1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorilla usein paremmat tiedot seksistä kuin yli 45-vuotiailla – kävimme lääkärin kanssa läpi viisi yleistä väärinkäsitystä

Pitkä parisuhde ei automaattisesti turvaa seksitaudeilta.

sukupuolitaudit
Naisen ja miehen huulet kohtaavat
Ihmiset ovat yksilöllisiä sen suhteen, miten riidat parisuhteessa vaikuttavat seksuaaliseen haluun.Henrietta Hassinen / Yle

Kun ikää on 45 vuotta tai enemmän, luulisi ihmisten tietävän jo yhtä ja toista seksuaalisuudesta ja seksistä. Ainakin seksitaudeilta suojautumisen pitäisi olla keski-ikäisille arkipäiväinen asia.

Vaan eipäs olekaan, kertoo tuore brittiläinen tutkimus. Chichesterin yliopiston tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 45–65 -vuotiaiden sukupuolitautitartunnat ovat alkaneet lisääntyä.

Tutkimuksessa mukana olleen psykologi Ian Tyndallin mukaan tyypillinen tapaus on yli 45-vuotias pitkään parisuhteessa ollut, joka eron jälkeen aloittaa uuden suhteen. Tällöin tarve raskauden ehkäisyyn on usein päättynyt, eikä uuden seksisuhteen alkaessa muistetakaan suojautua mahdollisilta seksitaudeilta.

Nuorilla paremmat tiedot ja rohkeutta puhua

Suomessa vastaavaa tautitapausten määrän lisääntymistä ei ole tapahtunut, mutta moni keski-ikäinen voisi silti ottaa oppia nuorilta.

Nuorten tietämys seksistä, ehkäisystä ja seksitaudeista on huomattavan paljon parempaa kuin yli 45-vuotialla, arvioi HUS:n sukupuolitautien poliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

– Keski-ikäiset astuvat seksin maailmaan ihan erilaisin työkaluin verrattuna nuoriin. Nuorilla on enemmän tietoa ja kykyä keskustella seksistä.

Hiltunen-Back painottaa, että kaikenikäiset ihmiset ovat aina olleet seksuaalisesti aktiivisia ja hakeutuneet myös sukupuolitautitesteihin. Nuoret ovat kuitenkin yleisesti ottaen saaneet parempaa seksuaalikasvatusta kuin vanhemmat ikäpolvet, joilta se on saattanut puuttua kokonaan.

Erikoislääkärin mukaan seksuaalivalistus kohdistuukin osittain väärään osoitteeseen.

– Vastustan ajatusta, että vain nuoria valistetaan seksistä. Tietoa pitäisi jakaa kaikille, jotka seksiä harrastavat. Ketään pelottelematta on hyvä välillä muistuttaa, että sukupuolitaudit kannattaa testauttaa varsinkin jos on aloittamassa uutta suhdetta, Eija Hiltunen-Back kannustaa.

Seuraavassa on lueteltu viisi asiaa, jotka monelle nuorelle ovat itsestäänselviä, mutta keski-ikäisille ehkä uutta tietoa.

1. Pitkä parisuhde ei suojaa seksitaudeilta

Moni tuudittautuu siihen uskoon, että pitkään kestänyt vakituinen suhde takaisi seksitaudittomuuden. Näin ei kuitenkaan ole.

– Kaikkihan haluavat uskoa, että oma kumppani on uskollinen, mutta varmana sitä ei voi pitää.

Pitkässäkin suhteessa voi joskus olla hyvä käydä seksitautitesteissä. Yleisin tauti, eli klamydia kun on usein oireeton ja voi silti tarttua.

Keski-ikäisillä on usein takanaan myös ero pitkästä suhteesta ja uusi suhde solmitaan samoin pitkään yhden kumppanin kanssa olleeseen. Tällöin suhteen seksuaaliterveyteen vaikuttavat jollakin tavalla kaikki entiset kumppanit, omat ja toisen.

– Vaikka itselle uusi kumppani olisi vasta toinen pitkän avioliiton jälkeen, niin toisella on voinut olla vaikka kymmeniä kumppaneita. Sieltä tulevat kaikki ne aikaisemmat riskit myös oireettomien infektioiden osalta, Eija Hiltunen-Back muistuttaa.

2. Seksitauti voi tarttua kaiken ikäisenä

Yleinen asenne seksuaalisuutta ja seksiä kohtaan on muuttunut paljon monipuolisemmaksi ja sallivammaksi verrattuna aikaan, jolloin nykyiset 45-vuotiaat olivat nuoria, 65-vuotiaista puhumattakaan.

Osa ihmisistä saattaa silti yhä ajatella, että seksi on vain nuorille kuuluva asia, ja siten myös seksitaudit kuuluvat pelkästään nuoruuteen.

– Saatetaan ajatella, että taudit eivät ikään kuin enää kuulu keski-ikäisen elämänvaiheeseen.

Chichesterin yliopiston tutkimuksen mukaan ajatus siitä, ettei vanhemmilla ihmisillä ole seksielämää voi synnyttää seksuaalisesti aktiivisissa keski-ikäisissä häpeää ja itsesyytöksiä. Ne puolestaan voivat vaikeuttaa avun hakemista silloin kun sitä tarvittaisiin.

Totta on, että suurin osa sukupuolitautitartunnoista todetaan nuorilla. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa yleisimmän seksitaudin eli klamydian osalta vain reilut kolme prosenttia tartunnan saaneista on yli 45-vuotiaita.

3. Kuukautisten loppuminen ei suojaa taudeilta

Kun raskauden ehkäisystä ei enää kuukautisten loppumisen jälkeen tarvitse kantaa huolta, voi seksissä tarttuvilta taudeilta suojautuminenkin unohtua.

Suurimmalle osalle nuorista on varmaan itsestään selvää, että kondomi suojaa paitsi ei-toivotulta raskaudelta, myös sukupuolitaudeilta. Vanhemmilta ikäluokilta tämä on saattanut unohtua. Kondomia pitäisi käyttää aina uuden kumppanin kanssa, oli tarvetta raskauden ehkäisyyn tai ei.

– Tartuntariski kasvaa entisestään, jos seksissä on ulkomaan kontakteja tai nuorempia partnereita, muistuttaa erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Lähikuva paljaista jaloista peiton alla.
Koronan aiheuttama poikkeustilanne myllersi myös ihmissuhteet.Eleni Paspatis / Yle

Ikä saattaa vaikuttaa siihen, ettei seksistä ole helppo puhua.

– Tämän ikäisillä naisilla pääasiallinen kontakti seksuaaliterveydenhoitoon on oma gynekologi. Kun ollaan ensin 20 vuotta puhuttu lähinnä parisuhteessa käytettävästä ehkäisystä ja ehkä synnytyksistä, voi olla iso kynnys alkaa puhua seksistä ja seksitaudeista.

4. Myös suuseksissä on tartuntariski

Keski-ikäisten seksuaalivalistus on usein painottunut heteroyhdyntään. Suuseksistä ei ehkä ole puhuttu lainkaan.

Siksi monelle tulee yllätyksenä, että sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Näin ollen myös naisten välisessä seksissä on tartuntariskejä.

Näitä riskejä voi vähentää käyttämällä suuseksisuojaa tai halki leikattua kondomia silloin, kun harrastetaan suuseksiä.

5. Seksitautien testaaminen on vastuullista, ei noloa

Sukupuolitautitesteihin menemistä ei nykyään tarvitse häpeillä. Se ei ole merkki holtittomasta käyttäytymisestä vaan osoittaa vastuun ottamista omasta ja kumppanien terveydestä.

– Ei pidä ajatella, että olisi riskikäyttäytyjä, jos menee testiin. Sehän on samanlaista omasta terveydestä huolehtimasta kuin vaikkapa kolesterolimittaus.

Testit ovat julkisen terveydenhuollon puolella ilmaisia. Moni terveyskeskus tarjoaa myös mahdollisuuden asioida sähköisesti. Lisäksi apteekeista saa ostaa kotona tehtäviä testejä osaan seksitaudeista.

Seksistä puhuminen heti uuden suhteen alussa voi olla hyvä pohja tyydyttävälle seksisuhteelle. Testaus ei ole epäluottamuksen osoitus vaan merkki sitoutumishalusta ja vastuullisuudesta.

– Ja keski-ikäiset uusparithan voivat mennä testeihin vaikka yhdessä, Hiltunen-Back kannustaa.

Lue seuraavaksi