1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittaja Johanna Vehkoo hakee korkeimmasta oikeudesta valituslupaa kunnianloukkaustuomioonsa

Hovioikeus tuomitsi Vehkoon sakkoihin oululaisen valtuutetun Junes Lokan nimittämisestä natsiksi ja natsipelleksi.

kunnianloukkaus
Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo, Telakkarannan Konepajahalli, Hki, 18.10.2016.
Tuomion syynä on toimittaja Johanna Vehkoon Facebook-kirjoitus. Vehkoo toivoo, että korkein oikeus ottaa valituksen käsiteltäväkseen.Jari Kovalainen / Yle

Toimittaja Johanna Vehkoo hakee korkeimmasta oikeudesta (KKO) valituslupaa sakkotuomioonsa oululaisvaltuutettu Junes Lokan (asyl) kunnian loukkaamisesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Vehkoo katsoo valituslupahakemuksessaan, että Rovaniemen hovioikeus on soveltanut kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä ilmeisen virheellisesti tavalla, joka on ristiriidassa perustuslain ja korkeimman oikeuden sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön kanssa.

Vehkoon mukaan valitusluvan myöntämiseen on myös painava yhteiskunnallinen syy, joka liittyy poliittisen sananvapauden rajoihin.

Valituslupahakemuksessa huomautetaan, että hovioikeus on ratkaisullaan tehnyt tyhjäksi Vehkoon oikeuden käyttää poliittista sananvapauttaan ja antanut suuremman painoarvon poliitikon oikeudelle olla joutumatta kriittisen arvostelun kohteeksi.

Hakemuksen mukaan Rovaniemen hovioikeuden ja Oulun käräjäoikeudet ratkaisut osoittavat, että ennakkoratkaisulle ja ohjaavalle oikeuskäytännölle on painava tarve.

Vehkoo: "Moraalinen velvollisuus katsoa asia loppuun"

Vehkoo kertoo Ylelle kokevansa, että hänellä on moraalinen velvollisuus katsoa asia oikeudessa loppuun asti.

– Jos en sitä tee, hovioikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi ja se tarkoittaa silloin sitä, että tällaisista äärioikeistoaktivisteista ja äärioikeistopoliitikoista, heidän toiminnastaan ja ideologiastaan ei voi vapaasti puhua ilman pelkoa rikossyytteestä.

– Tällainen tilanne on sananvapauden kannalta kestämätön. Jos Suomi halutaan nähdään sananvapauden mallimaana, niin tällainen oikeuskäytäntö tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta.

Vehkoo toivoo, että KKO ottaa valituksen käsiteltäväkseen.

Rovaniemen hovioikeus piti syyskuussa ennallaan Vehkoon tuomion. Oulun käräjäoikeudessa hänet oli tuomittu 15 päiväsakkoon.

Lisäksi Vehkoo on velvoitettu maksamaan Lokalle 200 euron korvaukset ja oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeuden mukaan Facebook-kirjoitus, jossa Vehkoo kutsui Lokkaa rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi, halvensi Lokkaa.

Oikeus katsoi, ettei Lokan mahdollinen kielenkäyttö muita ihmisiä kohtaan oikeuta loukkaamaan tämän kunniaa.

Vehkoo julkaisi Facebook-kirjoituksensa vuonna 2016.

Lue myös aiemmat jutut:

Hovioikeus piti toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion ennallaan – rikosoikeuden professori toivoo asiaan kantaa korkeimmalta oikeudelta

Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytettä puidaan seuraavaksi hovioikeudessa

Natsiksi kutsuminen on loukkaus myös poliitikkoa kohtaan – asiantuntijat arvioivat, mistä toimittajan kunnianloukkaustuomio kertoo

Toimittaja tuomittiin kunnianloukkauksesta, kun hän kutsui oululaista kaupunginvaltuutettua natsiksi ja rasistiksi

Toimittajan ja kaupunginvaltuutetun oikeudenkäynti on merkittävä tapaus vihapuheen rajanvedossa – "Saako varasta nimittää varkaaksi?"

Lue seuraavaksi