Hyppää sisältöön

Naantali penää valtiolta pikaista tukipakettia Nesteen jalostamon sulkemisen takia – kaupunginhallituksen vara-pj: "Ketuttaa erittäin raskaasti"

Kaupunginjohtaja Jouni Mutasen mukaan Naantali varautuu omalta osaltaan tukemaan työnsä menettäviä kaikin tavoin.

Neste Oyj sinetöi Naantalin öljynjalostamon kohtalon maanantaisella lopetusilmoituksella. Kuva: Marie Söderman / Yle

Nesteen päätös sulkea Naantalin jalostamo ensi maaliskuun loppuun mennessä on kova päätös koko Varsinais-Suomen kannalta, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen. Hän odottaa valtion kokoavan pikaisesti Naantali-tukipaketin.

Naantalista katoaa 230 työpaikkaa. Yhtiön toiminta Naantalissa keskittyy jatkossa terminaali- ja satamatoimintaan, joihin jää noin 45 työtehtävää. Myös Porvoossa vähenee 140 työtehtävää tehostamisen ja ulkoitusten myötä.

– Erityisen valitettava päätös on työntekijöiden ja heidän perheidensä kannalta. On välttämätöntä, että Neste toteuttaa täysimääräisesti suunnittelemansa muutosturvatoimenpiteet ja työllisyysviranomaiset tukevat tehokkaasti työntekijöiden työllistymistä ja uudelleen kouluttautumista, toteaa Jouni Mutanen Naantalin kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen uskoo Naantalin ja lähiseudun pärjäävän myös tulevaisuudessa. Kuva: Yle

Mutasen mukaan Naantalin kaupunki varautuu omalta osaltaan tukemaan työntekijöitä ja heidän perheitään sosiaali- ja terveyspalveluiden ja sivistyspalveluiden avulla.

– Vaikka nyt menetetään suuri määrä työpaikkoja, olen luottavainen siihen, että Naantali ja seutu pärjäävät myös tulevaisuudessa ja että seudulle on mahdollista luoda merkittävä määrä uusia työpaikkoja, Mutanen sanoo viitaten elinkeinoministerin asettamaan selvitysmieheen.

Neste lupaa tarjota eläkesopimuksia ja kohdennettuja tukipaketteja heille, joiden työsuhde päättyy. Yhtiö kertoi syyskuussa suunnittelevansa Naantalin öljynjalostamon sulkemista, ja ilmoitti lopullisesta päätöksestä maanantaina.

Kansanedustaja Junnila ihmettelee kireää aikataulua

Naantalin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) on itsekin ollut jalostamolla töissä.

– Kyllähän tämä kansankielellä ketuttaa erittäin raskaasti. Jalostamo on Naantalille ja koko alueelle hyvin tärkeä, ja tietysti myös Suomelle huoltovarmuuden näkökulmasta, sanoo Junnila.

Hän odotti vähemmän kireää aikataulua. Asiaa oli hänen mukaansa painotettu neuvotteluissa Nesteen kanssa.

– Tämä tuntuu erittäin tiukalta ja ennen muuta raskaalta työntekijöille.

Pääluottamusmies Kimmo Aho piti jo aiemmin Ylen haastattelussa jalostamon sulkemista maaliskuun loppuun mennessä epärealistisena.

– Ei siinä ihan realiteetit ole kohdillaan. Kaikki ne putket ja säiliöt sekä hiilivedyn vapaaksi saaminen. En tiedä mistä tällaisen kuvitelman ovat tehneet. Katsotaan, aika näyttää, totesi Kimmo Aho.

Öljynjalostamo on ollut Naantalin kaupungille tärkeä työllistäjä ja merkittävä verotulojen lähde.

Vilhelm Junnila muistuttaa, että yhteisöverokertymässä muutokset näkyvät muutaman vuoden viiveellä.

– Sen vuoksi on todennäköistä, että vuodesta 2023 alkaen vaikutukset Naantalin kaupungintalouteen ovat mittavat.

Selvitys teollisuusalueen tulevasta käytöstä pääsee vasta vauhtiin

Naantalin seudun teollisen tulevaisuuden selvityshenkilö Panu Routilan mukaan vasta nyt voidaan lähteä jatkoselvityksissä toden teolla liikkeelle.

– Tähän asti olemme keränneet lähinnä tietoja, mutta nyt pääsemme selvitystyössä konkreettisemmin liikkeelle, sanoo Routila.

Hän tyytyy tässä vaiheessa kertomaan, että kiinnostusta Nesteeltä vapautuville alueille on ollut runsaasti. Yhteydenottoja on tullut pääasiassa Suomesta, mutta myös maan rajojen ulkopuolelta.

Routila kertoo, että Euroopasta on löytynyt esimerkkejä, miten EU-rahoituksella on pystytty tekemään siirtymää fossiilisista polttoaineista biotalouden ja bioenergian pariin.

Myös Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen muistuttaa EU-tuen välttämättömyydestä.

– Jotta uusien teollisten työpaikkojen luomisessa onnistutaan, on ehdottoman tärkeää, että myös EU:n keskeiset rahoitusvälineet, EU:n elpymispaketin ja Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston välineet ovat täysimääräisesti käytettävissä selvitysmies Routilan jatkossa esittämien toimenpiteiden toteuttamiseksi. Samoin on tärkeää, että Neste tekee lupauksensa mukaisesti yhteistyötä tukeakseen alueen tulevaa teollista toimintaa, painottaa kaupunginjohtaja.

Selvityshenkilö Panu Routila harmittelee muiden tavoin, että kaikki tapahtuu Naantalissa kovin nopeasti. Toisaalta hänellä on käsitys, että Neste on yhtiönä tehnyt hyvät paketit työntekijöiden tukemiseksi yksilöinä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) asetti Routilan selvityshenkilöksi syyskuussa.

Lintilä kertoo STT:lle olevansa luottavainen, että Naantalissa lakkautettavaan Nesteen jalostamoon löydetään uutta toimintaa. Alueen vahvuutena on Lintilän mukaan se, että logistiikka on valmiina.

– Väliraportit ovat antaneet uskoa siihen, että me tulemme löytämään siihen uusia toimijoita, totesi Lintilä STT:lle.

Kaupunginjohtaja Mutasen mukaan kaupunki odottaa, että valtio kokoaa myös pikaisesti Naantali-tukipaketin, jossa kansallisen rahoituksen avulla tuetaan alueen elinkeinotoiminnan kehittämistä ja koulutusorganisaatioiden mahdollisuuksia tarjota räätälöityä koulutusta työttömäksi jääville työntekijöille.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella tiistaihin 1.12. kello 23.00 asti.

Lue myös:

Ammattiliitot pettyivät Nesteen ratkaisuun sulkea Naantalin jalostamo – Liittopomot: Irtisanottavia on tuettava

Pääluottamusmies Naantalin jalostamon lakkautuksesta: "Pahinta pelättiin ja onnenpotkua toivottiin"

Nesteen Naantalin jalostamon ovet sulkeutuvat, toimintaa Porvoossa tehostetaan, työpaikkoja vähenee 370 – toimitusjohtaja: "Ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan"