1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi maskipakko sai virolaiset protestoimaan: "Tahdomme hengittää vapaasti!"

Uudet koronarajoitukset astuivat Virossa voimaan tiistaina. Jos rajoituksia ei noudata, voi saada jopa 9 600 euron sakot.

Viro
Tallinnan maskien vastainen mielenosoitus.
Ija Jermolajeva osoitti Tallinnassa mieltään maskipakkoa vastaan.Jyri Pitkänen

TallinnaNoin viisisataa ihmistä kokoontui vastustamaan Viron hallituksen uusia koronarajoituksia Tallinnan Vapaudenaukiolle tänään perjantaina.

Viron hallitus määräsi maanantaina kasvomaskit pakollisiksi julkisissa liikennevälineissä sekä muissa julkisissa tiloissa kuten ostoskeskuksissa, kirjastoissa ja kaupoissa. Rajoitus astui voimaan tiistaina.

"Vapaus hengittää vapaasti" -nimisen mielenosoituksen osallistujien kantamissa kylteissä kasvomaskeja verrattiin muun muassa kuonokoppiin.

Tallinnan maskien vastainen mielenosoitus.
Mielenosoittajat vertasivat kasvomaskeja muun muassa kuonokoppiin.Jyri Pitkänen

– Emme ole orjia eikä meidän tarvitse olla orjia. Olemme vapaita ihmisiä ja elämme vapaassa maassa. Maskipakko rikkoo ihmisoikeuksia, sanoi yksi tapahtuman pääjärjestäjistä, William Koval.

Koval tunnetaan "motivaatiopuhujana", joka järjestää Virossa erilaisia elämänlaadun parantamista käsitteleviä seminaareja.

Hänen mukaansa kasvomaskeista ei ole kliinisesti tutkittua hyötyä.

Tallinnan maskien vastaisen mielenosoituksen järjestäjä William Koval.
William Koval oli yksi Tallinnan maskien vastaisen mielenosoituksen pääpuhujista ja -järjestäjistä.Jyri Pitkänen

Maskeja vastustetaan Suomessakin

Myös Suomessa lähti tällä viikolla leviämään koronarajoitusten vastainen sosiaalisen median kampanja, joka kyseenalaistaa Suomen viranomaisten koronarajoitukset ja -ohjeet.

Suomen terveysviranomaiset pitävät kampanjan levittämiä väitteitä virheellisinä, vastuuttomina ja vaarallisina.

Tallinnan maskien vastainen mielenosoitus.
Perjantain mielenosoitukseen Tallinnassa osallistui arviolta noin 500 ihmistä.Jyri Pitkänen

Viron terveysviraston mukaan koronatoimien vastaiset mielenosoitukset ovat tervetulleita Viroon, kunhan niihin osallistutaan vain terveinä.

– Meillä on vapaa maa, jossa ihmisillä on oikeus ilmaista mielipiteensä. Haluaisin kuitenkin vedota ihmisiin, että tällaisiin tapahtumiin osallistuttaisiin ainoastaan terveenä, terveysviraston tiedottaja Eike Kingsepp kommentoi tänään uutissivusto Delfille. (siirryt toiseen palveluun)

Ei suositus vaan pakko

Maskipakon lisäksi Virossa otettiin tiistaina käyttöön jo keväältä tuttu 2 + 2 -sääntö, jonka mukaan kaksi ihmistä voi liikkua julkisissa paikoissa yhdessä, mutta muihin on pidettävä vähintään kahden metrin turvaväli.

"Ihmisellä on oikeus hengittää raikasta ilmaa", luki mielenosoittajan kyltissä tänään Tallinnassa.
"Ihmisellä on oikeus hengittää raikasta ilmaa", luki mielenosoittajan kyltissä Tallinnassa.Jyri Pitkänen

Hallitus päätti rajoittaa myös tapahtumien osallistujamääriä. Lauantaista eteenpäin ulkotapahtumiin saa Virossa osallistua kerrallaan korkeintaan 500 ihmistä, ja esimerkiksi elokuvateattereissa ja teattereissa saa olla kerrallaan enintään 400 ihmistä.

Rajoitusten rikkoja voi saada jopa 9 600 euron sakon.

Köyhille ilmaisia maskeja

Pääministeri Jüri Rataksen mukaan kaikkien virolaisten on pystyttävä noudattamaan rajoituksia tulotasosta riippumatta. Niinpä hallitus jakaa vähävaraisille kaksi uudelleen käytettävää maskia.

– On selvää, että monille virolaisille maskien ostaminen on lisäkustannus, joka voi vaikeuttaa heidän päivittäistä toimeentuloaan. Jotta kaikki voisivat suojautua koronavirukselta, olemme päättäneet antaa maskit taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleville, Ratas sanoi hallituksen lehdistötiedotteessa.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut Virossa viime viikkojen aikana voimakkaasti. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on rekisteröity 370 uutta koronatartuntaa sekä viisi uutta koronasta johtuvaa kuolemantapausta.

Tallinnan maskien vastainen mielenosoitus.
Poliisin mukaan Tallinnan mielenosoitus sujui rauhallisesti.Jyri Pitkänen

Viruksen ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon aikana on Virossa 314,23 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Suomen vastaava luku on 83,6.

Poliisin mukaan Tallinnan mielenosoitus sujui rauhallisesti. Esimerkiksi Saksassa vastaavat koronatoimien vastaiset mielenosoitukset ovat muuttuneet viime aikoina väkivaltaisiksi.

Lisää aiheesta:

Berliinissä pidätettiin satoja koronaprotestoijia

Lontoon mielenosoitus päättyi nujakointiin, 16 pidätettiin – tuhannet kokoontuivat keskustaan vastustamaan koronarajoituksia

Mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan eri maissa – Myös Jeremy Corbynin veli pantiin käsirautoihin

Lue seuraavaksi