1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Pohjanmaalla kuntia suositellaan sulkemaan julkisia tilojaan koronaepidemian leviämisvaiheessa – Oulu ilmoitti jo omista toimistaan

Aluehallintovirasto julkaissee jo maanantaina rajoituksen, jossa yleisötilaisuudet rajataan kymmeneen henkilöön.

koronavirus
Oulussa Raksilan uimahalli on nyt tyhjillään, ovet avautuvat taas kesäkuun 1. päivä.
Oulussa julkiset tilat menevät pääsääntöisesti kiinni 1. joulukuuta lähes kolmen viikon ajaksi. Uimahalleihin ei tuolloin pääse, mutta esimerkiksi kirjastoissa on rajattuja palveluita. Arkistokuva.Päivi Seeskorpi / Yle

Pohjois-Pohjanmaalle on nyt asetettu uusia suosituksia (siirryt toiseen palveluun) koronavirusepidemian kiihtymisen ehkäisemiseksi, kun maakunnassa on todettu viruksen leviämisvaihe. Alueellisen koordinaatioryhmän asettamat laajennetut suositukset ovat voimassa 29.11.–18.12.

Luvassa on myös rajoituksia. Aluehallintovirastoa pyydetään nyt valmistelemaan yli kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin. Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo arvioi, että rajoituksesta ilmoitetaan jo maanantaina.

– Tähän asti on ollut lupa järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia turvallisuusjärjestelyjen kanssa. Nyt muutetaan radikaalisti niin, että yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty.

Uudet suositukset koskevat niin yksityistä kuin julkista toimintaa. Esimerkiksi yksityisiä toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään julkisten tilojen käyttö ja maskisuositus laajenee yksityisten palveluntarjoajien tiloihin, kuten kauppoihin. Harrastustoiminnan osalta suositellaan 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä.

Oulussa rajoitus koskee myös lapsia ja nuoria. Terveysjohtaja Mäkitalon mukaan kyseessä oli vaikea päätös.

– Teimme päätöksen kokonaisharkinnan perusteella, vaikka lasten harrastuksissa ei tartuntoja kovin paljoa ole ollutkaan. Katsoimme nyt välttämättömäksi ottaa tämänkin keinon käyttöön, mutta kova päätös.

Maakunnallisesti kuntia suositellaan sulkemaan yleiset tilansa, tosin turvaamaan oikeuden välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. Myöskin esimerkiksi yksityistilaisuuksia suositellaan nyt välttämään, poikkeuksena pienimuotoiset muistotilaisuudet. Toisen asteen oppilaitoksia pyydetään siirtymään etäopetukseen.

Oulu tiukentaa koronatoimiaan

Oulussa koronatartuntojen määrä on kasvanut jyrkästi, ja kaupunki on ottamassa useita paikallisia viruksen ehkäisytoimia (siirryt toiseen palveluun)käyttöönsä.

Oulun kaupungin edustajat kertoivat paikallisista toimista sunnuntai-iltana, ja ne ovat voimassa 1.–18.12. Esimerkiksi Oulun kaupungin hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan tiistaista lähtien, tosin esimerkiksi kirjastoissa ja asiointipisteissä on rajoitettu palvelu. Kaupunginsairaalassa vierailu on poikkeustilanteita lukuun ottamatta kielletty.

Oulun kaupungin lukiot siirtyvät etäopetukseen keskiviikkona, ja kaupunki suosittelee tätä myös muille toisen asteen oppilaitoksille.

OSAO onkin jo kertonut siirtyvänsä pääsääntöisesti etäopetukseen, mutta esimerkiksi opiskelijoiden työssäoppiminen ja näyttöjen toteuttaminen pyritään turvaamaan.

Oulun kaupungissa harrastustoiminta keskeytetään, mutta opistoissa opetus voi jatkua etäopiskeluna. Yhdistyksiä ja urheiluseuroja pyydetään toimimaan samoin. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan ja otteluita voi järjestää ilman yleisöä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi