1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskassa vireillä poliisien kuvaamista koskevaa lakia vastustavia mielenosoituksia – kuohunta poliisin voimankäytön ympärillä jatkuu

Ranskassa on viime päivinä puhuttanut tapaus, jossa poliiseja epäillään mustan musiikkituottajan pahoinpitelystä.

poliisiväkivalta
Mielenosoitus, Eiffel-torni
Mielenosoittajat ja mellakkapoliiisi kohtasivat Pariisin Trocadéro-aukiolla viikko sitten. Toimittajat ja sananvapauden puolustajat vastustavat Ranskan uutta lakiesitystä, jonka mukaan poliiseista ei saisi julkaista kuvia vihamielisessä tarkoituksessa. Ian Langsdon / EPA

Ranskassa on tänään määrä järjestää mielenosoituksia, jotka vastustavat vireillä olevaa poliisien kuvaamista koskevaa lakia. Uusi laki sisältää muun muassa pykälän, joka tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissään olevista poliiseista, jos kuvien tarkoitus on vahingoittaa poliisien " fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta".

Laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa viime viikolla. Laki odottaa vielä ylähuoneen hyväksyntää.

Mielenosoitusten järjestäjät ovat vaatineet pykälän poistamista ja sanoneet, että pykälä on ristiriidassa tasavallan perusoikeuksien kanssa.

– Tämän lakialoitteen tarkoituksena on heikentää lehdistönvapautta, vapautta tiedottaa ja saada tietoa, sananvapautta, yksi mielenosoitusten järjestäjistä sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Musiikkituottaja Michel kertoi kokemastaan poliiväkivallasta torstaina ranskalaistoimittajille.
Musiikkituottaja Michel kertoi kokemastaan poliiväkivallasta torstaina ranskalaistoimittajille.Aurore Mesenge / AFP

Poliisiväkivalta puhuttanut Ranskassa

Ranskassa on viime päivinä kuohuttanut tapaus, jossa poliiseja epäillään mustan musiikkituottajan pahoinpitelystä.

Viime viikonloppuna tapahtunut pahoinpitely kävi ilmi valvontakameran tallenteesta, mikä on lisännyt nyt vireillä olevan poliiseja suojelevan lain vastustusta.

Presidentti Emmanuel Macron on kertonut olevansa erittäin järkyttynyt valvontakamerakuvista.

Macron sanoi keskustelevansa tapauksesta sisäministeri Gérald Darmaninin kanssa ja vaativansa tekoon syyllistyneille poliiseille kovia rangaistuksia, hallituslähteet kertoivat.

Lisäksi maanantaina poliisit hajottivat kovaotteisesti siirtolaisten leirin Pariisin keskustassa.

Muun muassa paikalla olleet toimittajat tallensivat poliisien voimankäytön.

Poliisi tempoo ihmistä teltasta
Ranskan poliisi poisti pääosin Afganistanista kotoisin olevia siirtolaisia teltoista väkivalloin myöhään maanantai-iltana Pariisin République-aukiolla.Christophe Petit Tesson / EPA

Marsseille odotetaan ammattiliittoja ja keltaliivejä

Lauantain mielenosoituksiin odotetaan osallistuvan muun muassa ammattiliittoja sekä niin kutsuttuja keltaliivejä, jotka tulivat tunnetuksi muun muassa vuosien 2018 ja 2019 toisinaan väkivaltaisiksi äityneistä hallintoa vastustavista mielenosoituksista.

Pariisissa viranomaiset ovat vaatineet järjestäjiä rajoittamaan mielenosoituksen yhteen paikkaan, mutta perjantai-iltana viranomaiset valtuuttivat marssin.

Valokuvaajat osoittavat mieltään Ranskassa.
Valokuvaajat osoittivat mieltään uutta lakia vastaan Marseillessa 21. marraskuuta. Laki muun muassa kieltää työtehtävissä olevien poliisien valokuvaamisen tunnistettavasti.Clement Mahoudeau / AFP

Jopa kymmenien tuhansien eurojen sakot

Ilmassa on jo ollut merkkejä hallituksen taipumisesta, sillä pääministeri Jean Castex ilmoitti perjantaina, että hän nimittäisi komission muotoilemaan uudelleen kritisoidun artiklan.

Pykälän myötä lain rikkoja voitaisiin tuomita jopa vuoden vankeuteen ja 45 000 euron sakkoihin poliiseista otettujen kuvien jakamisesta.

Poliisiväkivaltaisuuksien takia Ranskassa on jo käyty mielenosoituksia. Perjantaina Toulousessa mielenosoittajat lähtivät kaduille ja kantoivat muun muassa kylttejä, joissa luki " Poliisi kaikkialla, oikeudenmukaisuus ei missään".

Myös Länsi-Ranskassa Nantesissa osoitettiin mieltä. Poliisin mukaan osallistujia oli noin 3 500, mutta järjestäjä arvioi paikalla olleen noin 6 000–7 000 ihmistä.

Lue myös:

Mustan musiikkituottajan pahoinpitelemisestä epäillyt ranskalaispoliisit pidätetty – presidentti Macron vaatii kovia rangaistuksia

Poliisit hakkasivat mustan musiikkituottajan studiossa Pariisissa – pahoinpitely taltioitui valvontakameralle

Poliisin otteet kovenevat, Ranska rajoittaa poliisien kuvaamista – Samalla maa joutuu ampumaan alas englanninkielisen median vääriä väitteitä

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi