1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaalla ei uusia tapauksia, eikä suurta ryvästä odoteta laboratorioruuhkan hellittäessäkään – Ylilääkäri: Matkailun rajoittaminen nyt avainasemassa

Ratkaisevaa on ylilääkärin mukaan nyt se, että viruksen kulkeminen alueelta toiselle saadaan minimoitua.

Pohjanmaa
Nainen makaa lattialla tyynyjen varassa lukien pokkaria.
Nyt kannattaa pysyä omalla alueella ja lähipiirissä, suosittelee Vaasan johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta. Koronan kulkeutuminen matkailijoiden mukana on se, mikä ratkaisee lähiaikojen tautitilanteen.Henrietta Hassinen / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Osittain tilanne selittänee laboratorion ruuhkautuminen muun Suomen testimäärien takia. Alueella ei silti odoteta suurta määrää positiivisia tuloksia, kun suma hellittää.

Testaustahti on melko rauhallinen: testejä on otettu noin 150:n päivävauhtia.

– Todennäköisesti tulee muutamia positiivisia, mutta tuskin kovin suurta kasaumaa. Paljon negatiivisia on saatu alta pois, ja tilanne näyttää kohtalaisen hyvältä, arvioi Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta lauantaina.

Toisaalta hän muistuttaa aiemmasta kokemuksesta, että yksi viikonloppu voi muuttaa tilanteen täysin. Sen rauhoittamiseen meni lähes kuukausi.

Kaukorannan mukaan kyse on nyt siitä, milloin uusia tapauksia alkaa tulla ihmisten liikkuessa alueelta toiselle.

– Uudenmaan tilanne ratkaisee koko maan kohtalon. Tauti kulkee matkailijoiden mukana, ja jos meillä on lievemmät rajoitukset, se johtaa tilanteen huononemiseen.

Hän toivoo, että ihmiset pysyisivät omassa kunnassaan, maakunnassaan ja lähipiirissään.

– Sillä tavoin voidaan pitää kurissa tämä virus, joka on katala elikko.

Matkustamista Pohjanmaalta muille alueille kehotetaan välttämään – koronatilanne huonontunut maassa nopeasti

Laboratoriotulosten viipyminen ei Kaukorannan mukaan vielä näissä mitoissa vaikeuta tartuntaketjujen jäljittämistä. Testatun pitää odottaa tulosta kotona, ja mahdolliset altistuneet eivät vielä ole kolmen päivän odotteluaikana ehtineet muuttua positiivisiksi.

– Mutta jos viive kasvaisi viikkoon, sillä olisi toki vaikutusta. Siinä ajassa altistuneet ovat jo ehtineet kehittää oireita, sanoo Heikki Kaukoranta.

Lue seuraavaksi