Hyppää sisältöön

Kolmen maan tutkijat arvioivat yhä Estonia-dokumentin tietoja

Onnettomuustutkijat ovat nähneet kuvamateriaalia, tutustuneet keulavisiiriin ja tavanneet eloonjääneitä.

Havainnekuvassa Dplayn dokumenttisarjasta Estonia – Mullistava löytö näkyy hylyn kyljessä oleva reikä. Kuva: Dplay

Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkijat ovat jatkaneet alustavaa arviointia Estonian uppoamisesta julkaistun uuden dokumentin perusteella. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan Estonian kyljessä olevia repeämiä esitelleen dokumentin merkityksen arvioimiseksi tarvitaan vielä lisää asiakirjoja ja selvityksiä.

Otkesin mukaan tutkijat ovat pyytäneet nähtäväkseen Estonian alkuperäispiirroksia sekä tehneet dokumenttipyyntöjä muun muassa merenpohjaa koskien. Aluksen metallurgista analyysiä sekä muita rakenneanalyysejä tarvitaan alustavan arvioinnin saamiseksi valmiiksi, Otkes kertoo.

Viikoittain yhteyttä pitävät tutkijat ovat tavanneet myös dokumentin tuottaneen yhtiön edustajia ja päässeet silloin näkemään kuvattua materiaalia. Tutkijat ovat myös tutustuneet Ruotsissa säilytettävään Estonian keulavisiiriin.

Ruotsissa viranomaiset (Statens Haverikomission, SHK) ovat järjestäneet tapaamisia joidenkin Estonian eloonjääneiden ja uhrien omaisten kanssa. Uusia tapaamisia on suunnitteilla.

SHK:n vt. johtajan Jonas Bäckstrandin mukaan sukeltaminen Estonian hylylle ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Hylkyä suojelee sopimus hautarauhasta.

Estonian uppoamisessa syyskuussa 1994 sai surmansa 852 ihmistä. Onnettomuustutkinnan virallisen loppuraportin mukaan onnettomuuden syy oli aluksen keulavisiirin irtoaminen ja autokannelle sitä kautta tulvinut vesi.

Lue myös:

.
.