Hyppää sisältöön

Uutistoimistot: Tigrayn joukkojen johtaja sanoo taisteluiden jatkuvan Mekelen lähellä – väittää rintaman ottaneen eritrealaistaistelijoita vangikseen

Pääministeri Abiy on sanonut, etteivät hallinnon joukot ole tuhonneet Mekeleä. Osapuolten väitteitä ei pystytä vahvistamaan.

Amharan osavaltion joukkoihin kuuluva sotilas kuvattuna Tigrayssa 21. marraskuuta. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Tigrayn vapautusrintama on kertonut uutistoimisto Reutersille taistelujen jatkuvan Tigrayn maakunnan pääkaupungin Mekelen lähistöllä.

Lisäksi rintama on alueelta tulleen tiedon mukaan ottanut vangikseen joitakin eritrealaisia sotilaita, jotka olisivat taistelleet Etiopian hallinnon joukkojen rinnalla.

Tigrayn TPLF-joukkoja johtava Debretsion Gebremichael on kertonut käänteistä Reutersille tekstiviestitse. Tietojen puolueeton vahvistaminen on mahdotonta, sillä tietoliikenneyhteydet alueelle ovat olleet poikki siitä lähtien, kun taistelut alkoivat marraskuun alkupuolella.

Myös uutistoimisto AP on saanut puhelinyhteyden vapautusrintaman johtajaan, joka on käskenyt Etiopian pääministeriä "lopettamaan hulluuden" ja vetämään joukot pois Tigraysta vakuuttaen samalla, että taistelut jatkuvat "joka rintamalla".

Etiopian pääministerin tiedottaja Billene Seyoum kommentoi uutistoimistotietoja sanomalla, ettei "rikollisen ryhmän harhakuvitelmiin" vastaaminen ole hallinnon asialistalla. Pääministeri Abiy Ahmedin hallinto pitää Tigrayn vapautusrintamaa "rikollisjunttana".

Myöskään Eritrean hallinto ei ole kommentoinut tietoja, mutta se on miltei kuukauden kestäneen konfliktin alkutaipaleella kiistänyt osallisuutensa taisteluihin.

Taustalla alueen monimutkainen historia ja etniset jännitteet

Konflikti alkoi 4. marraskuuta, kun hallinnon joukot ilmoittivat lähettävänsä joukkonsa Tigrayn maakuntaan. Hallinnon mukaan Tigrayn vapautusrintama oli tehnyt hyökkäyksiä hallinnon sotilaskohteisiin.

Etiopian hallinnon joukot aloittivat sotilasoperaation maakunnan pääkaupungin Mekelen valloittamiseksi lauantaina, ja iltaan mennessä hallitus ilmoitti kaupungin olevan joukkojen hallinnassa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Konfliktin taustalla ovat alueen monimutkainen historia ja etniset jännitteet.

Etiopian ja Eritrean historia on sotaisa. Tigrayn vapautusrintama TPLF oli Etiopian valtapuolueena miltei 30 vuotta – myös silloin, kun Eritrea ja Etiopia sotivat vuosina 1998–2000.

Vuonna 2018 valtaan nousseen Abiy Ahmedin aikana TPLF on kokenut, että sen vaikutusvalta Etiopiassa on pienentynyt. Vapautusrintaman mukaan pääministeri Abiy Ahmedin välit Eritreaan ovat nykyisin liian lämpimät.

Lue lisää konfliktin taustoista toimittaja Liselott Lindströmin jutusta:Analyysi: Näin rauhannobelistista tuli pääministeri, joka näkee sodan ainoana keinona säilyttää rauha

Abiy: Emme tuhoa Mekeleä

Sisällissodalla on mittavat humanitaariset seuraukset. Tiedossa ei esimerkiksi ole, miten hallinnon joukkojen hyökkäys Mekeleen vaikutti kaupunkiin jääneisiin siviileihin.

Maanantaina pääministeri Abiy Ahmed kertoi maan parlamentille, etteivät hallinnon joukot ole tappaneet yhtäkään siviiliä koko taisteluiden aikana. Abiy sanoi myös, etteivät joukot tuhoa Mekelen kaupunkia vaikka ovat sen valloittaneet.

Abiyn lausuntojen todenperäisyydestä ei ole varmuutta tietoliikennekatkojen vuoksi. Sota Tigrayssa on joka tapauksessa tappanut satoja, mahdollisesti jopa tuhansia, kirjoittaa Reuters.

Lisäksi ainakin yli 43 000 etiopialaista on jo paennut Tigraysta naapurimaa Sudaniin.

Sudaniin on tullut jo kymmeniä tuhansia pakolaisia Tigrayn osavaltiosta. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi kertoi viikonloppuna olevansa huolissaan myös Tigrayn pakolaisleireissä olevista eritrealaispakolaisista.

Heitä asuu leireissä miltei 100 000. Alueen pakolaiset ovat voimakkaasti riippuvaisia kansainvälisestä avusta, joka ei ole Tigrayn monta viikkoa kestäneen saarron aikana päässyt perille.

Aiempia juttujamme aiheesta:

.
.