1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaivosyhtiön suunnitelma Sodankylässä: Kaivos rakennettaisiin luonnonsuojelualueen alle, jonne kulkisi viisi kilometriä pitkä tunneli

Lisäksi Anglo American on valmis vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun.

kaivostoiminta
Koeporausalue Sodankylässä.
Sakatin kaivoshankkeen suunnitelmat ovat hurjat: haitat luonnonsuojelualueelle kierrettäisiin alakautta, eli kaivamalla kaivokselle kilometrejä pitkä tunneli. Kuva Sakatista helmikuulta 2018.Maija-Liisa Juntti / Yle

Satoja metrejä suojellun Sodankylän Viiankiaavan alta on tarkoitus louhia malmia jo kahdeksan vuoden kuluttua. Maanalaiseen kaivokseen kulkisi viiden kilometrin mittainen tunneli, jonka suuaukon luona olisi rikastamo kaivoksen malmeille.

Tällainen kunnianhimoinen suunnitelma on Sakatin kaivoshankeessa, jota vetää kansainvälisen kaivosjätti Anglo Americanin suomalainen tytäryhtiö AA Sakatti Mining Oy.

Yhtiö jätti maanantaina YVA-selostuksen eli ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Lapin ely-keskukselle. Yli tuhatsivuinen asiakirja tulee julkiseksi parin viikon kuluttua, mutta suomalaisyhtiön toimitusjohtaja Pertti Lamberg valottaa kuitenkin yhtiön aikeita.

– Konsulttimme on arvioinut, että kaivos ei vaikuttaisi merkittävästi yläpuolella olevan Natura-alueen luonnolle. Malmialue on runsaan 350 metriä suon alla.

Kaivoshanke on kiistanalainen ja se on ollut tapetilla pitkään, sillä se sijoittuu Viiankiaavan soidensuojelu- ja Natura 2000-suojelualueille. Lambergin mukaan suojelualue voitaisiin säilyttää nykyisellään, kunhan maanalaiseen kaivokseen ei pääse vettä.

– Se vaatii erikoistoimia eli meidän on tehtävä injektointia, jotta kaivoksesta tulisi kuiva. Tunneli muistuttaisi enemmän metrotunnelia kuin perinteistä kaivosta. Tällä voisimme varmistaa, ettei kaivos vaikuttaisi suon alla oleviin pohjavesiin.

Lue lisää: Sakatin työmaalla vuotovahinkoja – polttoainetta ja hydrauliöljyä maastoon

Sodankylän kunta haluaa Sakatin kaivokselle erillisen kaavan

Yhtiö valmis vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun

Tunnelin suuaukko rakennettaisiin Kuusivaaraan, Viiankiaavasta etelään. Suuaukon luo tulisi rikastamo ja sen vaatima infra, läjitysalue ja vesialtaat

– Koska toiminnat ovat näin etäällä, Natura-alueelle ei kantautuisi merkittävästi pölyä eikä melua, Lamberg toteaa.

Kaivoksen rakentaminen suojelualueen alle on herättänyt luontoväessä vastarintaa. Myös porotalouteen kaivos aiheuttaisi ongelmia, jotka kaivosyhtiö on luvannut korvata. Lamberg kuitenkin uskoo, että suurin osa sodankyläläisistä suhtautuu myönteisesti kaivokseen.

Kairauskone Viiankiaavan Natura-alueella 15.12.2016
Kaivosyhtiö on saanut luvan malminetsintään Viiankiaavan Natura-alueella, mikä on herättänyt vastustusta luonnonsuojelijoissa. Arkistokuvassa kairauskone Viiankiaavalla vuonna 2016.Jarmo Honkanen / Yle

– Ympäristövaikutuksia tulee, mutta hyvin suunnittelemalla ne minimoidaan. Kaivostoiminta ei ole uutta Sodankylässä ja alueella tunnetaan myös sen negatiiviset vaikutukset.

Yhtiö kertoo olevansa sitoutunut myös vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun.

– Vapaaehtoinen kompensaatio olisi eri vaihtoehdoista riippuen 7000–10 000 hehtaarin kokoinen alue. Yksi vaihtoehto on, että hankitaan alue ja suojellaan se tai osallistutaan esimerkiksi valtion suojeluohjelmaan. Alue pitäisi löytyä mieluiten Sodankylästä, mutta emme ole varmoja, löytyykö täältä tällaista aluetta.

Kaivos auki aikaisintaan 2028

Kaivosyhtiö uskoo suotuisimmillaan pääsevänsä rakentamaan vuonna 2025 ja kaivoksen aloittavan jo vuonna 2028. Sakatti olisi monimetallikaivos, jonka päätuotteet ovat nikkeli- ja kuparirikaste sekä platinaryhmän metallit. Maan alta löytyy myös kobolttia, kultaa ja hopeaa.

– Sakatti on erittäin rikas, maailmanluokan esiintymä. Se voidaan tehdä maanalaisena kaivoksena ja vaikka louhintamäärät ovat pieniä, niistä saadaan hyvää metallipitoisuutta. Kaivoksen jalanjälki olisi pieni, Lamberg kehuu.

Kaivoksen rakentaminen on vähintään satojen miljoonien eurojen investointi, Lamberg puhuu jopa miljardiluokan investoinnista, kun mukaan lasketaan kaivoksen käytön aikaiset investoinnit.

Yhtiö on laskenut, että tällä tiedolla Sakatissa riittäisi malmia louhittavaksi noin 20 vuotta. Yhtiö arvioi, että kaivos toisi Sodankylään suoraan 350 työpaikkaa ja saman verran välillisiä työpaikkoja eli yhteensä noin 700.

Lue myös: Kaivosyhtiöt ovat tehneet varauksia jopa luonnonsuojelualueille – katso kartasta kotipaikkakuntasi varaustilanne

Lue seuraavaksi