1. yle.fi
  2. Uutiset

Satakuntaan uusia koronasuosituksia – ei yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia, aikuisten harrastuksiin rajoituksia, maskit laajaan käyttöön

Pohjois-Satakunta on koronan leviämisvaiheessa ja muu Satakunta kiihtymisvaiheessa. 

koronavirus
Satasairaalan katolla oleva kyltti
Satakunnan koronatilanne on pahentunut rajusti maakunnan pohjoisosassa. Sairaalahoidossa Satakunnassa on kuitenkin tällä hetkellä vain yksi koronapotilas.Jere Sanaksenaho / Yle

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui lauantai-iltana. Pahentuneen tilanteen vuoksi Satakunnassa on tehty pitkä lista suosituksia epidemian leviämisen estämiseksi.

Sairaalahoidossa Satakunnassa on vain yksi potilas ja terveyskeskuksen vuodeosastolla kolme potilasta.

Pohjois-Satakunnassa pahin tilanne

Koronatilanne on pahentunut rajusti Pohjois-Satakunnassa. Sunnuntaiaamuna varmistui jälleen yhdeksän uutta tapausta. Toistaiseksi tartunnat ovat paljolti liittyneet joko suoraan tai epäsuorasti aiempiin tartuntaketjuihin.

Satakunnassa on todettu lauantain 28.11. tilanteen mukaan yhteensä 234 tartuntatapausta.

Kahden viikon aikana on todettu 80 tapausta, ilmaantuvuus koko Satakunnassa on noussut aiempaa korkeammalle tasolle ja on nyt 37,8 / 100 000 / 14 vrk.

– Pori 19 tapausta, ilmaantuvuus 23,8 / 100 000 / 14 vrk

– Rauma 23 tapausta, ilmaantuvuus 58,6 / 100 000 / 14 vrk

– Pohjois-Satakunta 33 tapausta, ilmaantuvuus 161,0 / 100 000 / 14 vrk

– Muut paikkakunnat yhteensä 5 tapausta

Tartunnanjäljitys on tähän asti toiminut hyvin ja tartuntaketjut on Satasairaalan mukaan saatu tehokkaasti katkaistua.

Pohjois-Satakunnan vaikeassa epidemiatilanteessa valtaosa tapauksista liittyy yhteen kaksihaaraiseen tartuntaketjuun tai sen jatkotartuntoihin. Joukkoaltistumisia on useita. Raumalla tartunnat liittyvät paljolti kahteen laajempaan tartuntaketjuun.

Katso tästä (siirryt toiseen palveluun) Satasairaalan ajankohtainen epidemiologisen tilanteen arvio.

Maskin käyttöä suositellaan laajasti

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakuntaan terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Suositusta on laajennettu koskemaan maanantaista 30.11. lähtien myös toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita (lukiot ja ammattioppilaitokset) sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Niissä oppilaitoksissa, joissa yläkoulu on toisen asteen oppilaitoksen yhteydessä, suositus koskee myös yläkoulun oppilaita. Varhaiskasvatuksessa maskin voi korvata visiirillä.

Ammattikorkeakouluissa on voimassa etäopiskelu ja läsnäopiskelussa maskisuositus.

Yksityistilaisuuksien pitoon rajoituksia

Työryhmä suosittelee, että yli kymmenen henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi.

Lisäksi suositellaan huomioimaan, että saman työyhteisön jäseniä osallistuisi enintään viisi samaan vapaa-ajan tilaisuuteen. Näin voidaan turvata työvoiman saantia mahdollisissa altistustilanteissa.

Myös yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

Satakunnassa on syytä siirtyä etätyöhön niin laajasti kuin se vain on mahdollista valtioneuvoston etätyösuosituksen mukaisesti.

Aikuisten harrastuksiin muutoksia

Aikuisten ryhmäharrastuksissa ohjeistetaan välttämään sisätiloja ja suosimaan harrastuksissa etäyhteyksiä.

Erityisesti kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa kehotetaan välttämään. Tämä rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Harrastuksia koskevat suositukset ovat voimassa kolme viikkoa tiistaista 1.12. alkaen.

Alle 15-vuotiaat ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun tarkasti huomioidaan THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan ja välttää kontakteja.

Määräyksiä julkisten tilaisuuksien järjestämisestä todennäköisesti kiristetään ensi viikolla niin, että julkisten tilaisuuksien henkilömäärää rajataan ja suuremmat tilaisuudet kielletään.

Pohjois-Satakunnassa julkiset tilat kiinni

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä PoSan alueella julkiset tilat on epidemian leviämisvaiheen vuoksi suljettu noin kolmen viikon ajaksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen viikoittain.

Kunnat ovat harkintansa mukaan jättäneet esimerkiksi kirjastopalvelut ja muut välttämättömät palvelut pienimuotoisesti auki.

Muun Satakunnan julkisista tiloista päätösten teko on siirretty torstaina 3.12. pidettävään kokoukseen, kun on saatu enemmän tietoa muun muassa muiden maakuntien suosituksista vastaavassa tilanteessa.

Ikääntyneiden tapaamisissa suojaimet

Ikääntyneitä ja riskiryhmään kuuluvia tavattaessa on tärkeää huolehtia, että vierailut toteutetaan noudattaen THL:n ohjeistusta ja että suojaimia käytetään koko vierailun ajan.

PoSan alueella on vaikeasta epidemiatilanteesta johtuen voimassa tilapäinen vierailukielto ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Vierailukielto on voimassa asukkaiden suojelemiseksi ja se ei koske terminaalivaiheen potilaita, joiden kohdalla läheisten vierailut pyritään toteuttamaan erityisen tarkasti varotoimia noudattaen.

Tästä löydät tuoreimmat koronauutiset Satakunnasta.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue lisää:

Kolmella hoitokodissa asuvalla ikäihmisellä todettu koronatartunta Karviassa - THL: Satakunnassa 11 uutta tartuntaa

Pohjois-Satakunta koronan leviämisvaiheessa

Lue seuraavaksi