1. yle.fi
 2. Uutiset

Tässä ovat Vantaan kaupungin uudet tarkat koronarajoitukset – Kaupunginjohtaja Viljanen: tänä syksynä pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut 45 prosenttia

Uudet koronarajoitukset astuvat valtaosin voimaan tänään.

koronavirus
Ritva Viljanen
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva ViljanenAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
 • Vantaalla kerrottiin tänään tarkemmin, miten viime perjantaina julkaistut uudet koronarajoitukset vaikuttavat kaupungissa.
 • Nuorisotalot suljetaan ja nuorisotyöntekijät siirtyvät jalkautuvaan nuorisotyöhön. Kaupungintalo suljetaan yleisöltä.
 • Kuntouttavan työtoiminnan palvelut pidetään auki.
 • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille. Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa, ja että toimittaisiin mahdollisimman erillään muista ryhmistä.
 • Kaupunki myöntää harkinnanvaraisesti vuokrahyvitystä esimerkiksi niille yrityksille, joiden toiminnan edellytykset ovat heikentyneet merkittävästi Vantaan kaupungin toimista.
 • Monikielistä viestintää lisätään.
 • Viime perjantaina kerrottiin jo pääkaupunkiseudun kaupunkien julkisten tilojen sulkemisesta, toisen asteen siirtymisestä etäopetukseen, yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä ja harrastustoiminnan keskeyttämisestä sisätiloissa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen piti tänään maanantaina koronainfon (siirryt toiseen palveluun), missä esitellään uusiin koronarajoituksiin liittyvät toimet kaupungissa. Rajoitukset julkaistiin viime perjantaina, ja valtaosa niistä astuu voimaan tänään. Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa.

Yle seurasi kaupunginjohtajan infoa tässä artikkelissa.

Klo 11.20 Median kysymyksiä jäljittämisestä ja Variston testauspisteestä

Kaupunginjohtajan infon jälkeen vuorossa olivat median kysymykset. Niissä kysyttiin muun muassa jäljityksen tilanteesta.

– Jäljitystilanne on suurin piirtein sama Vantaalla mitä Helsingissä ja Espoossa. Olemme siirtäneet useita kymmeniä ammattilaisia jäljittämistä tekemään, ja yritämme saada myös vuokratyövoimaa, sanoo sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Vantaalla jäljityksen viive on noin 3 vuorokautta, ja vain noin puolessa koronatartuntatapauksista taudin lähde voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Keväällä kaupungissa kiersi koronapaku. Kaupunginjohtaja Viljanen kertoo, että se otetaan uudestaan käyttöön kenties jo tällä viikolla. Koronapakuun otetaan mukaan myös jalkautuvia ryhmiä, jotta aluekeskuksia saadaan tehokkaasti kierrettyä.

Variston testauspiste Länsi-Vantaalla sulkeutui tänään. Aronkytö kuitenkin kertoo, että HUSLABin kanssa selvitetään pikaisesti uuden testauspisteen avaaminen alueella.

– Kannattaa myös muistaa, että kaikki testipisteet ovat käytettävissä niin Vantaalla kuin muuallakin pääkaupunkiseudulla.

Joulun lähestyessä päiväkodeissa usein yhdistellään ryhmiä. Tänä vuonna poikkeuksellisesti tätä pyritään välttämään.

– Voi olla, että joitain ryhmiä joudutaan siirtämään toisiin taloihin. Mutta pääsääntöisesti vältämme ryhmien yhdistämistä, sanoo kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske.

Sairaalapaikkoja Vantaalla on valmius ottaa nopeasti lisää käyttöön, mutta tällä hetkellä sairaalassa on niin vähän potilaita, ettei varasairaala tarvita.

Klo 10.30 Kaupungin koronatiedotus

Kaupungin verkkosivuilla on koostetusti tietoa kaupungin koronatilanteesta, palveluista, rajoituksista ja suosituksista. (siirryt toiseen palveluun)

Vantaalla puhutaan 147 kieltä, ja kaupunki on tiivistänyt yhteistyötä maahanmuuttajajärjestöjen ja uskonnollisten ryhmien kanssa. Monikielistä viestintää asukkaille lisätään muiden muassa katumainonnassa, infovideoilla ja somemainonnalla.

Klo 10.25 Matkustusrajoitukset kurittavat taloutta ja lisäävät työttömyyttä

Vantaan työttömyysaste on pääkaupunkiseudun korkein. Lentokenttä- ja matkustusrajoitukset ovat Suomessa perustellusti tiukemmat kuin muualla Euroopassa.

Tällä hetkelleä lentoliikenne on ajettu noin 96 prosenttisesti alas. Lomautukset ja työttömyys kohdentuvatkin Vantaalla aivan erityisesti lentokenttäalueella työskenteleviin. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pelkää, että moni koronan takia lentoaseman seudulla työttömäksi joutunut jää pitkäaikaistyöttömäksi.

Vantaan johdossa yllätyttiin siitä, että jo tänä syksynä pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut 45 prosenttia. Tämä näkyy myös työmarkkinamaksujen ylittymisenä Vantaalla.

Tavoitteena on löytää lentokenttätestaamiseen realistinen malli, joka ei estä lentoliikenteen palautumista ainakin 30 prosentin tasolle. Pelkona on, että muuten Helsinki-Vantaan lentoasema menettää kansainvälisen kilpailuasemansa.

Kaupunki myöntää harkinnanvaraisesti vuokrahyvitystä esimerkiksi niille yrityksille, joiden toiminnan edellytykset ovat heikentyneet merkittävästi Vantaan kaupungin toimista.

Hallinto- ja toimistotehtävissä siirrytään pääasiassa etätyöhön.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille läsnätyössä oleville.

Klo 10.15 Koronarajoitukset tiukentuvat

 • Kaikki yli 10 henkilön yleisötilaisuudet sisä- ja ulkotiloissa kielletään toistaiseksi kokonaan. Tämä koskee esimerkiksi joulutoritapahtumia.
 • Lähikontaktit suositellaan rajattavaksi vain perhepiiriin tai perheeseen rinnastettavien läheisten välille.
 • Muita yksittäisiä kokoontumisia tai perhejuhlia ei suositeta järjestettäväksi.
 • Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään toistaiseksi.
 • Nuorisotalot sulkevat ja nuorisotyöntekijät siirtyvät jalkautuvaan nuorisotyöhön.
 • Julkiset tilat suljetaan välttämättömyyspalveluiden tarvitsemia tiloja lukuun ottamatta. Kirjastoissa voi asioida noutamassa varattuja kirjoja tai palauttamassa lainoja. Myös asiakaskoneilla voi nopeasti asioida.
 • Kaupungintalo suljetaan yleisöltä.
 • Kuntouttavan työtoiminnan palvelut pidetään auki.
 • Toisen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen viimeistään keskiviikkona 3. joulukuuta, ja sitä jatketaan vuoden loppuun saakka. Vanhojen tanssien harjoittelun lähiopettelu aloitetaan tammikuussa.
 • Varhaiskasvatuksessa toimitaan mahdollisimman erillään muista ryhmistä. Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa.
 • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille.

Klo 10.07 Vantaan koronatilanne on vakava

 • Viime viikon lopussa Vantaalla oli todennettuja koronatartuntoja koko epidemian aikana 2525.
 • Koronaan menehtyneitä Vantaalla oli 50.
 • 14 vuorokauden ilmaantuvuus 247,8/100 000 asukasta.
 • Tartuntoja keskimäärin viimeisen viikon aikana 51 päivässä.
 • Kouluissa ja päiväkodeissa oli viime viikolla noin 800 altistunutta.
 • Lähes puolet jäljitetyistä tartunnoista esiintyy perhepiirissä.
 • Vain noin puolessa koronatartuntatapauksista taudin lähde voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Lue lisää:

Uusia koronarajoituksia tulee voimaan alkuviikosta – katso suurimpien kaupunkien tämän hetken tilanne

Lue seuraavaksi