1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin yläkouluissa maskeja menee nyt 35 000–70 000 päivässä – asiantuntija vetoaa, että maskisuositus olisi velvoittava kaikissa joukkoliikennevälineissä

Yläkoululaisten maskisuositus on ollut voimassa viikon.

kasvomaskit
Maskisuositus yläkouluissa astui voimaan. Kuvassa Itäkeskuksen peruskoulun oppilaat Alexandra Vanhala, Emma Mankki ja Pauli Viimaranta 23.11.2020.
Itäkeskuksen peruskoulun oppilaat Alexandra Vanhala, Emma Mankki ja Pauli Viimaranta tulivat kouluun maskit kasvoillaan 23. marraskuuta.Sara Salmi / Yle

Pääkaupunkiseudun kouluissa yläkoululaiset ovat käyttäneet kasvomaskeja nyt viikon ajan.

Viikon kokemusten jälkeen Itäkeskuksen peruskoulun rehtori Jutta-Riina Karhunen kehuu koululaisten ja opettajien omaksuneen maskinkäytön hyvin.

– Täytyy hattua nostaa sekä oppilaille että henkilöstölle, että tämä asia on otettu täällä tosissaan ja pääsääntöisesti toimii erittäin hyvin.

Itäkeskuksen peruskoulussa kuluu noin 700–800 maskia päivässä. Maskeista tulee varsin paljon roskaa, joten Itäkeskuksessa on jo pohdittu siirtymistä kankaisten maskien käyttöön.

– Nyt harjoitellaan näillä kertakäyttömaskeilla ja sitten mietitään, että olisiko syytä siirtyä ekologisempiin kangasmaskeihin. Ongelma niiden kanssa on siinä, että se vastuu siitä kangasmaskin pesemisestä jäisi sitten koteihin, ja mehän emme voi sitä mitenkään valvoa.

Kaupunginhallinnossa kangasmaskeista ei vielä innostuta.

– Pääasia on, että oppilaat käyttävät maskeja, ja mahdollisimman paljon. Nyt on minun mielestä liian aikainen vaihe pohtia, milloin otetaan kangasmaskit. Nyt keskitymme siihen, että oppilaat käyttävät systemaattisesti ja kattavasti näitä maskeja, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen.

Helsingissä yläkoululaisia on yhteensä noin 18 000. Opetustoimi arvioi, että maskeja kuluu 35 000–70 000 päivässä. Kaupunki hankkii maskit omiin kouluihinsa, ja yksityiskoulut huolehtivat omansa.

HUS:in apulaisylilääkäri toivoisi maskivelvoitetta julkiseen liikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Maskin käyttö on edelleen suositus, vaikka monessa eurooppalaisessa maassa sen käyttö on pakollista.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista pohtii maskivelvoitetta joukkoliikenteeseen.

– Nykyinen suositus ei takaa sataprosenttista maskin käyttöä. Maskin pitäisi olla lähes kaikilla, jotta siitä saatava hyöty on maksimaalinen. Pitäisi ihan pohtia, voidaanko me edellyttää, että joukkoliikennevälineeseen ei pääsisi, ellei ole maski olemassa.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair edellyttää jo maskin käyttöä kaikilta yli 7-vuotiailta matkustajilta. VR puolestaan vaatii (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) maskia ekstraluokan matkustajilta.

Voit keskustella aiheesta 1.12. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla

Maskisuositus tulee tänään voimaan pääkaupunkiseudun yläkouluihin – oppilaat ottavat sen tosissaan: "Olen huojentunut, että en laita muita riskiin"

Uusia koronarajoituksia tulee voimaan alkuviikosta – katso suurimpien kaupunkien tämän hetken tilanne

Korjattu 30.11.2020 kello 9.59: Muutettu otsikosta ja leipätekstin lopusta sana maskipakko sanaksi maskivelvoite.

Korjattu 30.11.2020 kello 10.12: Muutettu otsikosta "HUS vetoaa" muotoon asiantuntija vetoaa.

Korjattu 30.11.2020 kello 16.41: Muutettu alaotsikosta sana maskipakko sanaksi maskisuositus.

Lue seuraavaksi