Hyppää sisältöön

Edes poikkeustila ei hetkauta partiolaisten adventtikalenterin valta-asemaa – Suomen vanhinta joulukalenteria myydään vuosittain lähes 300 000

Suomalaisten joulukalentereiden tarinassa toistuvat nimet Fazer ja Serlachius.

Vuonna 1947 alkaneesta joulukalentereiden myynnistä on tullut partiolaisten tärkein varainhankintakeino. Kuva: Mari Lehtisalo / Suomen Partiolaiset ry

Joulukalenterin idea tuli Ruotsista. Idean takana on tuttu nimi, Fazer. Karl Fazerin pojan vaimo Teresita oli nähnyt Ruotsissa adventtikalenterin.

Ruotisinkielisten partiotyttöjen johtajana toiminut Teresita esitti idean Suomalaisen Partiotyttöliiton hallitukselle ja vuonna 1947 partiotytöt alkoivat myymään kuvallista adventtikalenteria. Siinä oli ruskea piparkakkutalo, joka taas oli Karl Fazerin tyttärentyttären Ulla von Wendtin suunnittelema.

Aluksi suomalaiset oudoksuivat. Muutaman vuoden kummastelun jälkeen partiolaisten adventtikalenterit alkoivat käydä kaupaksi ja nyttemmin niistä on tullut Suomen partiolaisten tärkein varainhankintakeino.

Vuosittain partiolaiset myyvät lähes 300 000 joulukalenteria. Monille kalenterista on tullut joulunodotuksen olennainen osa.

– Iäkkäämmät ihmiset ovat kertoneet, että he ovat vuosikymmeniä, lähes sieltä 50-luvulta asti kalenteria hankkineet ja se on semmoinen asia, joka käynnistää joulunodotuksen, Suomen partiolaisten varainhankinnan koordinaattori Simo Pynnönen kertoo.

Pandemia toi yhden suurimmista muutoksista

Perinteisesti partiolaiset ovat kiertäneet myymässä kalenteriaan ovelta ovelle. Nyt pandemian myötä ovelta ovelle -myynnistä on jouduttu nyt ensimmäistä kertaa luopumaan.

Myynti on siirretty kauppojen edustoille ja verkkoon, josta tilatut kalenterit partiolaiset vievät postilaatikoihin.

Ensimmäiset suomalaiset suklaakalenterit tulivat markkinoille yli 30 vuotta kuvakalentereiden jälkeen, vasta 1980-luvun alussa. Niidenkin takana oli tuttu nimi: Fazer.

Kuusenmuotoiseen kalenteriin oli aluksi pakattu makeisia, jotka sittemmin muuttuivat konvehdeiksi. Kuvittaja Anita Takalan kuvittaman joulukalenterirasian luukkujen takaa paljastui kuvia ja rasiassa oli 24 erilaista makeista.

– Näitä kalentereita myytiin Fazerin kahviloissa ja ne pakattiin käsin. Itsekin olin Fazer-urani alussa niitä pakkaamassa, Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo.

Lakritsijoulukalenteri myytiin hetkessä loppuun

Tällä vuosituhannella kuva- ja suklaakalenteri ovat saaneet rinnalleen koko joukon kilpailijoita. Nykyisin kalentereita löytyy myös aikuisille. Valittavana on vaihtoehtoja kosmetiikkakalentereista erilaisten panimoiden kalentereihin ja parisuhdekalentereihin.

Nyt toista vuotta mukana on myös lakritsikalenteri, joka on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa.

Kouvolan lakritsi löi hynttyyt yhteen Tampereella toimivan DS Smithin aaltopahvitehtaan kanssa. Yhdessä he ovat tehneet tiettävästi maailman ensimmäisen lakritsijoulukalenterin. Herkkä lakritsi vaatii ympärilleen suojan ja kalenterimateriaalin. Kalenteri oli viime vuonna markkinoilla ensimmäistä kertaa ja se myytiin välittömästi loppuun. Tänä vuonna kävi samoin. Tuotantoa rajoittaa se, että osa kalenterista täytetään käsin.

– Sen tiedämme, että tanskalaisilla on suklaapäällysteinen lakukalenteri, mutta toista aivan puhdasta lakritsikalenteria ei meidän tietojemme mukaan ole, kertoo Kouvolan lakritsin lakutehtailija Timo Nisula.

Useita vuosia asiakkaat olivat kyselleet Nisulalta lakritsikalenterin perään ja viime vuonna sellainen saatiin ensimmäistä kertaa markkinoille. Tuolloin loppuunmyydyn kalenterin tuotantomäärä tälle vuodelle kaksinkertaistettiin, mutta kaikki lokakuussa kauppoihin tulleet 6000 kalenteria myytiin välittömästi loppuun.

– Koska osa kalenterista täytetään käsin, voimme kasvattaa tuotantoa maksimissaan 10 000:een. Kysyntää olisi kyllä vaikka kuinka paljon.

Nykykalentereissa huomioidaan myös ympäristö

Herkkä lakritsi vaatii ympärilleen suojan ja kalenterimateriaalin. Lakutehtaalle tärkeää oli, että kalenterissa on jotain kouvolamaista ja että se on ympäristöystävällistä.

Nämä toiveet täyttyivät, kun Kouvolan lakritsi löi hynttyyt yhteen Tampereella toimivan DS Smithin aaltopahvitehtaan kanssa.

Kalenterimateriaaliksi tuli aaltopahvi, joka on on täysin kierrätettävää. Tämän tehtaan muodossa joulukalenteritarinaan marssii mukaan toinen Suomen taloushistoriassa merkittävä nimi: Serlachius, jonka myötä aaltopahvituotanto lähes 50 vuotta sitten Tampereen Lielahdessa alkoi.

Ympäristösyistä myös partiolaisten joulukalenteriin on tehty sen historian ainoa merkittävä muutos.

– Olemme vaihtaneet kalenterin kartongin FSC-sertifioiduksi, jolloin varmistetaan että kartonkimateriaali tulee vastuullisesti hoidetuista metsistä, Suomen partiolaisten varainhankinnan koordinaattori Simo Pynnönen kertoo.

Päivitys klo 9:59: Korjattu Eerolan titteli viestintäjohtajaksi.

.
.