Hyppää sisältöön

Iranin ydinohjelman oletettu johtaja murhattu – Ulkoministeri syyttää Israelia

Tiedustelutietojen mukaan Mohsen Fakhrizadeh johti Iranin ydinaseohjelmaa.

Iranin valtiontelevision välittämä kuva Mohsen Fakhrizadehin murhapaikalta. Kuva: EPA

Iranilainen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadeh on murhattu. Iranin puolustusministeriö on vahvistanut asian. Fakhrizadehia on pidetty Iranin ydinaseohjelman johtajana.

Iran on kiistänyt ydinaseohjelman olemassaolon.

Murha tehtiin Damavandin alueella pääkaupunki Teheranin itäpuolella. Mediatietojen mukaan Fakhrizadehia kuljettanut auto pysäytettiin tienvarsipommilla, minkä jälkeen hänet ammuttiin. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Vastaavista murhista Iranissa on epäilty Israelin tiedustelupalvelua Mossadia. Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan myös Fakhrizadehin murhassa on vakavia viitteitä Israelin osallisuudesta.

Zarif nimitti murhaa terroriteoksi ja vaati myös länsimaita tuomitsemaan sen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei ole kommentoinut väitteitä. Myöskään Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole kommentoinut tapahtumia.

Netanjahu mainitsi Fakhrizadehin puhuessaan Iranin ydinohjelmasta kaksi vuotta sitten. Uutistoimisto AP:n mukaan Netanjahu kehotti muistamaan Fakhrizadehin nimen.

Murhatusta Fakhrizadehista tiedetään Iranin ulkopuolella varsin vähän.

Iranin ulkopuolella toimivan oppositioryhmän julkaiseman raportin mukaan Fakhrizadeh oli syntynyt vuonna 1958, hänellä oli tohtorintutkinto ydintekniikasta ja sotilasarvoltaan hän oli prikaatikenraali.

Iran syytti Israelia neljän ydintutkijan murhista vuosina 2010–2012.