Analyysi: Kokoomus on hallinnut Helsinkiä 40 vuotta – Vapaavuoren ja Stubbin kieltäytyminen avaa kilpailijoille iskun paikan

Kokoomuslaiset eivät olleet yllättyneitä Stubbin kieltäytymisestä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Alexander Stubb ilmoitti lauantaina, ettei hän pyri Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kokoomuksessa entisen puheenjohtajan ja pääministerin Alexander Stubbin paluu kotimaan politiikkaan olisi otettu ilomielillä vastaan.

Stubb nauttii edelleen suurta suosiota puolueen jäsenten keskuudesta, josta yksi esimerkki saatiin viikonloppuna.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina (siirryt toiseen palveluun) mielipidemittauksen, jossa Stubb sai helsinkiläisiltä vahvimman kannatuksen Helsingin seuraavaksi pormestariksi.

Helsinkiläisistä kokoomuslaisista jopa 42 prosenttia piti Stubbia parhaana ehdokkaana seuraavaksi pormestariksi.

Silti Stubbin kieltäytyminen ei tullut kokoomuslaisille yllätyksenä.

– Olisiko hän tullut Firenzestä Suomeen puhumaan Malmin lentokentästä ja siitä, onko Helsingissä tarpeeksi puistonpenkkejä, yksi kokoomuksen taustavaikuttajista kysyy.

Stubb toimii nyt EU-yliopiston professorina Firenzessä.

Kokoomuksessa puheet Stubbin ehdokkuudesta nähtiin enemmän median alulle laittamana spekulaationa, jossa alun perinkin oli vain vähän villoja.

Mutta mille tolalle Stubbin kieltäytyminen jättää kokoomuksen?

Ehdokkaalla on merkitystä

Pormestariehdokkaalla ei ole aivan pientä merkitystä puolueille. Sillä on etenkin merkitystä kokoomukselle.

Kokoomuksen sisältä myönnetäänkin useasta suusta, että istuva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) veti puolueen äänestäjiksi viime kuntavaaleissa useita sellaisia, jotka eivät perinteisesti ole äänestäneet kokoomusta.

Vapaavuoren ilmoitus vetäytyä politiikasta voi viedä nämä äänestäjät jälleen toisten puolueiden äänestäjiksi.

Eikä kyse välttämättä ole pienestä joukosta ihmisiä. Vapaavuorta äänesti viime vaaleissa lähes 30 000 ihmistä. Se on kolmasosa kaikista kokoomuksen Helsingissä saamista äänistä.

Koko maan tuloksen kannalta Vapaavuoren äänisaalis oli myös merkittävä, sillä hän sai 5–6 prosenttia kokoomuksen kaikista äänistä.

Vapaavuoren ja hänen seuraajaehdokkaansa merkitys liittyy kuitenkin ennen kaikkea siihen, miten kokoomus pärjää Helsingissä.

Kokoomus on pitänyt kaupungin johtoa itsellään aina vuodesta 1979 lähtien, mutta viime vuosina vihreät ovat hengittäneet sen niskaan.

Vihreät haastaa kokoomuksen Helsingissä

Helsingin suurimman puolueen paikasta kamppailevat lähinnä kokoomus ja vihreät. Edellisissä kunnallisvaaleissa puolueet ovat olleet omilla kannatuslukemillaan.

Kokoomuksen nykyinen tilanne ei ole mairitteleva, vaikka puolue on oppositiossa. Puolueen kannatusmittauslukemat matelevat aivan toisella tasolla kuin mihin kokoomuslaiset ovat viime vuosina tottuneet.

Samalla kokoomuksella on vaikeuksia löytää yhtä valovoimaisia pormestariehdokkaita kuin Vapaavuori tai Stubb.

Tilanne ei kuitenkaan ole helppo vihreillekään. Vihreät olivat kannatusmittauksissa nousukiidossa ennen viime kuntavaaleja 2017, kun puolueen silloinen puheenjohtaja Ville Niinistö arvosteli toistuvasti hallitusta koulutusleikkauksista.

Nyt puolueen valtakunnallisesta kannatuksesta on leikkautunut useita prosenttiyksiköitä pois, eikä se voi olla näkymättä puolueen suosiossa Helsingissä.

Puolue sai kuitenkin viime kuntavaaleissa neljäsosan äänistä pääkaupungista.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei ole vielä ilmoittanut, asettuuko hän ehdolle vai ei. Vihreiden kannatukseen kärkiehdokkailla on perinteisesti ollut vähemmän vaikutusta kuin kokoomuksella.

Vihreiden äänestäjät ovat korostaneet tutkimuksissa puolueen merkitystä äänestyspäätöksessä kuin kokoomuslaiset.

Siksi kokoomukselle on nyt tärkeää, saako se kärkiehdokkaaksi jonkun spekulaatioissa pyörineistä ihmisistä: varapuheenjohtaja Elina Lepomäen, entisen opetusministeri Sari Sarkomaan, kansanedustaja Wille Rydmanin tai Stubbin esille nostaman Kirsi Pihan.

Kokoomuslaiset kertovat mielellään taustakeskusteluissa, ettei puolueella ole vielä kiirettä asettaa pormestariehdokasta.

He muistuttavat, että Vapaavuori ilmoitti omasta ehdokkuudestaan vasta helmikuussa.

Muut puolueet ovat kuitenkin nähneet tilanteessa oman mahdollisuutensa ja kertoneet omista suunnitelmistaan. SDP asetti omaksi ehdokkaakseen Nasima Razmyarin ja perussuomalaiset Jussi Halla-ahon.

Kuntavaalitilannetta tarkkailtaessa on syytä myös muistaa, että neljä vuotta sitten Vapaavuori jätti ilmoituksen ehdokkuudestaan vasta loppumetreille.

Lue lisää: