1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieteellinen tutkimus

Oululaistutkija Mehdi Bennis nousi maailman siteeratuimpien joukkoon – ja sillä on iso merkitys, kun verrataan yliopistojen paremmuutta

Suomalaisten korkeakoulujen tutkijoita on siteeratuimpien joukossa yleensä parikymmentä. Heistä suurin osa työskentelee Helsingissä.

tieteellinen tutkimus
Tutkija Mehdi Bennis
Mehdi Bennis on palkittu tutkija. Hän sai äskettäin IEEE Fellow -arvonimen. Sen myöntää kansianvälinen sähkö- ja tietotekniikan tieteellinen ja ammatillinen seura IEEE.Paulus Markkula / Yle

Oulun yliopiston tietotekniikan tutkija Mehdi Bennis nousi äskettäin maailman viitatuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalle, jossa seurataan Web of Science (siirryt toiseen palveluun)-viittaustietokantaa.

Sijoittuminen listalle tarkoittaa käytännössä sitä, että hän kuuluu alallaan prosentin suuruiseen huippututkijoiden joukkoon, joiden teksteihin on viimeisen kymmenen vuoden aikana viitattu maailmassa eniten.

Suomalaisten korkeakoulujen tutkijoita tällä listalla on yleensä ollut parikymmentä. Heistä suurin osa työskentelee Helsingin yliopistossa. Muista suomalaiskorkeakouluista listalle on noussut vain yksittäisiä tutkijoita.

– Pääsy listalle on tietysti tärkeä tunnustus omalle työlle, mutta se on merkittävä tunnustus myös koko tutkimusryhmälle. Ilman sitä en olisi voinut työtäni tehdä, sanoo Bennis.

Marokosta Ouluun ja huippututkimuksen keskiöön

Marokossa syntynyt Mehdi Bennis opiskeli Ranskassa ja Sveitsissä ennen Suomeen tuloaan vuonna 2004. Hän väitteli Oulun yliopistossa tietoliikennetekniikasta vuonna 2009. Sen jälkeen hän on oululaistunut ja jatkanut muun muassa tekoälyn, konenäön sekä viidennen ja kuudennen sukupolven tiedonsiirtojärjestelmien eli 5G- ja 6G-tekniikan tutkimusta.

Bennis laskeskelee, että häneltä on tähän mennessä ilmestynyt puolisen tuhatta artikkelia ja muuta alaan liittyvää tekstiä. Tieteellisesti vertaisarvioitujen artikkelien määräkin on reilut 250.

Tekstien lisäksi hän verkostoituu aktiivisesti muun muassa osallistumalla alan tieteellisiin konferensseihin Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa.

– Matkustan paljon ja tapaan alan ihmisiä. Pidän alustuksia ja puheita konferensseissa ja sillä tavalla ihmiset myös oppivat tietämään minut ja työni.

Ilman tutkimustuloksia puhujakutsuja ei kuitenkaan tulisi, sillä juuri alan viimeisimpiä tietoja tai vinkkejä haetaan tieteellisistä konferensseista.

Siteeraukset vaikuttavat myös yliopistojen maineeseen

Maailman yliopistoja vertaillaan toisiinsa useilla erilaisilla ranking-listoilla. Vertailuissa lasketaan esimerkiksi tutkimuksen ja opetuksen tasoa, saavutettuja palkintoja ja tieteellisten julkaisujen määrää.

Yliopiston tutkijoiden määrä Highly Cited Researchers -listalla vaikuttaa suoraan yliopiston saamiin pisteisiin esimerkiksi Academic Ranking of World Universities -listauksessa, joka tunnetaan alkuperäisen kehittäjänsä Shanghain yliopiston mukaan myös Shanghain listana.

– Olen hyvin iloinen siitä, että itsekin pystyn nyt vaikuttamaan jatkossa Oulun yliopiston sijoittumiseen Shanghain listalla, Mehdi Bennis sanoo.

Oulun yliopistosta alansa siteeratuimpien listalla on ollut vuosittain yhdestä kahteen tutkijaa.

– Jos yksi tai useampia tutkijoita nousee listalle, niin yksittäinen tutkija saattaa nostaa jopa sadalla pisteellä sijoitusta listalla, kertoo Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi.

Tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi
Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi ei ollut yllättynyt Mehdi Bennisin noususta Highly Cited Researches -listalle, koska tämän tutkimustyön merkitys on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa.Paulus Markkula / Yle

Oululaistutkijat ovat yleensä edustaneet tietotekniikkaa, tietojenkäsittelytieteitä tai lääketieteen aloja. Käytännössä listalle pääsemistä auttaa, jos tutkija työskentelee alalla, jossa kansainvälinen toiminta on laajaa ja tiedeyhteisöllä on yhteinen kieli, kuten esimerkiksi useimmilla tekniikan, luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijoilla.

Yksi Oulun strategisista painoaloista on ollut langaton tietotekniikka ja 5G- ja 6G-tulevaisuus. Taina Pihlajaniemi onkin tyytyväinen myös sen takia, että alan tutkijan nousu siteeratuimpien listalle kertoo painotusten onnistumisesta.

Puolestaan Helsingin yliopistossa ilmakehätutkimus on niittänyt laajasti kansainvälistä mainetta, ja alan tutkijat ovat hyvin edustettuina maailman eniten siteeratuimpien joukossa.

Keskusteluosio on auki 8.12. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi