai ei lainkaan.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään kasvomaskien täysimääräiseen käyttöön ja etäopetukseen siirrytään ns. hybridistrategian mukaisesti niiltä osin kuin se on soveltuvaa. Varaudutaan myös tilanteen pahentuessa siirtymään täysimääräiseen etäopetukseen viikkojen 49-50 aikana (mukaan lukien lukiot, ammatillinen koulutus, aikuisten taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö ja aikuisten perusopetus). Vain välttämätön lähiopetus voidaan antaa, mikäli epidemiatilanne vielä merkittävästi vaikeutuu.
  • Perusopetuksen yläluokkien (luokat 7.–9.) osalta valmistaudutaan tilanteen pahentuessa täysimääräiseen kasvomaskien käyttöön viikkojen 49-51 aikana.
  • Kuntien järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopistot ja liikuntaryhmät) sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoimintojen osalta joulutauot aloitetaan viikolla 49 ja toiminta käynnistetään uudelleen aikaisintaan viikolla 2 tilanteen niin salliessa. Opetustoiminta tai harrastus, joka on järjestävissä etänä, voi jatkua.
  • Kunnat suosittelevat tilojaan käyttävien seurojen osalta samaa aikaistetun joulutauon toimintamallia aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnassa. Mikäli epidemiatilanne edelleen heikkenee, kunnat sulkevat harrastus- ja liikuntatilansa. Uimahallien saunojen ja muiden julkisten saunojen käyttökieltosuositus jatkuu. Pukutilojen osalta uimahallien suositellaan sulkevan vähintään 2/3 paikoistaan.
  • Riskiryhmien suojaamisen osalta julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan välittömästi tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin mukaan lukien henkilöstön suojainten käyttö ja hygieniatoimet sekä turvallisten vierailutilojen ja -käytäntöjen luominen ja käyttöönotto.
  • Kunnat varautuvat tilapäisesti sulkemaan julkisia tiloja epidemiatilanteen vaatimalla tavalla ja viiveettä. Tilojen käytön keskeyttämistä voidaan joutua toimeenpanemaan muun muassa kirjastojen, museoiden, teattereiden ja jäähallien osalta.

Uudet suositukset ovat voimassa 30.11.2020–7.1.2021. Ne on laadittu sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen pohjalta.

Lopulliset määräykset antaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Avi antoi tänään perjantaina päätöksen Päijät-Hämeeseen ja Uudellemaalle, jotka ovat epidemian leviämisvaiheessa.