Hyppää sisältöön

Trumpin vaatima uudelleenlaskenta Wisconsinissa vahvisti Bidenin voittoa – vääntö jatkunee oikeudessa

Trumpin asianajajien aika on loppumassa.

Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lakimiesten vaatima äänten uudelleen laskenta on valmistunut Wisconsinissa.

Uudelleen laskennan tuloksena Joe Bidenin vaalivoitto kasvoi Wisconsinissa 87 äänellä. Bidenin kokonaisvoitto Wisconsinissa oli noin 20 600 ääntä.

Trump oli vaatinut uudelleen laskentaa osavaltion kahdessa suurimmassa piirikunnassa; Milwaukeessa sekä Danessa, johon kuuluu osavaltion pääkaupunki Madison.

Milwaukeessa Bidenin äänimäärä kasvoi nettomääräisesti 132:lla, Danessa Trump keräsi 45 ääntä lisää, kertoo Milwaukee Journal Sentinel (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Trump kirjoitti lauantaina viestipalvelu Twitterissä, että hänen kampanjansa on löytänyt paljon “laittomia ääniä” Wisconsinin osavaltiossa.

– Wisconsinin äänien uudelleen laskemisessa ei ole kyse virheiden löytämisestä laskennassa, vaan laittomasti äänestäneiden ihmisten löytämisestä. Tämä asia otetaan esille, kun äänien uudelleenlaskenta valmistuu maanantaina tai tiistaina. Olemme löytäneet lukuisia laittomia ääniä, kirjoittaa Trump.

Trumpin kampanjaorganisaatio on maksanut kolmen miljoonan dollarin kulut äänien uudelleen laskemisesta.

Seuraavaksi oikeuteen?

Trumpin odotetaan vievän vaalituloksen vielä oikeuden ratkaistavaksi. Hänen kampanjansa ei tosin kommentoinut asiaa, kun uutistoimisto AP sitä kysyi.

Trumpin lakimiehillä on kuitenkin kiire, sillä osavaltion on määrä vahvistaa äänestystulos tiistaina, eli joulukuun 1. päivänä.

Trumpin tukijat ovat tehneet Wisconsinin oikeuslaitokselle kaksi vaaleihin liittyvää kantelua. Toisessa vaaditaan, ettei vaalitulosta vahvisteta vielä tiistaina ja toisessa, että osa äänestyslipuista hylätään.

Lisäksi kantelijat vaativat, että vaalitulos hylätään ja että osavaltion republikaanijohtoinen lainsäädäntöelin päättää, miten Wisconsinin edustajat äänestävät presidentin valitsijakokouksessa.

Trump on nostanut yli 30 oikeuskannetta osavaltioissa, joissa Biden voitti hänet niukasti. Toistaiseksi Trump ei ole onnistunut muuttamaan vaalitulosta yhdessäkään osavaltiossa.

Osavaltioiden valitsijat kokoontuvat vahvistamaan presidentin valinnan 14. joulukuuta.

Aiheesta lisää: