Helsingin pormestarikisaan vedetty Kirsi Piha: Harkitsen, mutta rima on korkealla

Elina Lepomäki ei paljasta, asettuuko ehdolle vai ei: "Eiköhän me löydetä hyvä pormestariehdokas Helsinkiin"

Kirsi Pihaa on kyselty Helsingin pormestarikisaan. Paluu politiikkaan kuitenkin askarruttaa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Helsingin pormestarikisa sai tänään uuden käänteen, kun kokoomuksen vahvimpana nimenä pidetty Alexander Stubb kertoi TV1:n Ykkösaamussa, että hän ei aio tehtävään pyrkiä.

Sen sijaan Stubb nosti esiin Kirsi Pihan nimen.

Piha sanoo harkitsevansa asiaa aidosti, mutta näkee tehtävässä myös paljon miinus-merkkisiä puolia.

– Politiikka on usein hidasta ja olen aika kärsimätön ihminen. Politiikka on myös pelinä joskus aika epäkiinnostavaa, Piha sanoo Ylelle.

Lisäksi hän kertoo pohtivansa, onko hänellä riittävästi annettavaa Helsingille. Piha on kolmannen polven helsinkiläinen.

Piha oli kokoomuksen kansanedustaja vuosina 1994–1996 ja 1999–2003 sekä europarlamentaarikko 1996–1999. Hän jäi pois politiikasta vuonna 2003 eikä asettunut enää eduskuntavaaliehdokkaaksi. Sen jälkeen politiikka ei ole ollut ajatuksissa "elämänpolkuna". Piha perusti Ellun Kanat -viestintätoimiston, jossa hän toimii johdon konsulttina.

– Mutta Helsinki on minulle superrakas. Ei ole mitään poliittista tehtävää, joka edes teoriassa kiinnostaisi – paitsi tämä, Piha kuitenkin pohtii.

Stubbin kanssa asiasta on käyty lyhyt keskustelu vast´ikään, eikä harkinta ole vielä ehtinyt pitkälle. Kuntavaalit ovat huhtikuussa, joten kovin kauan päätöstä ehdokkuudesta ei voi puntaroida.

– Mutta haluan, että pormestari on hyvä ja siksi rima on korkealla myös itseni osalta.

Pihan mukaan nykyisen pormestari Jan Vapaavuoren ilmoitus olla hakematta jatkokautta on tullut "kaikille pyytämättä ja yllätyksenä".

Vapaavuori valittiin pormestariksi 2017. Hän ilmoitti pari viikkoa sitten, että aikoo tehdä nyt jotain muuta.

Elina Lepomäki: "Eiköhän siihen hyvä ehdokas löydetä"

Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan Alexander Stubb oli myös helsinkiläisten suosikki kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Toiseksi kyselyssä nousi kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Lepomäki.

Lepomäki ei suostu kysyttäessä sanomaan juuta eikä jaata. Nyt Lepomäki asuu Espoossa.

Muutatko Helsinkiin ja asetutko pormestariehdokkaaksi?

– Eiköhän me löydetä hyvä pormestariehdokas Helsinkiin, Lepomäki sanoo ja naurahtaa.

Oliko tämä ei?

– On tosi tärkeää että pärjätään Helsingissä. Me tullaan voittamaan kuntavaalit isosti ja puoluejohdosta käsin tehdään kovasti töitä, että saadaan hyvät ehdokkaat tänne, Lepomäki sanoo.

Wille Rydman: "Olen harkinnut asiaa vakavasti"

MTV:n uutisten mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman on pohtinut pormenstarin paikan tavoittelemista.

– Pormestariehdokkuus kiinnostaa kyllä. Olen harkinnut asiaa vakavasti, ja mitä pidempään olen sitä pohtinut, sitä myönteisemmäksi olen käynyt ajatusta kohtaan. Jos kannatusta Helsingin kokoomuksen piirissä löytyy, se on minulle aito vaihtoehto. Lopullisten päätösten aika on varmaankin joulukuun aikana, Rydman sanoo.

Rydman on toiminut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2012 ja kansanedustajana vuoden 2015 eduskuntavaaleista lähtien.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja: "Kaikki menee niin kuin pitääkin"

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov vakuuttaa, että pormestariehdokkaan etsinnässä ollaan aikataulussa ja sen kummempia ongelmia ei ole.

– Olemme pormestariehdokkaan valinnassa ihan alkuperäisessä aikataulussa. Viime kerrallakin pormestariehdokas asetettiin vasta alkuvuonna. Me ollaan tietenkin tyytyväisiä siitä, että Jan Vapaavuori ilmoitti omasta ratkaisustaan riitävän aikaisin ennen vaaleja ja nyt meillä on mahdollisuus etsiä sopivaa ehdokasta.

Sazonov sanoo, että kisa Helsingin pormestarin paikasta tullaan käymään kokoomuksen ja vihreiden välillä – eikä vihreilläkään ole vielä ehdokasta nimettynä, hän muistuttaa.

– Etsimme parasta mahdollista ehdokasta. Keskeistä on tietenkin se, että henkilö kykenee voittamaan vaalit ja hoitamaan tätä tehtävää, Sazonov sanoo.

Julkisten harkitsijoiden ohella on Sazonovin mukaan käyty myös ei julkisia keskusteluja. Eli taustalla on vielä kokoomuspoliitikkoja, jotka miettivät ehdokkuutta.

Sazonov ei kerro millaisia keskusteluja Kirsi Pihan tai kenenkään muun mahdollisen ehdokkaan kanssa on käyty.

Katso lisää: Alexander Stubb Ylen Ykkösaamussa lauantaina

Alexander Stubb
Professori Alexander Stubb Ykkösaamun vieraana