Hyppää sisältöön

Hoitajat kavahtavat ajatusta valmiuslaista: “Meillä ajatellaan, että mitä turhaan tuhlata porkkanoita, kun voidaan suoraan antaa keppiä”

Tehyn ja SuPerin puheenjohtajien mielestä työvoiman riittävyys pitää varmistaa muilla keinoin kuin määräämällä töihin.

Millariikka Rytkönen ja Silja Paavola.
Tehyn Millariikka Rytkönen ja SuPerin Silja Paavola kuvattuna Itä-Pasilassa Helsingissä perjantaina. He olivat lauantaina Ylen aamun haastattelussa, jonka voit katsoa kuvaa napauttamalla.

Keskustelu valmiuslain käyttöönotosta on kiihtynyt pitkin viikkoa. Hoitajien ammattijärjestöt vastustavat ajatusta siitä, että hoitohenkilökuntaa määrättäisiin töihin valmiuslain nojalla kuten keväällä tehtiin.

– Meidän alallamme on niin pienet palkat, että ihmiset tekevät jo tällä hetkellä useampaa duunia rahoittaakseen elämisensä. Tuntuu aika erikoiselta, että Suomessa ei haluta rahalla houkutella työntekijöitä töihin. Meillä ajatellaan, että mitä turhaan tuhlataan porkkanoita, kun voidaan suoraan antaa keppiä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen lataa.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola komppaa Rytköstä.

– Jos joudutaan käyttämään valmiuslakia, jonkinlainen koronakorvaus pitää näille ihmisille tulla, Paavola sanoo.

Jouluksi töihin?

Puheenjohtajat sanovat uskovansa, että valmiuslailla pyritään varmistamaan, että ihmisiä saadaan töihin jouluna.

– Valmiuslaki on todella voimakas laki, ja se kohdistettaisiin jälleen kerran vain sote-työntekijöihin. Jokin on aika lailla pielessä, jos pitää ottaa valmiuslaki käyttöön, Silja Paavola sanoo.

Paavola täsmentää tarkoittavansa, että työntekijöitä on liian vähän, jos heitä ei riitä muuten töihin kuin määräämällä valmiuslain nojalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi eilen Ylen haastattelussa toivovansa, etteivät henkilökunnan joululomat ole vaarassa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyyn kuuluu 160 000 työntekijää. Järjestö kertoo, että noin puolet jäsenistä on koulutukseltaan sairaanhoitajia. SuPer puolestaan kertoo keskittyvänsä lähi- ja perushoitajien edunvalvontaan. Jäseniä on 90 000.

Aiheesta voi keskustella sunnuntai-iltaan 29.11.2020 klo 23.

Lisää aiheesta:

.
.