Mittava Eemu Myntti -taidekokoelma siirtymässä keräilijältä Ähtärin kaupungille

Eemu Myntin taideteokset rahoitetaan kaupungin kulttuuripalveluille osoitetuilla perintövaroilla.

Cagnesin vuoristoa on Eemu Myntin akvarelli 1920-luvulta. Teos kuuluu Erkki Fredriksonin kokoelmaan.

Mittava Eemu Myntin taideteoskokoelma on siirtymässä yksityisomistuksesta Ähtärin kaupungille. Kokoelman hankinnan mahdollistavat kaupungin kulttuuripalveluiden kehittämiseen osoitetut perintövarat.

Jyväskyläläinen kamarineuvos Erkki Fredrikson on tarjonnut kaupungille ostettavaksi 83 Myntti-aiheista taideteosta.

Kyseessä on Vaasassa sijaitsevan Tikanojan taidekodin kokoelman jälkeen suurin yksityinen Eemu Myntti -taidekokoelma.

Fredrikson on toivonut, että kokoelma säilyy yhtenäisenä ja että kaupunki sijoittaisi sen Pirkanpohjan taidekeskukseen Ähtäriin. Ähtärin kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi viime viikolla kokoelmasta tehdyn tarjouksen. Teoskauppa toteutuu, kun lautakunnan päätös on saanut lainvoiman.

Erkki Fredrikson otti Ähtäriin yhteyttä kuukausi sitten. Fredrikson on vuosikymmenien aikana kerännyt laajan kokoelman Eemu Myntin ja tämän puolison, Eva Bremer-Myntin, taidetta.

Eemu Myntin syntymästä tuli perjantaina kuluneeksi tasan 130 vuotta. Kuva: Tikanojan taidekodin arkisto Vaasassa

Mynttien ateljee sijaitsi Peränteellä

Taiteilija Emil (Eemu) Alexander Myntti syntyi 27.11.1890 Vaasassa. Myntti tunnetaan erityisesti muotokuvistaan ja ekspressiivisestä, voimakkaasta ja värikkäästä ilmaisutavastaan. Hänen vaimonsa (Ruth) Eva Bremer-Myntti oli taiteilija, jonka sisko Anni oli naimisissa taidemaalari Hugo Simbergin kanssa.

– Myntit ja Simbergit viettivätkin Ähtärissä yhdessä kesän 1917 ja kenties tuolloin paikkakunnasta viehättyneet Myntit hankkivat myöhemmin Peränteen Liesjärven rannalta ateljeena toimineen vapaa-ajan huvilan, Ähtärin kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Eemu Myntti kuoli elokuussa 1943 Helsingissä. Eva Bremer-Myntti jäi puolisonsa poismenon jälkeen asumaan Peränteelle ja toimi myöhemmin ähtäriläisen kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen ensimmäisenä taideopettajana.

– Pirkanpohjan taidekeskuksen perustajana puolestaan tunnettu Hiironen (1938–2018) muisteli Evaa suurella lämmöllä. Kaupunki ja Pirkanpohjasäätiö riemuitsevat yhdessä eräänlaisen ympyrän sulkeutumisesta.

Ähtärin kaupungille siirtyvä taidekokoelma sisältää yli kolmekymmentä Eemu Myntin toteuttamaa muotokuvaa, grafiikkaa, akvarelleja sekä myös kehystämättömiä töitä. Kokoelmaan kuuluu seitsemän Eva Bremer-Myntin teosta ja lisäksi yksi Eemu Myntistä tehty muotokuva alankomaalaiselta taiteilija Jan van Herwijneneltä.

Ähtärin kaupunki on päättänyt, että kokoelma tullaan nimeämään keräilijänsä mukaisesti Erkki Fredriksonin kokoelmaksi.