1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupungin Black Friday -tempaus onnistui: Lapuan tarjoustontteja jonotettiin jo keskiyöllä – tonttijonossa tapasivat toisensa myös tulevat naapurit

Kaupunki myy omakotitonttejaan vuorokauden ajan puoleen hintaan.

Asuintontit
Marjatta ja Osmo Autio ostavat tonttia Lapuan kaupungin työntekijöiden Anne Jäätteenmäen ja Markku Turjan valvovan silmän alla.
Marjatta ja Osmo Autio lunastivat vuokratontin itselleen omakotitalonsa alta. Lapuan kiinteistöteknikko Anne Jäätteenmäki ja maankäyttöinsinööri Markku Turja ovat saaneet rehkiä töissä läpi vuorokauden.Anssi Leppänen

Lapuan kaupungin Black Friday- tonttiale on saanut ostajat liikkeelle. Kaupunki myy omakotitonttejaan vuorokauden ajan puoleen hintaan.

Tarjous koskee koko omakotitonttitajontaa, myös kaupungin vuokratontteja. Halutuimpia tontteja jonotettin heti puolilta öin, kun torstai vaihtui perjantaiksi. Perjantain iltapäivään mennessä on tehty jo 22 kauppaa.

Lapuan maankäyttöinsinööri Markku Turja naurahtaa, että kiirettä on todella pitänyt vuorokauden jokaisena tuntina. Kampanja on ollut menestys.

– Laskeskelin, että jos kymmenen tonttia menisi, niin sekin olisi jo saavutus näinä aikoina. Nyt näyttää, että mennään reippaasti yli 20 myydyn tontin, kun vuorokaudessa on vielä tunteja jäljellä, kampanjapäivänä 24 tuntia putkeen töissä oleva Turja hymyilee.

Tonttikampanja Lapualla
Tämän merkin edessä jonotti viisi tontin ostajaa jo puolilta öin. Anssi Leppänen

Turja kiittelee kaupungin yhteyspäällikköä Mervi Mikkolaa, joka ideoi 24 tunnin tempauksen lukuisista sähköpostiinsa tulleiden Black Friday -tarjousten innoittamana.

Mikkolalla välähti, että myös kaupunki voisi tehdä oman tempauksensa.

Tulevat naapurukset samassa jonossa

Maankäyttöinsinööri Turjan mukaan Lapuan kampanjassa erikoista on juuri se, että kaupan ovat puoleen hintaan ihan kaikki tontit kenelle tahansa. Vastaavat tonttialet eri kunnissa ovat usein rajoittuneet vain tietyille aluille.

– Se on selvästi saanut ihmiset liikeelle, kun tarjouksen ulkopuolelle ei ole rajattu mitään, Turja alleviivaa.

Tontteja on mennyt kaupauksi pääasiassa yksityisille perheille, mutta ostajissa on mukana myös rakennuttajia.

– Yöllä tässä oli hauska tapaus, kun kolme jonottajaa tajusi, että he ovat varaamassa tontteja samalta kadulta. Siinä näki sitten jonossa tulevat naapurinsa samalla.

Vuokratontti omaksi nopeasti

Ritavuoren suositulla asuinalueella kolmisen vuotta asuneet Marjatta ja Osmo Autio tekivät ostopäätöksen hyvinkin nopeasti. Autiot lunastivat vuokratontin omakotitalonsa alta.

Asia oli ollut suunnitteilla pitkään, mutta kampanja sai vauhtia rattaisiin.

– Tämähän oli meille erittäin kannattava kauppa. Kun rakensimme omakotitaloa, tontin hinta tuntui kaiken muun rahanmenon ohella kovalta. Nyt oli oikea hetki tontti lunastaa omaksi, Osmo Autio toteaa.

Autioiden vuokra tontista on ollut noin 850 euroa vuodessa.

– Silläkin matematiikalla tämä ostos maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Ja jos joskus halutaan talosta eroon, niin onhan oma tontti melkoinen myyntivaltti.

Lapuan kaupungin maankäyttöinsinööri Markku Turja
Markku Turjan mukaan samanlaista kampanjaa ei voi joka vuosi järjestää, vaan kyseessä on ainutkertainen tempaus.Anssi Leppänen

Lapuan tonttiale päättyy, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi. Maankäyttöinsinööri Turja tietää, että myös iltaa kohden on asiakkaita tulossa.

– Lanseerasimme tempauksen vasta eilen torstaina, joten moni käy vielä paikan päällä katsomassa tonttia. Uskon, että vielä klo 23 jälkeenkin ovi käy ja paperihommia riittää. Sitten voi jo unikin maittaa, Turja puhaltaa.

Lue seuraavaksi