Sisäministeri Ohisaloa somessa uhanneelle vankeutta laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta

Mies piirsi sosiaalisessa mediassa Ohisalon kasvojen päälle tähtäinristikon ja uhkasi ministeriä "metsästämisellä". 

Sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa 17. marraskuuta etäyhteydellä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläismiehen sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta ja poliisimiehen kunnianloukkauksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kolmikymppinen mies julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa ministerin kasvojen päälle oli piirretty tähtäinristikko. Mies uhkasi ministeriä "metsästämisellä".

Mies myös uhkasi ajaa pommirekan Pasilan poliisitalon edustalle ja räjäyttää puoli taloa auki, jotta viesti menee perille.

Mies uhkasi myös kovempien keinojen käyttöön ottamisella ja kertoi olevansa pommintekokoulussa ja valmistuttuaan osaavansa toteuttaa mitä tahansa. Hän kirjoitti laittavansa "sinne sisäministeriöön myös pakettia tulemaan".

Oikeus: uhkaukset vakavia

Oikeus huomauttaa, että uhkaukset on julkaistu lyhyen ajan kuluessa, ja ne liittyvät asialliselta sisällöltään toisiinsa. Uhkauksia on tarkasteltava kokonaisuutena.

Ohisalo koki viestit koskemattomuuttaan ja turvallisuuttaan uhkaavaksi.

Käräjäoikeuden mukaan uhkausta on myös objektiivisesti arvioiden pidettävä vakavana. Uhkaus on lisäksi tullut Ohisalon tietoon, joten menettely täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkistön.

– Uhkaukset ja erityisesti valokuva siihen liitettyine teksteineen ovat sisällöltään sellaisia, että ne eivät tue käsitystä siitä, että kysymys olisi jostakin muusta kuin Ohisalon koskemattomuuteen ja turvallisuuteen kohdistuvan oikeuden loukkaamista, toteaa käräjäoikeus tuomiossaan.

Oikeus: vihapuheella ei sananvapauden suojaa

Mies kertoi halunneensa arvostella Ohisalon toimintaa ja kiinnittää huomiota siihen, että Ohisalo ei ollut ryhtynyt selvittämään asioita, joissa tuomitun mukaan oli kysymys poliisin häneen kohdistamista rikoksista.

Käräjäoikeus toteaa, että tästä näkökulmasta tarkasteltuna kirjoitus ja kuvan julkaiseminen ovat sinänsä kuuluneet sananvapauden laajasti suojaaman ilmaisuoikeuden piiriin.

– Valtioneuvoston jäsenenä Ohisalon on myös tullut kestää ankaraakin kritiikkiä, mikä kuuluu demokraattiseen oikeusvaltioon, toteaa oikeus.

Oikeus kuitenkin huomattaa, että vihapuheet tai muutkaan ihmisoikeussopimuksen arvoja vastaan suunnatut lausumat eivät nauti sananvapauden suojaa.

Oikeuden mielestä miehen teot ovat niin vakavia, että sakko ei ole riittävä rangaistus.

– Uhkauksen vuoksi Ohisalo on perustellusti voinut pelätä oman turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Teko on lisäksi kohdistunut valtioneuvoston jäseneen, joka on hyvin merkittävässä poliittisessa tehtävässä, ja teon vaikuttimet ovat liittyneet tähän julkiseen tehtävään.

Oikeus katsoo miehen myös loukanneen Helsingin poliisilaitoksella työskentelevän poliisimiehen kunniaa sosiaalisessa mediassa julkaisemillaan kirjoituksilla. Oikeus määrää miehen maksamaan 1 500 euroa korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Lisäksi mies käytti sometilillään profiilikuvana poliisin tunnusta vaikka hänellä ei ollut siihen oikeutta. Tunnusta saa käyttää vain poliisi.

Ohisalon puolustus: rangaistus riittävä

Sisäministeri Ohisaloa avustanut asianajaja Markku Fredman on tyytyväinen tuomioon.

– Hyvä, että käräjäoikeus ymmärsi teon vakavuuden ja tuomitsi vankeutta. Rangaistus on meidän mielestämme riittävä, kommentoi Fredman oikeuden tuomiota.

Tuomittua puolustanut asianajaja Katariina Kuronen ei vielä halua ennakoida, antaako tuomio aihetta jatkotoimiiin.

– Harkitsemme onko syytä valittaa hovioikeuteen.

Syytettä ajoi käräjäoikeudessa valtionsyyttäjä Mika Appelsin. Hän vaati miehelle puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Mies julkaisi Ohisaloa uhkaavia viestejä lokakuun alkupuolella. Oikeudenkäynti asiassa järjestettiin marraskuun puolivälissä.

Mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän oli tutkinnan aikana vangittuna.

Lue myös aiemmat jutut: