Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin White Island -onnettomuudesta on nostettu syytteitä – tragediassa kuoli 22, loukkaantuneiden vammoja hoidetaan yhä

Tulivuori alkoi syöstä tuhkaa ja höyryä viime joulukuussa. Saarella oli samaan aikaan vierailemassa turistiryhmiä.

Turistin ottama kuva tulivuorenpurkauksesta joulukuussa 2019 saaren lähistöllä. Kuva: Michael Schade / EPA

Uudessa-Seelannissa on nostettu syytteitä viime vuoden joulukuussa tapahtuneesta White Islandin tulivuorionnettomuudesta, jossa 22 henkilöä kuoli ja kymmenet muut saivat vakavia palovammoja. Mediatietojen mukaan joidenkin loukkaantuneiden vammoja hoidetaan yhä.

Työpaikkojen turvallisuutta tutkiva valvontaryhmä WorkSafe tutki onnettomuutta. Saarella oli 47 ihmistä, kun tulivuori yhtäkkiä syöksi ilmoihin tuhkaa ja höyryä.

White Islandin vulkaanisesta aktiivisuudesta oli annettu varoitus viikkoja ennen purkautumista. WorkSafen pääjohtaja Phil Parkesin mukaan tutkimusten perusteella on selvää, että syytteet onnettomuudesta ovat oikeutettuja.

– Tämä syvästi traaginen tapahtuma oli odottamaton, mutta se ei tarkoita, ettei se olisi ollut ennustettavissa, Parkes totesi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

13 tahoa vastaan nostetaan syytteet

White Island oli ennen onnettomuutta suosittu turistikohde, j (siirryt toiseen palveluun)ossa vieraili vuosittain tuhansia matkailijoita.

Parkesin mukaan uhreilla – sekä turisteilla että heidät saarelle vieneillä työntekijöillä – on ollut syy olettaa, että matkoja järjestänyt taho on tehnyt kaikkensa heidän terveytensä ja turvallisuutensa eteen.

Whakaari-nimelläkin tunnetulla saarella oli onnettomuushetkellä muun muassa australialaisia, yhdysvaltalaisia, saksalaisia ja kiinalaisia turisteja, kertoo The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Kymmentä organisaatiota ja kolmea henkilöä vastaan on nostettu syytteet maanantaina turvallisuusjärjestelyjen laiminlyönnistä. Tapauksen oikeuskäsittelyn odotetaan alkavan joulukuun puolivälissä.

Luvassa sakkoja

Parkes ei nimennyt tahoja, jotka ovat syytteiden kohteena. On kuitenkin pääteltävissä, että heidän joukossaan on matkanjärjestäjiä ja turvallisuusjärjestelyjä valvovia viranomaisia.

Parkesin mukaan syytteiden kohteena oleva tahot ovat saaneet myös sakkoja.

Organisaatiotasolla sakon enimmäissuuruus on ollut 1,5 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli noin 880 000 euroa ja yksilötasolla 300 000 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 176 000 euroa.

Parkes kertoo, että White Islandin onnettomuuteen liittyvä tutkinta on haastavin, jonka WorkSafe on koskaan toteuttanut.

Onnettomuutta tutkii Uudessa-Seelannissa myös kuolemansyytutkija, jonka tutkimukset voivat aikanaan johtaa lisäsyytteisiin.

Aiemmin aiheesta:

.
.