Venäjän myrkytetty oppositiojohtaja Navalnyi vetoaa EU-maihin: ottakaa kohteeksi raha ja asettakaa pakotteita Putinin oligarkeille

Aleksei Navalnyi toivoo lisäksi, ettei EU tunnusta Venäjän vaalien tulosta, jos opposition osallistumista estetään.

Aleksei Navalnyi puhui europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan kokoukselle etäyhteyden kautta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on vedonnut EU-maihin, jotta nämä asettaisivat pakotteita Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvia oligarkkeja vastaan.

Navalnyin mielestä hänen myrkyttämistään koskevat vastatoimet kannattaa kohdistaa sotilashenkilöiden sijasta varakkaisiin oligarkkeihin, kertovat uutistoimistot AP ja AFP.

Hänen mukaansa EU-maiden pitäisi esittää kysymys: miksi tällaisia rikoksia tehdään.

– Vastaus on hyvin hyvin yksinkertainen: raha. Siksi EU:n pitäisi ottaa kohteekseen raha. Venäläiset oligarkit, Navalnyi ohjeisti keskustellessaan Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Tänään käydyn keskustelun aiheena oli Venäjän talouden ja politiikan tilanne sekä ensi vuonna järjestettävät duumanvaalit. Keskustelu käytiin videoyhteydellä.

Hänen mukaansa suurin osa venäläisistä kannattaisi tällaisia pakotteita.

"Ei tunnustusta Venäjän vaalitulokselle"

Navalnyi kehotti EU:ta olemaan tunnustamatta Venäjän vaalitulosta, mikäli ehdokkaita estetään osallistumasta vaaleihin. Hänen mukaansa äänestystuloksen väärentäminen on odotettavissa. Hän sanoi pitävänsä kuitenkin vielä isompana ongelmana ehdokkaaksi asettumisen estämistä.

– Jos kaikkien annetaan osallistua, voimme jatkaa keskustelua.

Parlamentin alahuoneen eli duuman vaalit järjestetään syyskuussa.

– On tärkeää, ettei Eurooppa ole hiljaa, Navalnyi sanoi ulkoasiainvaliokunnalle.

Venäjän opposition keulahahmo Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa hänen vieraillessaan Siperian Tomskissa. Hänet vietiin myöhemmin sairaalahoitoon Saksaan, jossa hänen elimistöstään löydettiin merkkejä Novitšok-ryhmän hermomyrkystä.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Neuvostoliitossa kehitetystä myrkystä, jota on erittäin vaikeasti saatavilla. Novitšokin käyttö viittaa sen vuoksi hyvin vahvasti siihen, että myrkytyksen takana oli valtiollinen toimija.

EU langetti myrkytyksen jälkeen pakotteita kuudelle venäläiselle henkilölle ja yhdelle organisaatiolle. EU-parlamentti on tuominnut Navalnyiin kohdistuneen salamurhayrityksen.

Venäjä on kiistänyt myrkytyksen, ja muun muassa väittänyt Navalnyin oireiden johtuneen haimatulehduksesta.

Lue myös: