1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kokoontumisia aiotaan rajoittaa entistä tiukemmin Itä-Suomessa: Kiristykset ovat välttämättömiä, arvioi aluehallintovirasto

Suomen huonontunut koronatilanne lisää rajoitustarvetta myös Itä-Suomessa.

koronavirus
Käsidesipullo Lahden kaupunginteatterin katsomossa
Itä-Suomen koronatilanne on muuhun Suomeen verrattuna rauhallinen, mutta valtakunnallinen tilanne aiheuttaa tarvetta rajoituksille sielläkin.Marjo Pirilä / Yle

Aluehallintovirasto aikoo kiristää kokoontumisrajoituksia Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti toteaa, että kokoontumisrajoitusten kiristäminen näyttää tällä hetkellä välttämättömältä.

Itä-Suomessa koronatilanne on muuhun Suomeen verrattuna suhteellisen rauhallinen, ja Itä-Suomen koronatilanne on Joensuun kaupunkia lukuunottamatta perustasolla. Valtakunnallisesti koronatartuntojen määrä on kuitenkin voimakkaassa kasvussa, ja Itä-Suomen ympärillä on alueita kiihtymis- ja leviämisvaiheessa.

Perustasolla koronatartuntoja on vain vähän. Kiihtymisvaiheessa tartuntojen ilmaantuvuus kahden viikon aikana on yli 10–25 tapausta per 100 000 asukasta, mutta tartuntaketjut pystytään enimmäkseen jäljittämään. Leviämisvaiheessa tartuntoja on kahden viikon aikana yli 18–50 per 100 000 asukasta, ja alle puolet tartuntojen lähteistä saadaan selvitettyä.

– Kyllä tämä valtakunnallinen tilanne heijastuu meillekin. Näiden heijastumisvaikutusten takia on välttämätöntä kiristää kokoontumisten rajoituksia, Lahti sanoo.

Aluehallintovirasto ei ole vielä päättänyt, millaisia rajoituksia Itä-Suomeen tarkalleen ottaen tulee. Aluehallintoviraston tavoitteena on tiedottaa uusista päätöksistä huomenna.

Tällä hetkellä yli 20 ihmisen kokoontumiset on kielletty Joensuussa, Lieksassa ja Kontiolahdella. Muissa Itä-Suomen kunnissa saa järjestää yli 50 henkilön kokoontumisia, jos niissä voidaan varmistaa osallistujien turvallisuus opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien ohjeiden mukaisesti.

Lue seuraavaksi