1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Suomen hoivakodit ovat edelleen epävarmoja siitä, saako vierailuja rajoittaa ja miten – myös sääntöjä rikkovat vieraat joskus ongelmana

Hoivakodit kaipaavat edelleen selkeämpiä ohjeita siitä, mitä ne saavat tehdä koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

palvelutalot
Työntekijät työntävät vanhuksia pyörätuolissa vanhustenkeskuksessa.
Hoivakotien vierailukäytännöt ovat selkiytyneet keväästä, mutta selkeämpiä ohjeita kaivataan edelleen. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Itä-Suomen hoivakodeilla ei ole vieläkään tarpeeksi tietoa siitä, voiko vierailuja hoivakoteihin rajoittaa ja miten, sanovat hoivapalveluja järjestävät tahot.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon kuntatoimijoille ja yksityisille palveluntuottajille tilaisuuksia vierailusääntöihin liittyen marraskuussa, ja epävarmuus oli suurin yksittäinen esiin noussut huolenaihe.

– Hoivakodit kaipaisivat selkeämpää valtakunnallista ohjausta siitä, mitä tartuntatautilain puitteissa voi tehdä, sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Taija Liukkonen.

Säännöistä piittaamattomat vierailijat aiheuttaneet pulmia

Keväällä hoivakodeissa oli kirjavia käytäntöjä siitä, saako hoivakodeissa vierailla ja millä ehdoilla. Apulaisoikeusasiamies puuttui keväällä siihen, että hoivayksiköissä oli liian tiukkoja rajoituksia, jotka rikkoivat ikäihmisten oikeutta tavata lähimmäisiään.

Sittemmin hoivayksiköille on annettu tarkempia ohjeistuksia ja vierailukäytännöt ovat yhtenäistyneet.

– Kategorisia vierailukieltoja ei voi asettaa. Ulkopuolisten liikkumista hoivakodeissa voi rajoittaa, mutta ei niin, että asukkaat joutuvat eristyksiin läheisistään.

Pääsääntöisesti hoivakoteihin pääsee nyt vierailemaan, ja vierailut ovat sujuneet enimmäkseen hyvin. Joissakin Itä-Suomen hoivakodeissa on ollut kuitenkin yksittäisiä ongelmatapauksia, kun vierailijat eivät ole noudattaneet ohjeita, kuten maskin käyttöä.

– Ei olla suostuttu käyttämään maskia, tai on laitettu se ensin päälle, mutta otettu myöhemmin pois, ja turvavälit ovat unohtuneet, Liukkonen luettelee.

Myös tällaisissa tilanteissa hoivakodit ovat olleet epävarmoja siitä, saako esimerkiksi vierailun kieltää, jos ohjeita ei noudateta.

Lisäksi hoivakoteja ovat mietityttäneet kotilomiin liittyvät käytännöt ja se, miten niissä voidaan noudattaa tarpeellisia turvallisuustoimia.

Lue lisää:

Hoivakotien vierailukäytännöt selkeytyneet – keväällä toimintatavat olivat vielä kuin villi länsi

Yle selvitti hoivakotien koronatartuntojen määrän 10 suurimman kaupungin laitoksissa – vain harvassa laitoksessa on tartuntoja, mutta väsyminenkin huolettaa

Professori Tuomas Ojanen: Suositukset ja lakiin perustuvat määräykset menivät sekaisin vanhusten hoivakotien vierailuohjeissa

Lue seuraavaksi