1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvateatterit, museot ja osa kirjastojen palveluja kiinni kolmeksi viikoksi pääkaupunkiseudulla – "Pitäisikö elokuvateatterit muuttaa ravintoloiksi, että ne saisivat olla auki?"

Pääkaupunkiseudun rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaina ja ovat voimassa kolme viikkoa.

kulttuuri
Oodi. Helsingin keskustakirjasto.
Jorge Gonzalez / Yle

Yleisötilaisuuksien kielto ja julkisten tilojen sulkeminen koettelevat pääkaupunkiseudun kulttuurielämää. Muun muassa elokuvateatterit ja museot joutuvat sulkemaan ovensa kolmeksi viikoksi ensi maanantaista alkaen.

Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö pitää rajoituksia valitettavina mutta välttämättöminä.

- Leviäminen halutaan saada talttumaan ja tilanne parantumaan. Sitten mahdollisimman pian voitaisiin taas palata taiteen ja kulttuurin ääreen.

Myös kaikki sisätiloissa tapahtuvat harrastukset kielletään tuoksi ajaksi. Niihin kuuluu myös taiteen perusopetus.

Kirjastot palvelevat kieltojen aikana rajoitetusti: aineistoa voi noutaa varaushyllyistä ja valikoiduista teemahyllyistä.

Yleisötilaisuuksien kieltäminen pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla (18.12. asti) sekä Päijät-Hämeessä (14.12. asti) tarkoittaa sitä, että myös elokuvateatterit joutuvat nyt sulkemaan ovensa.

Finnkino kertoo keskeyttävänsä väliaikaisesti elokuvanäytökset pääkaupunkiseudun ja Lahden teattereissaan.

– Päätimme näin, koska henkilökunnan ja asiakkaiden hyvinvointi on meille tärkeää. Toivottavasti ihmiset nyt noudattavat näitä määräyksiä, että saamme teatterit avattua jouluksi, sanoo Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mattila.

Kansallisteatteri kertoi tänään peruvansa esitykset loppuvuodelta. Iso osa kulttuuritapahtumista ja pääkaupunkiseudun teattereista ilmoitti esitystensä perumisesta kolmeksi viikoksi jo viikko sitten, kun yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattiin enintään kahteenkymmeneen.

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on jättänyt yleisötilaisuuksien täyskieltoon poikkeuksen, jonka mukaan enintään kymmenen hengen tilaisuudet sallitaan edellyttäen, että niissä noudatetaan täysin sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n ohjeistusta. Virasto kuitenkin huomauttaa, että poikkeuksen tarkoituksena on vain mahdollistaa vuoden loppuun ajoittuvat välttämättömät yhtiökokoukset ja rekisteröityjen yhdistysten kokoukset.

Ylen tietojen mukaan osa Uudellamaalla toimivista elokuvateattereista aikoo kuitenkin järjestää näytöksiä Aluehallintoviraston määräyksen sallimissa rajoissa eli enintään kymmenelle hengelle.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat ja Etelä-SUomen aluehallintovirasto kertoivat päätöksistä tänään tiedotustilaisuudessa. Päätösten syynä on koronaepidemian nopea paheneminen Uudellamaalla.

Elokuvateatterit kokevat rajoitukset epäreiluiksi

Uudet koronarajoitukset ovat närkästyttäneet kulttuurin kentällä. Elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo, että uudet rajoitukset tuntuvat siltä kuin saisi syyttömänä tuomion.

– Olemme tehneet kaikkemme turvallisuuden vuoksi ja silti elokuvateattereita halutaan sulkea vaikka päätöksiä ei voi tukea faktoilla. Meillä on yli 1,5 miljoonaa kävijää, ei tartuntaketjuja tiedossa ja maailmalla sama kuvio, niin ei se tunnu oikeudenmukaiselta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori myönsi tämän päivän koronainfossa, että esimerkiksi kirjastoissa ja teattereissa ei ole havaittu tartuntaketjuja. Hän kuitenkin puolusti uusia rajoituksia sanomalla, että yleinen varovaisuus ei enää riitä.

Monet kulttuuritoimijat kokevat, että heitä kohdellaan epäreilusti esimerkiksi ravintoloihin verrattuna. Asiaa mutkistaa se, että valtaosasta kulttuuria koskevia rajoituksia päättävät kunnat ja aluehallintovirastot, kun taas ravintoloita koskevat rajoitukset tulevat hallitukselta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla ravintoloiden aukioloaikoja tiukennettiin torstaista alkaen siten, että niiden täytyy lopettaa anniskelu kello 22 ja olla suljettuna iltayhdentoista ja aamuviiden välinen aika.

– Ollaan jo vähän vitsailtu, että pitäisikö elokuvateatterit muuttaa ravintoloiksi, joissa katsellaan elokuvia. Saisiko jostain siihen virallisen leiman?

Koistinen haluaa korostaa, ettei elokuva-alalla vastusteta rajoituksia ja turvallisuudesta huolehtimista.

– Emme vastusta rajoituksia, vaan tehottomia rajoituksia, jos ihmiset eivät niiden takia pääse nauttimaan kulttuurista, hän sanoo.

Kirjastot tyytyväisiä palvelun mahdollistamiseen

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa sallitaan 20. joulukuuta asti varatun aineiston noutaminen ja välttämätön, nopea asiointi asiakastietokoneilla. Lisäksi kirjastot tarjoavat rajatun valikoiman lainattavaa aineistoa. Kirjastoihin tulee tuolle ajalle maskipakko.

Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen pitää kirjastoja koskevia päätöksiä myönteisenä.

– Kirjaston asiakkaita ajatellen tämä oli yllättävänkin myönteinen päätös. Tuntuu hyvältä, että rajoitusten ja poikkeusajan keskellä nähdään, että kirjastoista on iloa, kun voi käydä hakemassa virkistystä.

Vänttinen arvioi kirjastojen puolta pitäneen sen asian, että osalle niiden käyttäjiä kirjastojen tietokoneet ovat ainoa mahdollisuus hoitaa omia asioitaan internetissä. Kun se haluttiin sallia, tuli kirjojen nopea lainaus ja palautus hänen mukaansa mukaan vähän sivutuotteena.

Kirjastopalvelujen johtaja huomauttaa, että suurempi tarjonta pystytään tänä aikana tarjoamaan verkossa.

– Suosittelemme, että ihmiset tekevät varaukset verkossa Helmet-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) ja käyvät sitten noutamassa ne kirjastosta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Menikö päivän koronainfo ohi? Lue täältä, mitä uusia rajoituksia ja suosituksia pääkaupunkiseudulle tuli voimaan

Nämä tiukat rajoitukset tulevat pääkaupunkiseudulle seuraavaksi kolmeksi viikoksi – HUS: "Tämä on se hetki, kun kaikkien on tehtävä uhrauksia"

Lue seuraavaksi