1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäministeri Ohisalo ei pidä valmiuslain käyttöönottoa nyt perusteltuna: “Tällä hetkellä Uudenmaan sulkemisen kaltaiset toimenpiteet eivät tulisi kyseeseen”

Ohisalon mukaan viranomaisten resurssit ohjautuisivat vääriin asioihin, jos nyt suljettaisiin maakuntien rajoja.

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo.
Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan maakuntien rajoja pitäisi sulkea myös muualla kuin Uudellamaalla, jos tilanteeseen ryhdyttäisiin nyt.Henrietta Hassinen / Yle

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan Uudenmaan sulkemisen kaltaiset toimenpiteet eivät tule tällä hetkellä kyseeseen.

Ohisalo perusteli näkemystään sillä, että koronatautitilanne on paha koko Suomessa ja sulkeminen ohjaisi viranomaisten resursseja vääriin asioihin.

– Sulkuja pitäisi olla niin monella alueella, koska tauti on levinnyt eri puolille maata. Toisaalta viranomaisten resurssit eivät tulisi riittämään ja se olisi pois kaikesta muusta työstä, Ohisalo sanoi vihreiden puoluevaltuuston kokouksen lehdistötilaisuudessa.

Sisäministeri sanoi, että viranomaiset ovat tällä hetkellä hyvin työllistettyjä. Esimerkiksi poliisilta tulee viestiä, jonka mukaan kotihälytystehtävät ovat lisääntyneet.

– Viranomaisten laittaminen valvomaan tällaisia sulkuja ei ole tässä tilanteessa perusteltua, Ohisalo totesi.

Keskustelu poikkeustilan julistamisesta ja valmiuslain käyttöönotosta lähti eilen uusille kierroksille, kun Yle julkaisi perjantaina pääministeri Sanna Marinin ja entisen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen kirjeenvaihdon.

Kirjeenvaihdossa Hetemäki vaatii valmiuslain käyttöönottoa ja tiukkoja koronatoimia. Pääministeri Marin puolestaan purkaa pettymystään siihen, etteivät eri alueiden viranomaiset tee tarpeeksi torjuntatoimia.

Valmiuslain käyttöönottoa estää puolestaan se, ettei sitä voi ennakoivasti ottaa käyttöön. Viranomaiset saavat lisävaltuuksia vasta sitten, kun tilanne on jo paha.

Ohisalon mukaan valmiuslaki pitää kuitenkin olla viimesijainen keino, johon poliitikot ja viranomaiset tarttuvat. Se voidaan ottaa käyttöön vasta, jos välttämättömyysehdot täyttyvät.

– Lopulta kyse on siitä, lähdetäänkö ihmisten perusoikeuksia rajaamaan. Ja siinä pitää olla todella tarkkana.

Ohisalon sanoi, että esimerkiksi ulkonaliikkumiskielto ei tunnu kaikilta osilta järkevältä maassa, jossa on tilaa virkistäytyä metsissä samalla kun välttelee virusta.

Ohisalo ei ottanut kantaa Marinin kritiikkiin, jonka mukaan myös hallituksen sisällä on ollut vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi.

– Jokaisen pitäisi nyt ottaa oma vastuu. Minua hieman huolestuttaa se, että meillä palstatilaa valuu syyttelykeskusteluun. Meidän pitäisi kertoa ihmisille, mistä on kyse ja mitä pitää tehdä.

Mediat ovat raportoineet hallituksen tiukoista sisäisistä väännöistä, joissa varsinkin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) välit ovat olleet koetuksella.

Voit keskustella artikkelista 29.11.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

"Pahoittelen, että vaivaan taas" – Hetemäki vaati kirjeenvaihdossa valmiuslakia ja maskipakkoa jo lokakuussa, Marin: "Olen syvästi turhautunut"

Lue seuraavaksi