1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatilanne pahenee, Pirkanmaalla kielletään vierailut sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla

Pirkanmaan pandemiatyöryhmä kertoi tiistaina uusista suosituksista.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkki kertoi tiistaina uusista suosituksista: vierailut vuodeosastoilla kielletään
Pirkanmaan koronanyrkki kertoi tiistaina uusista suosituksista: vierailut vuodeosastoilla kielletään

Pirkanmaan koronaepidemia on STM:n luokituksen mukaisesti kiihtymisvaiheessa. Alueellinen pandemiaohjausryhmä eli ns. koronanyrkki kokoontui tiistaina pohtimaan tilannetta ja kertoi etäinfossa iltapäivällä uusista suosituksista.

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja kriittisesti sairailta. Synnyttäjällä voi yhä olla mukanaan yksi tukihenkilö.

Koronanyrkki täsmentää, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan järjestää ulkona. Harrastustoiminta ei kuulu aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusten piiriin. Ohjattua harrastustoimintaa kannattaa järjestää kuitenkin pienissä ryhmissä.

– Uusilla toimilla haluamme estää joutumisen kiihtymisvaihteesta leviämisvaiheeseen, johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista sanoo.

Suositusten siirtyminen käytännöksi kestää hetken, ja siksi vaikutukset eivät näy heti koronatilanteessa.

– Kaksi viikkoa on minimiaika odottaa vaikutuksia, Sand sanoo.

Koulujen joulujuhlat voidaan pitää normaalissa luokkakokoonpanossa ilman yleisöä.

Tartuntoja erityisesti kotona ja monilla työpaikoilla

Koronatilanne on pahentunut Pirkanmaalla nopeasti. Sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 215 tartuntaa viime viikolla. Tartunnan lähde oli selvillä 166 sairastuneella eli 77 prosentilla.

– Jäljitystyö toimii edelleen. Tehdään pitkiä päiviä, osastoylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista sanoo. Viikon päästä aloittaa kaksi uutta hoitajaa jäljitysyksikössä ja yksi uusi lääkäri ensi vuonna.

Viime viikon aikana eniten tartuntoja tuli kotona perheen kesken, yhteensä 66 tartuntaa.

Kodin jälkeen eniten tartuntoja tulee työpaikoilla. Yli 20 työpaikalta tuli yhteensä 29 tartuntaa.

– Suurin riski on taukotiloissa ja lounaalla, Syrjänen sanoo.

Kouluissa on tapahtunut 11 tartuntaa, kaikki perusopetuksen piirissä.

Sukulaisen ja ystävän tapaamisesta tuli 17 tartuntaa, baareista kahdeksan ja vapaa-ajan harrastuksista 12. Yksityisistä juhlista tuli viisi tapausta ja ulkomailta kuusi tapausta.

Noin kolmasosa sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

Yhä enemmän tartuntoja on tullut 50–69-vuotiaiden keskuudessa. Syrjänen muistuttaa, että näissä ikäluokissa on jo monia riskitekijöitä, jotka voivat johtaa sairaalahoitoa vaativaan taudinkuvaan.

14 vuorokauden ilmaantuvuus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on joulukuun alkaessa 63,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Positiivisten näytteiden prosenttiosuus 7 vuorokauden ajalta tutkituista näytteistä on Fimlabin näytteiden perusteella nyt 1,6 prosenttia.

– Tämä osuus on nyt laskussa, johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo.

Myönteinen ero kevääseen verrattuna on Sandin mukaan se, että tehohoitoa on tarvittu nyt melko vähän suhteessa tartuntojen määrään.

Koronanyrkki joutunut tiukentamaan suosituksia tiheään

Pirkanmaalla on jo kiristetty rajoituksia kahdesti aiemmin viikon sisään.

Viikko sitten työpaikoille ja toiselle asteelle suositeltiin maskeja, aikuisten harrastuksia rajoitettiin ja laitettiin kymmenen hengen kokoontumisrajoitus yksityisjuhliin.

Koronatilanteen kurjistuessa sunnuntaina annettiin lisää tiukkoja rajoituksia. Pirkanmaalaisia neuvotaan välttämään tarpeetonta matkustamista nyt esimerkiksi Uudellemaalle. Lisäksi monet paikat menevät kiinni kolmeksi viikoksi. Esimerkiksi sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat ovat kiinni, mutta lapset voivat harrastaa ulkona.

Yleisötapahtumien kymmenen hengen kokoontumissuositusten takia esimerkiksi teatterit ja urheiluseurat ovat kertoneet tilaisuuksien peruutuksista. Myös museot sulkevat oviaan ja kirjastot toimivat säästöliekillä.

Suoran lähetyksen alussa oli paha äänihäiriö, joka on nyt korjattu tallenteeseen. Pahoittelemme teknisiä ongelmia.

Lue lisää:

Avi linjasi: Pirkanmaalla yleisötilaisuuksien maksimi 10 henkeä – päätös voimassa kolme viikkoa

Tässä lista Pirkanmaan uusista koronasuosituksista – infektiolääkäri: "Kovin huolestuneena katson kuvia kauppakeskuksista"

Tällaisia ovat Pirkanmaan uudet rajoitukset: Maskit työpaikoille ja toiselle asteelle, juhliin vain kymmenen henkeä, harrastuksia tauolle

Lue seuraavaksi