1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Annika Saarikko

Puheenjohtaja Saarikko kehuu hallituksen yhteistyökykyä koronakriisissä – “En tunnista, että pääministerin kritiikki olisi kohdistettu keskustaan”

Puheenjohtaja Saarikko sanoo, että keskusta on halunnut ottaa koronarajoitusten valmistelussa huomioon perustuslailliset reunaehdot.

Annika Saarikko
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko
Puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että keskusta on halunnut koronarajoituksien valmistelussa tuoda esille päätösten kaikki vaikutukset.Petteri Sopanen / Yle

Pääministeri Sanna Marinin ja entisen valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen julkitulleesta kirjeenvaihdosta on noussut poru hallituksen yhteistyökyvystä.

Ylen eilen julkaisema sähköpostivaihto pitää sisällään kohdan, jossa Marin arvostelee muiden hallituspuolueiden valmiuksia riittäviin koronatoimiin.

– Olen syvästi turhautunut, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi, Marin kirjoitti Hetemäelle.

Keskustan puheenjohtaja sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ei tunnista, että Marin kohdistaisi arvosteluaan keskustaan.

– En tunnista tuosta syytöksestä, että se olisi kohdennettu suoraan keskustalle. Ainakin toivon näin, koska minusta tässä tilanteessa ei ole järkevää lähteä etsimään syyllisiä, Saarikko sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksen lehdistötilaisuudessa.

Hallituksen sisällä on ollut vääntöä muun muassa ravintoloita ja matkustamista koskevista rajoitustoimista.

Hallituksen sisällä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vetänyt tiukempaa linjaa rajoitusten suhteen kuin elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Osa kokouksista on äitynyt ministerien väliseksi riitelyksi.

Saarikko kertoo, että hallituksen sisällä nimenomaan ravintola- ja matkustusrajoitukset ovat jakaneet puolueita. Hänen mukaansa keskusta on halunnut varmistaa, että rajoitukset täyttävät perustuslain ehdot.

– Enemmänkin tunnistan sitä, että tietyissä rajoitustoimenpiteissä on ollut todella vaativaa valmistelutyötä suhteessa perustuslailliseen kestävyyteen. Ja sen takia keskusta on halunnut käydä huolelliset neuvottelut läpi, oli sitten kyse matkustamisesta tai ravintolatoiminnasta.

Saarikko kehuu hallituksen toimintakykyä.

– Hallitus on erittäin toimintakykyinen. Siitä kertoo osaltaan se, että olemme jo keväällä pystyneet tekemään toimia erittäin oikea-aikaisesti ja oikeasuhtaisesti. Koko syksyn Suomen koronatilanne on ollut poikkeuksellisen hyvä eurooppalaisessa vertailussa.

Saarikko ei ainakaan vielä näytä vihreää valoa maakuntarajojen sulkemiselle. Hän vetoaa asiantuntija-arvioihin, joiden mukaan se ei ole tehokkain keino tässä tilanteessa.

Voit keskustella artikkelista 29.11.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

"Pahoittelen, että vaivaan taas" – Hetemäki vaati kirjeenvaihdossa valmiuslakia ja maskipakkoa jo lokakuussa, Marin: "Olen syvästi turhautunut"

Sisäministeri Ohisalo ei pidä valmiuslain käyttöönottoa nyt perusteltuna: “Tällä hetkellä Uudenmaan sulkemisen kaltaiset toimenpiteet eivät tulisi kyseeseen”

Lue seuraavaksi