Perussuomalaiset painottavat maanantaina julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan "suomalaista työtä, teollisuutta ja yrittämistä".
Puolue suomii hallitusta jatkuvasta velanotosta. Se myöntää, että suurta velanottoa voidaan perustella osittain koronakriisillä, mutta pitää ongelmallisena pitkään jatkuvaa velanottoa.
Ratkaisuksi perussuomalaiset tarjoaa muun muassa EU:n elvytyspaketin hylkäämistä. Puolue katsoo, että elvytyspaketilla suomalaiset joutuvat maksumiehiksi muiden maiden huonosti hoidetun talouden takia.
– Tämä on Suomen kannalta haitallinen pikavippi. Tämä on selvää liittovaltiokehitystä. Jokaisen maan tulee vastata omista veloistaan, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tiedotustilaisuudessa.
EU-maat pääsivät heinäkuussa sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jossa Suomi on nettomaksaja. Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.
Perussuomalaiset leikkaisi myös esimerkiksi maahanmuutosta, kehitysavusta, puolueiden tuista ja Ylen budjetista.
Kehitysavusta se ottaisi pois lähes puolet hallituksen esittämästä eli 500 miljoonaa euroa.
Tavion mukaan varjobudjetti sisältää yli 100 miljoonaa euroa teollisuuden maksujen kevennyksiä.
Veronkevennyksille vihreää valoa
Perussuomalaiset liputtaa veronkevennysten puolesta. Se alentaisi työn verotusta 150 miljoonalla eurolla.
Teollisuuden verorasitteen puolue katsoo laskevan merkittävästi esimerkiksi päästökauppakompensaatiota korottamalla.
Yksin- ja pienyrittäjille perussuomalaiset esittää Viron yritysveromallin kaltaista kannustinta, jossa yhteisveroa ei tarvitsisi maksaa pienissä yrityksissä ennen kuin voittoja nostetaan ulos.
Puolue vaatii kohtuutta ilmastopolitiikkaan ja olisi valmis perumaan polttoaineiden ja lämmityspolttoaineiden veronkorotukset.
Turpeen energiakäyttöä puolue ei lopettaisi.
Puolue suomii oppivelvollisuuden laajentamista
Perussuomalaiset panostaisi muun muassa mielenterveyspalveluihin, omaishoidon tukeen ja poliisien ja rajavartiolaitoksen resursseihin.
Perussuomalaiset katsoo, että hallituksen tavoite laajentaa oppivelvollisuus toiselle asteelle ei ole ratkaisu. Sen sijaan puolue esittää lisää rahaa perusopetuksen erityisopettajien ja pienryhmäopetuksen lisäämiseen.
Vaihtoehtobudjetti sisältää hallituksen budjettia vähemmän menoja. Budjetissa on menoja noin 730 miljoonaa euroa vähemmän ja tuloja noin 660 miljoona euroa vähemmän kuin hallituksen budjetissa.
Esimerkkejä menoista:
- Vastaanottokulut: -156 miljoonaa euroa
- Kotouttamiskulut: -180 milj. euroa
- Kehitysapu: -500 milj. euroa
- Ilmasto- ja ympäristöministerin ala: -120 milj. euroa
- Teollisuuden päästökauppakompensaation korotus: - 60,5 milj. euroa
Esimerkkejä tuloista:
- Polttoaineveron korotuksen peruminen: -254 miljoonaa euroa
- Tuloveron kevennys: -150 milj. euroa
- Lämmityspolttoaineiden veronkorotuksen peruminen: -100 milj. euroa
- Pienien eläkkeiden verotuksen keventäminen: -44 milj. euroa
- Kotitalousvähennyksen leikkauksen peruutus: -92 milj. euroa
Velanottoa puolueen varjobudjetissa on noin 70 miljoonaa euroa hallituksen budjettia vähemmän.
Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteteista käydään eduskunnassa keskustelu keskiviikkona. Tähän mennessä varjobudjettinsa on julkaissut perussuomalaisten lisäksi kristillisdemokraatit.
* Uutista korjattu 30.11.2020 kello 13.04: Perussuomalaiset korjasi lukujaan: Budjetissa on menoja noin 730 miljoonaa euroa vähemmän kuin hallituksen budjetissa. Velkaa se ottaisi noin 70 miljoonaa euroa hallitusta vähemmän.
* Voit keskustella aiheesta tiistaihin 1.12.2020 kello 23 saakka.
Lisää aiheesta: