1. yle.fi
  2. Uutiset

Jukureiden Jukka Holtari SM-liigan erikoisesta pelaajatilanteesta: "Saa nähdä milloin seuraavan kerran tarjotaan nuoria, huipputason pelaajia lähes ilmaiseksi"

Monet liigaseurat joutuvat tasapainoilemaan talouskurimuksen, yt-neuvotteluiden ja houkuttelevien pelaajahankintojen kanssa.

jääkiekko
Jukka Holtari
Jukka Holtari aloittaa Jukureiden urheilutoimenjohtajana helmikuun alussa. Arkistokuva.AOP

Lokakuun alussa käynnistynyttä jääkiekon SM-liigaa on koronarajoitusten keskellä päästy pelaamaan olosuhteisiin nähden hyvin.

Otteluita on jouduttu perumaan varsin kohtuullinen määrä. Lokakuun alussa käynnistyneessä sarjassa kaikki joukkueet ovat pelanneet vähintään 15 ottelua.

Joulukuussa pelejä joudutaan koronatapausten kasvun myötä siirtämään. Viimeksi maanantaina Kärpät päätti siirtää (siirryt toiseen palveluun)kaikki kuusi ennen joulua sarjaohjelmassa olevaa kotipeliä tuonnemmaksi.

Liigaseurojen talous on kuitenkin kovilla, sillä ottelukohtaiset yleisömäärät ovat jääneet lähes kaikilla seuroilla tuhansia alle aiempien kausien. Kaukalossa on sen sijaan nähty tähtiloistetta, jollaisesta on aiemmin voitu vain haaveilla.

– On nähty 2000-luvun laadukkainta lätkää liigassa pelaajamateriaalin puolesta. Ei edes NHL:n lock out -vuosina ole ollut näin paljon heidän sopimuspelaajia Suomessa, Mikkelin Jukureiden urheilujohtaja Jukka Holtari arvioi.

Pelaajatarjontaa liigan suuntaan riittää, sillä Pohjois-Amerikan sarjat ovat tauolla ja eurooppalaissarjoista harvat pystyvät pelaamaan koronarajoitusten takia yleisön edessä.

– Saa nähdä milloin seuraavan kerran tarjotaan nuoria, huipputason pelaajia lähes ilmaiseksi, Holtari tuumaa.

Seurojen intoa uusien pelaajien hankkimiseen vähentää talouskurimus, johon yleisön kaikkoaminen katsomoista on johtamassa. Monissa liigajoukkueissa on jouduttu käymään yt-neuvotteluita, leikkaamaan pelaajien palkkoja sekä lomauttamaan valmennusta ja seurajohtoa.

– Tässä tilanteessa on aika hankala mennä kertomaan pelaajille, että palkkaamme uusia pelaajia, kun heidän palkkojaan on juuri leikattu. Jokaisen seuran pitää miettiä onko se moraalia vastaan, jos omilta pelaajilta pyydetään useita kertoja vuodessa siivu palkoista ja samalla käytetään raha seuraavaan jeppeen.

Holtari uskoo, että pelaajaliikenne jatkuu aivan normaalivuoden tapaan.

– Jokaisen seura joutuu pohtimaan uskoaan omaan ja seutukunnan talouden elpymiseen. Mutta kilpasarjaan on ilmoittauduttu ja sarjataulukkoon pitää räiskiä pisteitä.

Myös Jukurit joutui käymään marraskuussa yt-neuvottelut. Pelaajat suostuivat palkan alennuksiin.

– Jos joudumme jatkossa palkkaamaan uusia pelaajia, siitä varmaan keskustellaan joukkueen kanssa. Tarvetta varmaan ilmenee loukkaantumisten ja nuorten MM-turnauksen takia.

Holtari uskoo, että osa liigajoukkueiden vahvistuksista jatkaa Suomessa pitkälle kevääseen.

– Pohjois-Amerikassa pelaaminen on kymmenen kysymysmerkin takana. Mikä on NHL:n pelaamisen varmuus, ajankohta ja erityisesti AHL:n, jossa ei ole turvata mittavaa tv-sopimusta.

Lue seuraavaksi