1. yle.fi
  2. Uutiset

Brexit-neuvottelija Barnier varoittaa, että sopimus Britannian kanssa voi jäädä syntymättä – aikaa jäljellä enää 34 päivää, neuvottelut jumissa

Barnier uhkasi jo aiemmin EU:n lähtevän neuvottelupöydästä, mutta muutti mielensä. Vääntö jatkuu taas viikonlopun yli Lontoossa.

Brexit
David Frost ja Michel Barnier
Britannian pääneuvottelija David Frost ja EU:n Michel Barnier tapasivat elokuussa Brysselissä. Yves Herman / EPA

Brexit-neuvotteluja EU-maiden puolesta käyvä Michel Barnier varoitti suurlähettiläitä perjantaina Brysselissä, että Britannian ja EU:n välisen sopimuksen tiellä on yhä suuria erimielisyyksiä.

Pari päivää sitten Barnier sanoi brittiläiselle neuvottelukumppanilleen David Frostille videokokouksessa, että hänen ei ole mitään järkeä lähteä reissaamaan Lontooseen, kun Britannia ei jousta kannoissaan. Michel kuitenkin muutti mielensä välttääkseen neuvottelujen täydellisen kariutumisen ja matkustaa Lontooseen perjantai-illaksi.

Kumpikin osapuoli on neuvottelujen eri vaiheissa syyttänyt toista joustamattomuudesta.

Britannian pääministerin edustaja: Neuvottelut EU:n kanssa ovat ohi, ellei EU muuta kantaansa

Ennen Lontoon-junaan hyppäämistään Barnier kertoi suurlähettiläille, että isot kysymykset kalastusoikeuksista ja reiluista kaupankäynnin säännöistä ovat aivan yhtä hankalassa jamassa kuin aiemminkin.

Barnier tapasi myös yhdeksän EU-maan kalastuksesta vastaavia ministereitä etäkokouksessa perjantaina. Missä määrin EU-maiden kalastajat saavat pyydystää brittivesillä jatkossa, on yksi vaikeimmin ratkaistavia asioita. Se koskettaa lähinnä Englannin kanaalin ja Pohjanmeren rantavaltioita.

Barnier ja Frost neuvottelevat koko viikonlopun.

Komissiolta tulee esityksiä varautumisesta kovaan eroon

Britannia erosi virallisesti EU:sta jo tammikuun lopussa, mutta siirtymäajan loppuun eli vuodenvaihteeseen asti yhteistyötä on jatkettu kuin se olisi jäsenmaa. Nyt siirtymäaikaa on jäljellä enää viisi viikkoa.

Jos sopimusta ei synny tai sitä ei ehditä ratifioida ennen vuoden loppua, kauppa osapuolten välillä seisahtuu. Britannian rajat käytännössä sulkeutuvat. Kumpikin osapuolen yritykset kärsivät, mutta erityisesti kärsivät britit (siirryt toiseen palveluun).

Analyysi: Satojen miljardien eurojen edestä autoja, lääkkeitä, lihaa jumittuu – brexit ilman kauppasopimusta uhkaa tuhansia työpaikkoja

Yritykset ja finanssiala (siirryt toiseen palveluun) kaipaavat osviittaa siitä, mitä vuodenvaihteessa on edessä. Jäsenmaat ovatkin toivoneet EU-komissiolta, että tämä antaisi esityksiä varautumisesta sopimuksettomaan eroon jo ensi viikolla.

Mepit tarvitsisivat sovun keskiviikkoon mennessä

Neuvottelut ovat jatkuneet paljon pidempään kuin odotettiin, eikä sopimusta ehditä enää ratifioida kansallisissa parlamenteissa diplomaattilähteiden mukaan.

Siksi nyt selvitetään vaihtoehtoa, että jäsenmaat antaisivat EU:lle valtuudet allekirjoittaa sopimuksen. Sopimus olisi virallisesti EU:n ja Britannian välinen, ja näin se tarvitsisi hyväksynnän vain EU-parlamentilta.

EU-parlamentti taas arvioi tarvitsevansa sopimuksen ensi keskiviikkoon mennessä, jotta mepit ehtivät käydä 600-sivuisen sopimuksen kunnolla läpi. Parlamentti kokoontuu joka tapauksessa ylimääräiseen täysistuntoon 28. joulukuuta.

Ainakaan sopimusta ei enää ehditä kääntää kaikille 24 EU-kielelle, virkamiehet arvioivat. Nyt suunnitellaankin, että sopimusta hyväksyttäessä se olisi vain englannin kielisenä.

Ainakin Ranska kuitenkin vaatii (siirryt toiseen palveluun), että sopimus pitää kääntää myös ranskaksi.

"Valmistaudumme nyt sopimuksettomaan EU-eroon" – Britannian sävy kovenee brexitin loppusuoralla, mitä vielä on edessä?

Koronakriisissä kompuroivan Boris Johnsonin suosio romahti – ja Skotlannissa itsenäistymisen kannatus nousi huippulukemiin

Skotlannin pääministeri kaavailee itsenäisyysäänestystä ensi vuodelle

Lue seuraavaksi