1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki keventää lasten koronakaranteeneja, vaikka muita rajoituksia kiristetään – avi selvittää, HUS tukee linjausta

Kaikki altistuneet eivät enää joudu karanteeniin, jos ryhmässä on ollut vain yksi tartunnan saanut.

karanteeni
Maskisuositus yläkouluissa astui voimaan. Kuvassa Itäkeskuksen peruskoulun maskit.
Kaupungin mukaan yläkoulujen maskisuositus vähentää tartuntavaaraa.Sara Salmi / Yle

Helsinkiläisvanhemmat saivat perjantaina iltapävällä kaupungilta Wilma-viestin, jossa kerrotaan, että päiväkodissa tai peruskoulussa koronalle altistuneiden lasten karanteeneja kevennetään.

Jos ryhmässä tai luokassa on vain yksi tartunnan saanut, ja tartunnan lähde on tiedossa, ei muita ryhmän lapsia aseteta karanteeniin.

Uudesta linjauksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Linjaus joutui saman tien kritiikin kohteeksi, koska perjantaina pääkaupunkiseudun kunnat ottivat käyttöön monia muita järeitä keinoja koronan torjumiseen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtajan Kristiina Poikajärvi kertoi Twitterissä perjantai-iltana, että aluehallintovirasto on ollut yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja selvittää uutta toimintatapaa maanantaina.

HUSin diagnostiikkajohtaja tukee kaupungin päätöstä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kannattaa kaupungin päätöstä.

– Tällä hetkellä, kun jäljitysresurssit ovat todella tiukilla Helsingin kaupungilla, epidemian kokonaishallinnan kannalta saadaan parempi tulos, kun keskitetään resurssit niiden tartuntojen etsimiseen, joissa tauti suuremmalla todennäköisyydellä leviää, Lehtonen sanoi Ylelle lauantaina.

Lehtosen mukaan alle 10-vuotiaat lapset tartuttavat koronaa heikommin kuin nuoret ja aikuiset. Syytä tähän ei varmuudella tiedetä.

– Se voi liittyä immuunijärjestelmän kehitykseen tai keuhkojen tilavuuteen, koska uloshengitetyn ilman volyymi on pienempi, tai johonkin muuhun tekijään. Tätä on pohdittu maailmalla ja myös sitä, onko koulujen sulkeminen välttämätöntä vai ei, Lehtonen sanoo.

Helsingin kaupungin keräämään datan mukaan keskimäärin seitsemän lasta tuhannesta karanteeniin joutuneesta on saanut tartunnan Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa.

Lehtonen luottaa kaupungin asiantuntijoiden tekemään arvioon. Hänen mielestään tilannetta tulee kuitenkin seurata tiiviisti ja käytäntöä tarvittaessa muuttaa, jos tartunnanjäljityksessä vapautuu työvoimaa.

Kaupungin päätös ei tule täytenä yllätyksenä

Yle kertoi jo viime sunnuntaina, että Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan epidemian aikana kerätty aineisto näyttää, että kouluympäristössä altistuneeksi todetuilla on melko pieni riski sairastua.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi totesi silloin, että mukaan koulualtistuneiden määrä kuormittaa voimakkaasti epidemian taudinjäljitystä, jolla on muutenkin vaikeuksia selvittää tartuntalähteitä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän perjantaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa Mäkijärvi kertoi, että viime päivinä tartunnat ovat lisääntyneet myös lasten ja koululaisten keskuudessa. Tosin jopa kuusikymmentä prosenttia tartuntojen lähteistä jää tuntemattomaksi ja valtaosa, noin neljäkymmentä prosenttia selvitetyistä tartunnoista, tulee kodin piiristä.

Kaupunki: Yläkoulujen maskisuositus vähentää tartuntavaaraa

Helsinkiläisvanhemmille lähetetyn Wilma-viestin mukaan päiväkodeissa ja kouluissa ei ole ollut laajoja tartuntaryppäitä. Lapset ja nuoret saavat eniten tartuntoja kotona, harrastuksissa ja vapaa-ajalla, viestissä todetaan.

Rajoitusten keventämistä perustellaan myös sillä, että yläastetta ja toista astetta koskeva maskisuositus vähentää jatkotartuntojen todennäköisyyttä. Epidemiologisen riskiarvion perusteella ei ole tarpeen asettaa kokonaisia päiväkotiryhmiä ja luokkia karanteeniin yhtä herkästi kuin aikaisemmin, Wilmassa kerrotaan.

Viestin ovat allekirjoittaneet kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen ja epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi.

Kaikista tartunnoista tiedotetaan huoltajia

Helsingin päiväkodeissa ja alakouluissa linjataan nyt, että jos päiväkotiryhmässä tai luokalla on vain yksi tartunnan saanut ja tartunnan lähde on tiedossa, kyseinen tartunnan saanut lapsi asetetaan eristykseen ja hänen perheensä karanteeniin.

Jos päiväkotiryhmässä tai alakoulussa on kuitenkin useampia tartunnan saaneita, tartunnat pyritään jäljittämään kuten aiemmin, ja altistuneet määrätään karanteenin.

Jos tartunnan saanut on yläkoululainen, toisen tai kolmannen asteen opiskelija, hänet määrätään eristykseen ja hänen perheensä karanteeniin.

Epidemiologinen toiminta selvittää myös oppilaan kertomat lähikontaktit. Heidät asetetaan karanteeniin, jos heidän arvioidaan altistuneen. Kaikista tartunnoista tiedotetaan myös huoltajille ja oppilaille. Testiin on syytä hakeutua, jos oireita ilmenee.

Tänään lauantaina Helsinki julkaisi sivuillaan vielä tiedotteen, (siirryt toiseen palveluun) koska Wilma-viesti on aiheuttanut paljon keskustelua. Tiedotteessa pyritään vakuuttamaan, että kaupunki suhtautuu vakavasti päiväkotilasten ja koululaisten koronatartuntoihin. Kaupungin mukaan tartunnat selvitetään edelleen, ja riskiarvion perusteella arvioidaan tarvittavat jatkotoimenpiteet tartuntojen ehkäisemiseksi.

Lue myös:

Tuhansia oppilaita saatetaan määrätä karanteeniin turhaan – Helsingin johtajalääkäri: altistuminen arvioitava tarkemmin, koska vain harvalla todetaan tartunta

Miksi korona leviää heikosti lasten joukossa? Onko lähiopetus ilman maskeja turvallista? Milloin lapsia rokotetaan? Lastenlääkärit vastaavat

Maskisuositus tulee tänään voimaan pääkaupunkiseudun yläkouluihin – oppilaat ottavat sen tosissaan: "Olen huojentunut, että en laita muita riskiin"

Nämä tiukat rajoitukset tulevat pääkaupunkiseudulle seuraavaksi kolmeksi viikoksi – HUS: "Tämä on se hetki, kun kaikkien on tehtävä uhrauksia"

Lue seuraavaksi