1. yle.fi
  2. Uutiset

Belgialaiset pelkäävät jo koronapandemian kolmatta aaltoa – Lääkärin mielestä joulujuhlat voi siirtää helmikuuhun

Neuvo Belgiasta Suomeen, jossa toinen aalto tulee Keski-Eurooppaa jäljessä: Puuttukaa viruksen leviämiseen ajoissa ja tiukasti.

Belgia
Sairaala, potilaita
Vaikka tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kääntynyt laskuun Belgiassa, teho-osastot ovat täynnä vielä pitkään. Kuva Marche-en-Famennen koronapotilaiden osastolta.Stephanie Lecocq / EPA

BRYSSEL / HELSINKI Kaupat, museot ja uimahallit avataan tänään tiistaina taas Belgiassa, mutta ravintolat pysyvät kiinni vuodenvaihteen juhlakauden yli. Se on iso juttu maassa, jossa jouluna vietetään paljon aikaa ravintolassa, sanoo Belgian ravintolaliiton toimitusjohtaja Steven Rosseel.

Osa ravintoloista pystyy kompensoimaan menetyksiään asiakkaille mukaan myytävillä annoksilla, mutta Belgiassa oluelle pistäytyminen pubiin on ollut koko kansaa yhdistävä tapa.

– Tämä on katastrofi ravintoloiden ja pubien taloudelle. Ravintoloista noin 40 prosenttia menee konkurssiin, eli noin 15 000 ihmistä menettää yrityksensä tämän seurauksena, Rosseel laskee.

Konkursseista ei vielä tiedetä mitään varmaa, koska oikeuslaitokset eivät ota niitä juuri nyt käsiteltäväkseen. Tarkkoja lukuja saadaan vasta ensi vuonna, kun moratorio käsittelyissä on ohi.

Ravintolayrittäjät kuitenkin ymmärtävät tautitilanteen vakavuuden. Kevään jälkeen lähes 17 000 ihmistä on kuollut koronaan.

Vaikka pandemian toinen aalto talttuu hiljalleen, vielä ei voi huokaista helpotuksesta, sanoo brysseliläisen UZB-sairaalan teho-osaston johtaja Elisabeth De Waele.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Teho-osastot ovat kuormitettuja vielä useita viikkoja. Potilaat ovat hyvin sairaita ja tarvitsevat paljon hoitoa, De Waele sanoo.

Belgiassa pelätäänkin nyt kolmatta aaltoa. Siitä maan sairaalat eivät De Waelen mukaan selviäisi – eivät ainakaan jos uusi kiihtyminen tulisi heti toisen aallon perään.

– Emme selviäisi kolmannesta aallosta, koska meillä on lisäksi kaikki muusta kuin koronasta kärsivät potilaat, jotka pitää hoitaa. Jos kolmas aalto tulee toisen päälle, ihmisiä kuolee. Emme pysty enää auttamaan heitä, De Waele sanoo.

Elisabeth De Waele
Professori Elisabeth De Waele johtaa UZB-sairaalan teho-osastoa Brysselissä. Hänen mukaansa kolmanteen pandemia-aaltoon ei ole enää varaa taloudellisesti, terveydellisesti eikä ihmisten henkisen jaksamisen näkökulmasta.Rikhard Husu / Yle

De Waelen mielestä joulun perhekokoontumisissa on isot riskit.

– Joulu ja uusi vuosi ovat tunteellisia perheiden kokoontumisaikoja. Tarvitaan viisautta ja järkeä. Jos olemme tiukkoja nyt, voimme pitää joulujuhlat vaikka helmikuussa.

– Virus ei välitä joulusta vaan haluaa tartuttaa mahdollisimman monta ihmistä. Älkää pitäkö juhlia nyt, koska voi olla, että isoäitiä ei sitten enää helmikuussa ole, De Waele varoittaa.

Belgia otti opikseen ensimmäisestä aallosta esimerkiksi potilaiden hoitomenetelmissä. Teho-osastolla huomattiin, että potilaat saattavat vaikuttaa terveemmiltä kuin ovatkaan, ja heidän tilansa voi heikentyä vain parissa tunnissa dramaattisesti.

Se mitä ei opittu oli, että virus pitää pyrkiä nujertamaan voimakkailla leviämisen estotoimenpiteillä.

– Syys–lokakuussa haluttiin antaa ihmisille vapauksia. Se oli suurin tekemämme virhe, koska toisesta aallosta tuli sitten ensimmäistä pahempi, De Waele sanoo.

Steven Van Gucht
Belgiassa odotettiin pari kolme viikkoa koronaviruksen alettua levitä jälleen syksyllä, ennen kuin asetettiin uusia liikkumisrajoituksia. Se oli virhe, sanoo virologi, hallituksen koronatiedottaja Steven Van Guhct.Rikhard Husu / Yle

Vinkki Suomelle: Puuttukaa lujin toimin

Samaa mieltä ollaan Belgian hallituksen esikunnassa. Virologi Steven Van Gucht on yksi Belgian tunnetuimpia koronapandemian kommentaattoreita.

Hänenkin mielestään Belgian virhe oli syksyllä se, että pandemian kiihtymisvaiheessa siihen puututtiin liian pehmeästi.

Mitä Suomen kannattaisi ottaa opiksi Belgialta?

– Isoin oppi on se, että kun syksyllä tai talvella huomataan tautitapausten yleistyvän, puututaan nopeasti ja rajusti. Vaikutusvoima on suurempi ja tehokkaampi, kun rajoitustoimet tehdään varhain, Van Gucht sanoo.

On monta syytä, miksi Belgian tilanne saattoi olla toisessa aallossa koko maailman pahimpia. Ensinnäkin maa on tiheään asuttu ja toiseksi sen rajojen yli matkustetaan paljon.

Steven Van Guchtin mukaan yksi selitys voi olla, että virus pääsi leviämään opiskelijoiden mukana. Nämä matkustivat pienessä maassa ahkerasti kotikaupunkiensa ja kampuksien välillä.

– Uskomme, että lukuvuoden alkaminen muutamaa viikkoa ennen taudin eskaloitumista on voinut olla laukaiseva tekijä, Van Gucht sanoo.

Voit keskustella jutusta keskiviikkoon 2.12. kello 23 asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronarokotukset voivat alkaa Suomessa jo ennen joulua – Valmiit annokset odottavat lähtökäskyä rokotetehtaalla

Lue seuraavaksi