1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Kehitysyhtiö visioi: Hämeensaaresta tulee koko kaupungin olohuone, jossa on puutarha ja someseinä

Hämeensaaren kehittämissuunnitelmat Hämeenlinnassa ovat kutistuneet kymmenillä miljoonilla euroilla.

Hämeenlinna
Arkkitehtitoimiston havainnekuva.
Tältä näyttää tulevaisuuden Hämeensaari kehittäjäryhmän visiossa. Hämeensaaren alue on Hämeenlinnan käyntikortti kaupunkiin tuleville.PES-Arkkitehdit Oy

Yksityisistä toimijoista koostuva Hämeensaaren Kehitys Oy, eli käytännössä Sepos Oy kertoi lisää Hämeensaaren suunnitelmistaan tiistaina.

Konseptisuunnittelija Henri Hyppönen ja Sepos Oy:n projektinjohtaja Ilkka Kilpimaa näkevät Hämeensaaren sekoituksena julkista ja yksityistä tilaa, jossa rakennetaan mahdollisimman vähän ja minne pääsee helposti kävellen.

Hämeensaaressa huomion on vienyt monitoimiareena, jolle Sepos Oy näkee selkeän markkinaraon.

– Se on kokoluokaltaan Verkatehtaan ja Kantolan tapahtumapuiston välissä. Monitoimiareenalla toteutettaisiin 2000–7000 hengen kokoisia tapahtumia, sanoo Kilpimaa.

HPK toisi monitoimiareenalle pelikaudellaan keskeisen tapahtumarungon, mutta HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo odottavansa rauhassa tietoa siitä, millainen korjausvelka nykyisellä Hämeenlinnan jäähallilla on. HPK:n kaikki toiminnot ovat keskitetysti Rinkelinmäellä, ja nykyisen areenan kuntoselvitys valmistuu ensi vuoden alussa, kertoo Toivanen.

Hankkeen kustannusarvio on pienentynyt aiemmasta 190 miljoonasta 120–140 miljoonaan euroon, ja myös neliöitä on vähemmän. Kokonaisuudessaan hanke on kutistunut aiemmin arvioidusta 64 000 kerrosneliöstä 50 000 kerrosneliöön. Monitoimiareenan koko on nyt 16 000 kerrosneliötä, kun niitä oli aiemmin 21 000.

Sepos Oy:llä on samankaltaisia hankkeita esimerkiksi Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä.

Jälleen uusi olohuone kaupunkilaisille?

Monitoimiareenan osuus koko Hämeensaaren suunnittelualueesta on noin kolmasosa. Hämeensaaressa ajatuksena on yhdistää julkista ja yksityistä tilaa, ja myös niiden välit on hyödynnettävissä viisaasti, sanoo arkkitehti Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdit Oy:stä.

– Hämeensaaresta areenoineen ei tule suljettua tilaa, vaan tapahtumien aikana aluetta voi käyttää normaaliin tapaan. Hämeensaaresta tulisi ympärivuotinen ja ympärivuorokautinen paikka, jossa asuminen, palvelujen käyttäminen ja ajanvietto yhdistyisivät toisiinsa, sanoo Silvennoinen.

Arkkitehtitoimiston havainnekuva.
Hämeensaareen suunnitelmaan kuuluu vuokra- ja omistusasuntoja. Parkkitilat tulisivat talojen alle.PES-Arkkitehdit Oy

Hänen mukaansa rakennusten on yhdistyttävä puistoalueeseen saumattomasti, ja ympäröivä luonto on keskeinen osa koko Hämeensaarta.

Kilpimaa kertoo, että muutamia aiesopimuksia on olemassa, muttei suostu tarkentamaan asiaa. Mahdollinen tilojen käyttäjä voisi olla esimerkiksi seurakunta, hän sanoo.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ei näe, että keskustan painopiste muuttuisi Hämeensaari-hankkeen myötä, mutta näkee Ykköskorttelin kehitystyön olevan ratkaiseva myös Hämeensaaren suunnitelmien kannalta.

– Pitää muistaa, että Hämeensaareen juuri remontoitu uimahalli kerää normaalioloissa vuosittain 250 000 kävijää, sanoo Isosuo.

2021 tarvitaan rahoitusta ja sitoutujia

Hämeensaari on Hämeenlinnan paraatipaikka ja todellinen käyntikortti kaupunkiin. Ensi vuotta värittänee vilkas keskustelu Hämeensaaren omistajuudesta.

Konseptisuunnittelija Henri Hyppösen puheessa omistajuus tulee usein esille.

– Kotini lähellä Helsingissä on pieni kirsikkapuualue. Keväällä jopa tuhannet ihmiset vaelsivat katsomaan niitä, ja se kertoo, että pienillä asioilla on iso merkitys. Ihmisten omistajuutta alueeseen tarvitaan lisää.

Hämeensaareen suunnitellut viljelypalstat, kaupunkiportaat tai hyvä kuvauspaikka somea varten ovat käytännön käyntikortteja kaupunkiin. Hämeensaaren alueen pitää olla mahdollisimman helposti saavutettava ja sinne tullaan kävellen. Tavoitteena on yhdistää myös vuokra- ja omistusasumista, kertoo arkkitehti Tuomas Silvennoinen.

Hämeenlinnassa kaupunkirakennelautakunta käsittelee kaavaa 8. joulukuuta. Yleisölle järjestetään verkossa ensimmäinen keskustelutilaisuus 15. joulukuuta klo 18 alkaen.

Hämeenlinnan kaupungin myöntämää suunnitteluvarausta on jäljellä ensi vuosi. Silloin etsitään rahoitusta ja kartoitetaan Hämeensaaren käyttäjäryhmiä, sanoo Ilkka Kilpimaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi