1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatilanne heikentynyt Varsinais-Suomessa – koordinaatioryhmä: leviämisvaihe uhkaa maakuntaa

Uusista suosituksista kerrotaan tiistaina. Koordinaatiotyöryhmän mukaan jo annettuja suosituksia on syytä noudattaa erityisen huolella.

Varsinais-Suomi
Käsidesi Kalevan Prismassa.
Antti Eintola / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asettama koronaviruksen koordinaatioryhmä varoittaa maakunnan heikentyneestä koronatilanteesta.

Varsinais-Suomi on ryhmän mukaan vaarassa siirtyä koronapandemian leviämisvaiheeseen.

Perjantaina Varsinais-Suomessa todettiin 39 ja lauantaina 32 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat merkittävästi suuremmat kuin aiemmin marraskuussa, jolloin päivittäisiä tartuntoja on todettu puolet vähemmän.

Ilmaantuvuusluku, eli tartunnat 100 000 asukasta kohti on nyt 58,8 kahden viikon ajalta. Samoin positiivisten testien osuus on noussut 2,4 prosenttiin.

Tartuntoja yli maakuntarajan, ulkomailta ja tuntemattomista lähteistä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan näyttää siltä että Varsinais-Suomessa on aiempaa enemmän oireettomia ja vähäoireisia taudin kantajia.

Lisäksi naapurimaakuntien huono tilanne voi vaikuttaa myös Varsinais-Suomen tilanteeseen.

– Toisaalta jos katsoo Uudenmaan tilannetta, niin riski siitä että sieltä huono tilanne leviää meille, on myös olemassa, Pietilä toteaa.

Tartunnoissa on myös nähtävänä uudelleen ulkomailta tulevien tartuntojen kasvu. Välillä ulkomailta tullee tartunnat jäivät pois, mutta nyt niitäkin on tullut hiljalleen lisää.

Huolestuttavimpana Pietilä pitää tuntemattomaksi jäävien tartuntalähteiden määrän kasvua.

– Hieman enemmän tartunnanlähde jää epäselväksi niin, että ihmisillä ei ole aavistustakaan siitä mistä olisivat taudin voineet saada. Se vaikeuttaa epidemian hallintaa. Pietilä toteaa.

Tartunnoista saatiin viime viikolla jäljitettyä reilut 70 prosenttia. Viikonlopun ajalta jäljitystä ei vielä ole saatu tehtyä loppuun.

Uusista suosituksista kerrotaan tiistaina, nykyisiä syytä noudattaa huolella

Työryhmä valmistelee uusia suosituksia, joista on määrä kertoa tiistaina 1.12.

Työryhmän mukaan kyse on julkisten ja yksityisten tilojen aukioloon liittyvistä toimista. Lisäksi linjauksia tehdään urheilu- ja harrastustoiminnan sekä yleisö- ja yksityistilaisuuksien osallistujamääristä, opetuskäytännöistä ja maskien käytöstä.

Kaikki keinot, joita Uudellamaalla ja Pirkanmaalla on otettu käyttöön ovat harkinnassa myös Varsinais-Suomessa.

Pietilän mukaan jo annettuja suosituksia on syytä noudattaa erityisen huolellisesti, sillä tilanne on vielä mahdollista saada hallintaan.

– Vetoan tiukasti koko alueemme väestöön. Nyt on korkea aika ottaa tämä asia vakavasti, Pietilä painottaa.

Kaikki Varsinais-Suomea koskevat ohjeistukset löytyvät sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi