Hyppää sisältöön

Norja poisti Suomen Lapin karanteenilistalta - norjalaiset pääsevät jälleen Ylä-Lapin kauppoihin ilman karanteenipelkoa

Lapin lisäksi karanteenilistalta poistuvat Ahvenanmaa ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri.

Norja poisti Lapin karanteenilistalta. Kuva: Patrick Holmström / Yle

Norjan hallitus on päättänyt kansallisen kansanterveyslaitoksen suosituksesta , että Lappi, Ahvenanmaa sekä Itä-Savon sairaanhoitopiiri poistetaan niin sanotulta punaisen alueen tartuntalistalta. Muutos on tullut voimaan lauantaina 28. marraskuuta.

Samalla Norja lisää punaiselle matkustusrajoituslistalle Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. Näiltä alueilta Norjaan saapuvia odottaa kymmenen päivän karanteeni.

Muun muassa Nuorgamissa rajan avautumisesta ollaan iloisia kun norjalaiset pääsevät jälleen kylän kauppoihin ostoksille ja käyttämään muidenkin yritysten palveluita ilman, että heitä vaaditaan jäämään karanteeniin.

– Kun katson tuonne toiselle puolelle tietä niin, kyllä siellä jo kymmenkunta norjalaista autoa on kaupan pihalla. Meillekin aloitettiin soittelemaan jo alkuviikosta kun Norjassa alettiin puhua rajan avautumisesta, kertoo huoltamoyrittäjä Ari Naapanki Nuorgamista.

Naapangin mukaan kylä on ollut aika hiljainen sen jälkeen kun Norja tiukensi koronasääntöjä lokakuussa.

– Meillä on paikka ollut kiinni, mutta maanantaina avaamme paikan kun norjalaisasiakkaat tuovat autojaan taas meille huollettavaksi, vahvistaa yrittäjä Ari Naapanki.

Sisärajatarkastukset jatkuvat myös Norjan rajalla

Lapin Rajavartiosto ohjeistaa omassa tiedotteessaan suomalaisia matkustajia tutustumaan ennakolta Norjan viranomaisten määräyksiin ja ohjeisiin, kun suunnitelmana on matkustaa Pohjois-Norjan alueelle.

Suomi kuitenkin vaatii edelleen Norjasta tulevia jäämään kymmenen päivän karanteeniin. Hallitus on päättänyt jatkaa matkailun koronarajoituksia. Suomi tekee edelleen tarkastuksia myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen rajoilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että Norjasta pääsevät tällä hetkellä vain rajaseudun kuntien asukkaat Suomen rajakuntiin ilman karanteenivaatimuksia. Norjalaisten on osoitettava todistus rajayhteisöön kuulumisesta Lapin Rajavartioston rajatarkastuksessa.

Hallituksen päätöksellä Suomen sisärajatarkastukset jatkuvat 13.12. asti. Tekeillä olevassa laissa annetaan ohjeita testaamiseen ja karanteeneihin. Asiaa päästään käsittelemään eduskunnassa joulukuun alussa. Sen jälkeen voidaan tehdä uusia päätöksiä matkailurajoituksista.

Tarkemmat tiedot Norjan matkustusrajoituksista löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.