1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalikoneet

Mitä haluat kysyä kuntavaalien ehdokkailta? Ehdota aiheita vaalikoneeseen

Yle haluaa tehdä entistä paikallisemman vaalikoneen ensi kevään kuntavaaleihin.

vaalikoneet
Ylen vaalikone vuodelta 2019.
Tuomo Björksten/Yle

Yle julkaisee maaliskuussa kuntavaalien vaalikoneen. Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18. huhtikuuta 2021. Vaalikoneen tekninen toteutus on jo päässyt hyvään vauhtiin, mutta kysymysten kokoaminen on vasta aluillaan.

Jotta vaalikoneesta tulisi mahdollisimman hyödyllinen kaikille äänestäjille Hangosta Utsjoelle, haluamme selvittää, mitkä kysymykset ja teemat ovat tärkeitä suomalaisille juuri tällä hetkellä. Siksi toivomme, että sinä kerrot, mikä vaaleissa kiinnostaa, ja millaisia väitteitä vaalikoneessa pitäisi esittää.

Vastaa kyselyyn jutun lopussa. Kaikkiin kysymyksiin vastaaminen ei ole pakollista, mutta jokainen vastaus auttaa meitä kehittämään vaalikonetta.

Väitteiden ja kysymysten ei tarvitse olla perinpohjin hiottuja, mutta kannattaa muistaa, että hyvä vaalikoneväite on yksiselitteinen, tiivis ja helppo ymmärtää.

Hyvässä väitteessä ei esimerkiksi kysytä kahta asiaa tähän tapaan: “Yksityisautoilu saastuttaa ja siksi parkkipaikkoja keskustassa pitää vähentää.” Lisäksi on hyvä välttää vaikeita sanoja kuten “maakuntahallinto” tai “kestävyysvaje”.

Kiitos avusta!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi