1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljä poliisia sai rikossyytteet Ranskassa liittyen mustan musiikkituottajan pahoinpitelyyn

Uutta turvallisuuslainsäädäntöä koskevaan mielenosoitukseen osallistui Ranskassa viikonloppuna kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Ranska
Naamioituneet mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa.
Naamioituneet mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Pariisissa lauantaina.Thomas Coex / AFP

Ranskassa neljä poliisia on saanut syytteet liittyen mustan musiikkituottajan pahoinpitelyyn Pariisissa. Kaksi heistä on kiinniotettuina, kaksi vapautettuna takuita vastaan.

Poliisien rikosnimikkeet koskevat muun muassa viranomaisten tarpeetonta väkivallan käyttöä. Syyttäjä oli toivonut, että poliisit olisivat saaneet syytteet myös rasistisista solvauksista.

Kolme poliiseista sai syytteet myös petoksesta, joka liittyy ilmeisesti siihen, että nämä olivat väärentäneet tapausta koskeneen poliisiraportin.

Videolle kuvattu mustan musiikkituottajan pahoinpitely on nostanut Ranskassa laajaa keskustelua rasismista.

Poliisit seurasivat miestä ja alkoivat hakata tätä

Tapahtumat saivat alkunsa, kun studiolleen matkalla ollut tuottaja pysäytettiin aiemmin tässä kuussa Pariisissa, koska hän ei käyttänyt kasvomaskia ja koska tämä oli haissut kannabikselle.

Tämän jälkeen kolme poliisia seurasi tuottajaa studioon ja alkoi hakata häntä.

Neljäs poliiseista taas heitti studion sisälle kyynelkaasupanoksen ja pakottivat siellä olleet ihmiset tulemaan ulos. Myös heitä hakattiin.

Lisäksi tuottaja on kertonut, että poliisit solvasivat häntä rasistisesti teon aikana.

Tapahtumat tallentuivat studion valvontakameralle, ja materiaali julkaistiin myöhemmin Loopsider-verkkosivulla.

Uusi lakialoite saanut kritiikkiä

Ranskassa on ollut viime aikoina isoja yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Mielenosoittajat vastustavat uutta lakipykälää, joka tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissä olevista poliiseista, jos kuvien tarkoitus on vahingoittaa poliisien "fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta". Mielenosoittajien mukaan pykälä on ristiriidassa tasavallan perusoikeuksien kanssa.

Laki on hyväksytty Ranskan parlamentin alahuoneessa, mutta vaatii vielä ylähuoneen eli senaatin hyväksynnän.

Myös musiikkituottajan pahoinpitely on yksi syy mielenosoituksille. Mielenosoittajien mukaan mustaan tuottajaan kohdistuneesta pahoinpitelystä ei olisi voitu jakaa kuvamateriaalia, mikäli laki olisi jo voimassa.

Presidentti Emmanuel Macron on kutsunut tapahtumia shokeeraavaksi, mutta kriitikot ovat vaatineet Macronia luopumaan laista.

Lisää aiheesta:

Mustan musiikkituottajan pahoinpitelemisestä epäillyt ranskalaispoliisit pidätetty – presidentti Macron vaatii kovia rangaistuksia

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa – kymmenettuhannet kerääntyivät vastustamaan poliisin kuvaamista koskevaa lakia

Ranskassa vireillä poliisien kuvaamista koskevaa lakia vastustavia mielenosoituksia – kuohunta poliisin voimankäytön ympärillä jatkuu

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi