Hyppää sisältöön

"Tuntuu ihmeelliseltä, että optimaalisin ratkaisu olisi kaksi pääterveysasemaa" – Ojoisten terveysasemaa puolustetaan kuntalaisaloitteella

Huolta aiheuttaa terveyspalveluiden saatavuus heille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

Arja Kontkanen muutti pois Ojoisilta, mutta halusi säilyttää vanhan terveysaseman tutun henkilökunnan vuoksi. Hoitaja Kaisa Koskela otti vastaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Terveyspalveluiden keskittäminen kahteen terveysasemaan huolestuttaa Hämeenlinnan kantakaupungissa. Kaupungille perjantaina luovutetussa kuntalaisaloitteessa kiinnitetään huomiota lähipalveluiden saatavuuteen.

Ensimmäisessä vaiheessa ensi keväänä Ojoisten ja Idänpään terveysasemien palvelut siirtyisivät pääterveysasemalle Viipurintielle. Toinen terveysasemista tulisi lähelle uutta Assi-sairaalaa Ahvenistolla.

Terveysasemien keskittäminen on osa Hämeenlinnan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa.

Suunnitelmat terveysasemista herättävät epäilyksiä varsinkin Ojoisten terveysaseman asiakkaissa. Pystytäänkö kahdella terveysasemalla turvaamaan palvelujen tasapuolinen saatavuus kaikille?

– Tuntuu ihmeelliseltä, että optimaalisin ratkaisu olisi kaksi pääterveysasemaa. Mitä iäkkäämpi henkilö, sitä suurempi palveluntarve, ja sitä ongelmallisempaa on hakea näitä palveluita kauempaa. Palvelujen saatavuus voi niitä tarvitsevan näkökulmasta heiketä, sanoo kuntalaisaloitteen laatinut Pentti Repo.

Ojoisten terveysaseman palvelut ovat siirtymässä Viipurintielle. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtajan mielestä oleellista on tehdä tilapalvelujen kanssa suunnitelma Viipurintieltä vapautuvista neliöistä.

– Tehdään suunnitelma, että mitkä toiminnot sinne järkevästi sopivat ja millainen kokonaistaloudellinen ratkaisu siitä syntyy, Jukka Lindberg sanoo.

Pääseekö Hämeenlinnassa yleisesti ottaen nopeammin lääkäriin, jos palveluita keskitetään Viipurintielle? Mahdollisesti, vastaa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki.

– Jos meillä vapautuu silloin resursseja esimerkiksi kiinteistöistä, se saattaa olla mahdollista. Sitä pitää selvittää ja tutkia, mutta tavoitteena pitää olla, että kaikilla alueilla ihmiset pääsisivät nopeasti hoitoon.

Pentti Repon mielestä lähiterveyspalveluita tarvitaan. Hänestä Ojoisten terveysasema tulisi säilyttää.

– Meillä on useita ryhmiä, muun muassa ikäihmisten ja vammaiset, joille perusterveyspalvelut ovat kaiken a ja o. Miten heidän lähipalvelut järjestetään?