1. yle.fi
  2. Uutiset

Darth Vaderin esittäjä David Prowse on kuollut 85-vuotiaana

Mediatietojen mukaan Prowse kuoli lyhyen sairauden seurauksena.

David Prowse
Näyttelijä Dave Prowse.
Dave Prowse.C. Hardt / AOP

Näyttelijä ja entinen painonnostaja David Prowse on kuollut. Prowse oli kuollessaan 85-vuotias.

Lehden mukaan Prowse kuoli lyhyen sairauden seurauksena. Prowsen kuoleman vahvistaa hänen agenttinsa, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Prowse muistetaan roolistaan Tähtien sota -trilogiassa, jossa hän näytteli Darth Vaderia.

Lähes kaksimetrinen Prowse liikkui Vaderin puvussa, mutta roolihahmon äänenä toimi James Earl Jones.

Prowsen lisäksi valkokankaalla nähtiin Vaderin asussa myös miekkamestari Bob Anderson, joka taisteli valosapelilla kohtaukset Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa.

"Kaikki muistavat konnan"

Prowsella oli lukuisia rooleja hirviöinä ja konnina. Hän muun muassa esitti Frankensteinin hirviötä elokuvassa Casino Royale vuonna 1967.

Star Wars -sarjan luojana tunnettu elokuvaohjaaja George Lucas pyysi häntä koesiintymään Vaderin ja Chewbaccan rooleihin.

Kun häneltä kysyttiin, miksi hän valitsi Vaderin, vastaus oli selvä.

– Kaikki muistavat konnan, Prowse sanoi The Guardianin mukaan.

Suurin saavutus tieturvallisuutta edistänyt kampanja

Vaikka Prowse niitti kuuluisuutta Vaderina, hän kertoo olleensa ylpein roolistaan tieturvallisuutta edistäneessä kampanjassa. Hänet palkittiin myös brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniajäsenenyydellä kampanjan vuoksi vuonna 2000.

– Monet muistavat minut konnien konnana ja Star Warsin Darth Vaderina. Silti ”hyvisten hyviksenä” oleminen ja Green Cross Code -kampanjassa mukana oleminen ja tuhansien henkien pelastaminen on ollut aina suurin kunniani, Prowse kirjoitti kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun)The Guardianille vuonna 2014.

Lue seuraavaksi