1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Seurakunnat valmistautuvat poikkeukselliseen jouluun – aattohartauksiin hiljennytään paikoin ulkona, jouluaamuna pääsee kirkkosaliin

Kauneimpia joululauluja veisataan ulkona, mikäli koronarajoitukset antavat jatkossa myöten.

joulu
Joensuun kirkko talvella iltavalaistuksessa.
Joensuun ja Noljakan kirkkojen aattohartaudet on siirretty pidettäväksi ulkona, mikäli koronarajoitukset sallivat. Arkistokuva.Jouki Väinämö / Yle

Koronatilanne on saanut seurakunnat ympäri Pohjois-Karjalaa miettimään, miten joulun tapahtumat saadaan järjestettyä turvallisesti. Esimerkiksi Joensuun seurakunnassa valmistaudutaan pitämään jouluaaton hartaudet pihalla.

Joensuun ja Noljakan kirkkojen aaton tilaisuudet sekä hautausmaan kappeleiden aattohartaudet on siirretty ulos. Ainoastaan englanninkielinen palvelus järjestetään aattona sisällä.

Jouluaamuna sen sijaan kirkkosalin ovet aukeavat kansalle, sillä aamun tilaisuuksissa on perinteisesti ollut aattoa maltillisemmin väkeä. Joensuun kirkkoon voidaan turvavälein ottaa 200 ja Noljakan kirkkoon 110 henkeä, mikäli koronarajoitukset sen jouluaamuna sallivat.

Myös esimerkiksi Ilomantsissa aattohartaus on tarkoitus viedä ulos torille. Jouluaamun jumalanpalvelus toteutetaan vain pääkirkossa, ja se on sisällä.

Kaikki Ilomantsin seurakunnan joulukuun jumalanpalvelukset ovat sanajumalanpalveluksia. Messuja, joissa vietettäisiin ehtoollista, ei siis turvallisuussyistä pidetä.

– Pakko on varautua siihenkin, että kirkot ovat pahimmassa tapauksessa jouluna kiinni. Meillä on onneksi kuitenkin hyvät valmiudet striimata tilaisuudet, sillä aloitimme livelähetykset jo ennen koronaa. Meillä on tekniikka hallussa, kirkkoherra Seppo Kuosmanen Ilomantsista sanoo.

Joensuussa seurakuntayhtymä on myös tehnyt joulujumalanpalveluksen, joka ilmestyy aattona seurakunnan Youtube-kanavalle.

– Nyt, kun Joensuun kirkot ovat kiinni, ensimmäisen adventin jumalanpalvelus striimattiin. Verkkolähetyksiin valmistaudutaan myös aattona, jos tiukat kokoontumisrajoitukset ovat vielä voimassa, Joensuun seurakunnan kirkkoherra Petri Rask sanoo.

Nurmeksessa ollaan sisällä, kirkkosalissa rutkasti tilaa

Nurmeksessa koronatilanne on vielä sen verran rauhallinen, että joulun jumalanpalvelukset valmistaudutaan pitämään sisällä kirkoissa turvavälein. Nurmeksen kirkossa on 2 300 istumapaikkaa, joten kirkkoon mahtuu hyvin väkeä turvallisuus huomioiden.

– Sekä Nurmeksen että Valtimon kirkoista tulee myös livelähetys. Jos kokoontumisrajoitukset kiristyvät, mietimme sitten, voiko ja saako ulkona järjestää jotain, vai menemmekö ainoastaan livelähetyksen voimin, kirkkoherra Markus Kontiainen sanoo.

Joululauluja torilla, jos koronatilanne jatkossa sallii

Joensuussa Kauneimpia joululauluja piti laulaa torilla, mutta koronatilanteen huonontumisen ja tiukkojen kokoontumisrajoitusten myötä tilaisuudet on jouduttu toistaiseksi perumaan.

Joulun odotus on siis alkanut hyvin poikkeuksellisissa merkeissä. Perinteiden katkeaminen harmittaa Joensuun seurakunnan kirkkoherraa.

– On murhe, että suositut joululaulut on jouduttu perumaan. Kirkossa on ollut usein yli 800 ihmistä kerralla laulamassa, joten tämä on ollut monelle tärkeä jouluun johdatteleva perinne, Rask sanoo.

Myös Ilomantsissa on päätetty, että Kauneimmat joululaulut veisataan torilla. Mikäli kokoontumisrajoitukset tiukentuvat, laulut voidaan järjestää verkossa livelähetyksenä.

– Mutta yritetään ensin ulkona, sillä kaikki eivät pysty tai halua netin kautta seurata. Yritetään ylläpitää edes hieman yhteisöllisyyttä, Kuosmanen tuumaa.

Nurmeksessa järjestetään tavallista useampia joululaulu-tilaisuuksia, jotta väki jakaantuisi, eikä yhteen tilaisuuteen tulisi ruuhkaa. Tilaisuudet ovat sisällä.

Lue seuraavaksi