1. yle.fi
 2. Uutiset

Tässä lista Pirkanmaan uusista koronasuosituksista – infektiolääkäri: "Kovin huolestuneena katson kuvia kauppakeskuksista"

Koronanyrkki kertoi uusista suosituksista sunnuntaina. Pirkanmaa on lähellä leviämisvaihetta.

koronavirus
Suora lähetys klo 12: Pirkanmaan koronanyrkki tiedottaa uusista rajoituksista
Suora lähetys klo 12: Pirkanmaan koronanyrkki tiedottaa uusista rajoituksista

Koronatilanne on pahentunut nopeasti Pirkanmaalla. Vielä keväällä Tampereen seutu oli koronakummajainen vähäisine tartuntamäärineen, nyt tilanne on ihan toinen.

Pirkanmaalla on todettu tällä viikolla ennätysmäärä uusia tartuntoja. Tällä viikolla on kerrottu 201 uudesta tartunnasta. Keväästä lähtien Pirkanmaalla on varmennettu 1 190 tartuntaa.

Perjantaina tutkituista koronanäytteistä löydettiin 39 uutta tartuntaa, mikä on uusi päiväkohtainen ennätys. Sunnuntaina kerrottu luku oli lähes sama: 34 tartuntaa.

Pirkanmaa on lähellä siirtymistä leviämisvaiheeseen, siksi PIrkanmaan alueellinen pandemiaryhmä eli koronanyrkki antoi sunnuntaina tiukkoja uusia suosituksia. Suositukset menevät kunnille ja aluehallintovirastolle, jolloin ne siirtyvät rajoituksina käytäntöön.

Pirkanmaa suosittelee esimerkiksi julkisten ja yksityiten sisäliikuntatilojen laittamista kiinni. Lisäksi Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin, kuten Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Pohjanmaalle, suositellaan välttämään tarpeetonta matkustusta.

Sen sijaan toisen asteen opetus säilyy lähiopetuksena.

Tässä lista uusista suosituksista Pirkanmaalla:

 • Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 2.-21.12. korkeintaan kymmeneen henkilöön.
 • Kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Aluehallintovirastolle ehdotetaan yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä.
 • Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.
 • Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 21.12. asti
 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Nuorisotilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Kirjastojen suositellaan 2.-21.12. tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
 • Huvi- ja leikkipuistot suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Yksityistilaisuuksissa jatketaan 10 henkilön henkilösuositusta 21.12 asti
 • Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat 21.12. asti
 • Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi 2.-21.12.
 • Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin (tällä hetkellä esim. Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Päijät-Häme)
 • Toisen asteen opetus jatkuu Pirkanmaalla lähiopetuksena. Siellä sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat aiemman suosituksen mukaisesti kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.
 • Aiemmin annetut suositukset kasvomaskien käytöstä ja etätyöstä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailuja koskevat rajoitukset pysyvät voimassa.

Kaikki voimassa olevat suositukset löytyvät TAYSin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Toinen tiukennus viikon sisään

Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen pitää huolestuttavana, että uusia tapauksia on yli 50-vuotiailla nyt paljon. Jo yli 50-vuotiaiden kyky selvitä taudista on heikentynyt nuorempiin verrattuna.

TAYSin jälkityshoito toimii Syrjäsen mukaan hyvin, ja altistuneet voidaan tavoittaa nopeasti. Tartunnan lähteistä noin kolmasosa jää hämärän peittoon, kolmasosa tai puolet on jo valmiiksi karanteenissa taudin saatuaan.

Syrjänen perää vastuuta nyt jokaiselta.

– Kovin huolestuneena katson kuvia kauppakeskuksista. Onko se tarjous niin tärkeä, että pitää mennä silloin kuin muutkin? Syrjänen kysyy.

Sairaalahoidossa on Pirkanmaalla niin paljon koronapotilaita, että sillä voi olla jatkossa vaikutuksia ei-kiireelliseen hoitoon. Terveydenhoito ei vielä Syrjäsen mukaan ole kuitenkaan kuormittunut koronasta. Myös jäljitys toimii niin hyvin, että Pirkanmaa ei ole vielä leviämisvaiheessa.

TAYSin johtaylilääkäri Juhani Sand johtaa Pirkanmaan koronanyrkkiä. Hänen mukaansa rajoituksia on pakko tiukentaa, ettei Pirkanmaa joudu leviämisvaiheeseen.

Pirkanmaa tiukensi suosituksia jo tiistaina, jolloin työpaikoille ja toisen asteen oppilaitoksiin suositeltiin maskeja. Yksityistilaisuuksiin tuli kymmenen hengen kokoontumisrajoitus ja aikuisten harrastuksiin rajoituksia.

Lauantaina Pirkanmaan alueellinen koronanyrkki päätti, etteivät uudet rajoitukset ole tarpeeksi. Tampereen pormestari Lauri Lyly kertoi Ylelle lauantaina, että koronanyrkki on kokoontunut lauantaina.

– Joudumme kiristämään koronatoimia. On tulossa paljon toimenpiteitä, joilla vähennämme ihmisten välisiä tapaamisia, pormestari Lauri Lyly sanoi.

Lyly kertoi sunnuntaina, että lähes kaikki muut rajoitukset ovat nyt käytössä paitsi etäopetus. Toisella asteella on annettu maskisuositus.

– Kotien tilanne rauhoittuu, kun lapset käyvät koulussa. Koulussa ei juuri ole ollut tartuntoja, vaan ne ovat tulleet vapaa-ajalla.

Harrastukset sisätiloissa jäävät tauolle, mutta Lylyn mukaan esimerkiksi lasten treenejä voi järjestää ulkotiloissa.

Koronanyrkki kokoontuu viikoittain. Rajoitusten toimivuuden ratkaisee nyt, kuinka ihmiset noudattavat rajoituksia.

Aiemmin pääkaupunkiseutu on kertonut tiukoista rajoituksista kolmeksi viikoksi.

Lue lisää:

Nämä tiukat rajoitukset tulevat pääkaupunkiseudulle seuraavaksi kolmeksi viikoksi – HUS: "Tämä on se hetki, kun kaikkien on tehtävä uhrauksia"

Näin pääkaupunkiseudun uudet koronarajoitukset vaikuttavat urheiluun – harrastustoiminta jäihin, lasten ulkoliikunta jatkuu, huippu-urheilijoille helpottava uutinen

Tällaisia ovat Pirkanmaan uudet rajoitukset: Maskit työpaikoille ja toiselle asteelle, juhliin vain kymmenen henkeä, harrastuksia tauolle

Tampere antoi lisää ohjeita: Suosittelee maskien käyttöä liikuntapaikoissa, yleisissä tiloissa sekä pukuhuoneissa

Pirkanmaalle tulee nopeasti uusia koronarajoituksia – Tampereen pormestari Lauri Lyly: Tulossa paljon toimenpiteitä, joilla vähennetään tapaamisia

Pirkanmaalla ennätysmäärä uusia tartuntoja – perjantaina todettiin 39 koronatapausta

Lue seuraavaksi